AKO VAM JE DOSTA KOLAČA SA ŠEĆERNIM SIRUPOM

Dopada vam se? Podelite sa prijateljima

Čini se da za ljubitelje slatkiša u Grčkoj nema zime – imaju ih toliko da čovek prosto ne zna da izabere. Ali, ipak postoji mali problem – da li mi koji ne možemo da smislimo sve te sećerne sirupe kojima se prelivaju tradicionalne poslastice, ostajemo gladni ili postoje i kolači za nas?

Grčka kuhinja je jedan miks. Osim kod slanih jela, to se naročito primećuje kod slatkih poslastica. Čini se da ukoliko hoćete da se zasladite, nikako ne možete da izbegnete onaj šećerni sirup koji je i nama znan iz turske kuhinje. Baklave, kadaif, galaktoburiko, karodopita – sve tu to kolači koje Grci vole i rado jedu, ali mi koji ne volimo te šećerne prelive ne možemo da smislimo.

Šećerni sirup nalazi se i u Grcima omiljenom tzurekiju – slatkom hlebu, kako ga mi zovemo, koji se potopi u tu sećernu vodicu. Postoji i čokoladna verzija, koja opet sadrži taj čuveni dodatak, pa slatkiš više nije sladak, već presladak. Razumeće me oni koji vole čokoladu – čisto skrnavljenje.

SAMO ZA SLADOKUSCE – GRČKI SLADAK BUREK

Idemo i korak dalje – Nova godina se ne može zamisliti bez čuvenih melomakarona. Prelepi mali kolači – biskviti koji se naravno prelivaju slatkim sirupom u koji se doduše dodaje med, što ga ne razlikuje puno od njegovog šećernog rođaka. Kao i u prethodnom slučaju, sve modernija verzija sa čokoladom ga takođe sadrži.

I koje kolače mi koji ne volimo te sećerne sirupe, a želimo nešto ne baš svakodnevno tipa mafin ili brownies, možemo da pojedemo?

Evo nekoliko neizvikanih predloga koje obavezno morate da probate kada ste u Grčkoj. Kad vam veliki ljubitelj slatkiša kaže :).

KURABJEDES – UKUS GRČKOG BOŽIĆA

Banofi

 

Kao velikom ljubitelju čokolade, prosto mi je nezamislivo da preporučim nesto što je uglavnom nema, ali ovaj kolač me je oduševio. Ok, ovo nije baš grčki specijalitet, ali se veoma lako pravi. Naravno, ako se izuzme proces pripreme, jer se kao glavni sastojak koristi specijalan karamel sos koji se ovde prodaje u konzervi i kuva oko 3 sata (zove se gala zaharuho – Γάλα Ζαχαρούχο).

Podloga od keksa, karamel masa, banane i šlag – vuola, to je sve što je potrebno za ovaj kolač koji je zaista fantastičan!

Kormos

Evo jednog grčkog slatkiša s čokoladom koji je veoma sličan mnogima koje i mi imamo. Pripada grupi mojih omiljenih, nepečenih kolača, i podseća na naš kasato, koji često pravi moja mama. Glavni sastojci su naravno keks i čokolada, od kojih se pravi masa od koje se oblikuje rolat. Seče se na kriške i uživa :).

Vasilopita

 

Evo jednog grčkog slatkiša – suvog kolača koji se pravi prvog dana nove godine. U pitanju je vasilopota, u koju se kao i u našu proju stavi para, što znači sreću i novac u novoj godini za onog ko je pronađe. Relativno jednostavan recept sa sastojcima koje većina ima kod kuće, poseban šmek dobija dodavanjem soka od pomorandže ili limuna, koji Grci u izobilju koriste za pravljenje slatkiša.

Mille-feuille

 

Nesto poput naših krempita, ovo je kolač koji Grci vole i često jedu. Ljubitelji koji ga baš vole ga čak kupuju u za to posebno namenjenim poslastičarnicama, koje imaju tradiciju u pravljenju baš ovog slatkiša. A tu mille-feuille prave ispred vas, na licu mesta. Hrskave kore prekrivaju ukusnim filom od vanile a sve češće i od čokolade.

Dopada vam se? Podelite sa prijateljima

2 Comments

  1. Moja bal Elena, koja j bila, kako je sama volela da kaže, Grkinja, Makedonka, iz mesta Evzoni, je pravila, kad kod nas u Srbiju, nekad stignu narandže, u zimskim mesecima, slatko od njh i slatkiše od pomoradnžine kore, Orancini. Nažalost, ja sam ih rado jela, i još mi je ukus istih ostao u ustima kao sećanje na nju, ali, kako sam bila desetogodišnja devojčica, naravno da me recept nije zanimao. Inače, obožava preluvene lokumades, sa cimetom 🙂

    1. Author

      Olja, verovali ili ne slatko od pomorandžine kore imam u frižideru. To se i dalje pravi i ovde rado jede, ako želite mogu da pronađem recept :).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.