krizaKažu u Grčkoj kriza. A kada posetite prestonicu, sve je puno i sve šljašti. Iako je Grčka kolevka drame, pa njeni stanovnici tako gledaju i na krizu, nekih stvari se ipak ne odriču.

Vožnja automobila

Možda tamo neki Amerikanci mogu da im stanu na crtu, ali nama je definitivno čudno što svaka porodica ima automobila koliko i punoletnih članova. Dakle, sa navršenih 18 godina, na jednu porodicu sa dvoje dece zna da ih bude i četiri. Polovni automobili nisu baš popularni među lokalcima, više ih kupujemo mi stranci, pa ćete na ulicama Atine videti čitav vozni park novih automobila. Iako je kriza, najčešće vozilo koje ćete videti je džip. Najskuplja registracija i porezi dovoljno govore da je to zadovoljstvo skupo, ali nije baš tolika kriza da ga se treba odreći.

NIJE TURSKA, VEĆ GRČKA KAFA!

Kafa po nekoliko puta dnevno

Ok, volimo i mi kafu, da se ne lažemo. Vole je i Grci mnogo više nego što očekujete, a tek što vole da je kupe! Osim sedenja u kafićima, kafa je postala obavezna na poslu, kod kuće, dok se šetaju ulicama, kupuju u prodavnicama ili sede na plaži ili u parku.  Naručivanje kafe je postalo sastavni deo života, pa je retko kada kuvaju kod kuće, čak i kada im dođu gosti. Ipak je lakše da je naruče da im neko donese, pa da svi zajedno, u društvu, ispiju ljudsku kafu. Jer, ko će da se muči da je pravi, a i kupovna uvek ispadne bolja.

Čovek veli kriza, pa pomisli da se takvog luksuza možda ipak treba odreći. Kuvanje kafe kod kuće je em ekonomičnije, em brže nego bilo kakva dostavna služba. Ok, reći ćete, nije kafa za poneti baš neki veliki trošak, ali kada se to radi bar dva puta dnevno i to svaki dan, nakupi se poprilična suma…

kriza

Obrok u restoranima

Znate ono kad se dan produži, vreme je lepo, a vi biste tako da odete negde, ne radite ništa, uživate? Tako i Grci vole da uživaju, naročito vikendom, kada se podrazumeva da će na ručak ili večeru otići u neki restoran. Porodično ili sa prijateljima, bar dva puta nedeljno. A gde je tu onda piće, pa slatkiš, pa ona gore pomenuta kafa? Ni k od krize, reći ćete. Bar mi dobro znamo šta je kriza, nemaš pošteno ni za obrok kod kuće, a kamo li da se luksuziraš po restoranima. Grčka kriza očigledno nije ista kao naša…

LEPOTA U GRČKOJ (SKUPO) KOŠTA

Kriza u Grčkoj i skupa garderoba

Osim šljaštećih automobila, sa kilometra možete da primetite veliku popularnost određenih, za nas preskupih, brendova o kojima možemo samo da sanjamo. Iako naši muževi često vole da kažu da mogu da se kupe i kod Crnaca, tek Louis Vuitton tašne možete videti na svakoj drugoj ženskoj osobi. Omiljeni odevni predmeti su i Burberry, D&G i mnogi drugi – znate oni čije prodavnice kod nas ni ne postoje, a u one kojih ima ne ulazimo jer nam se u glavi zavrti od broja cifara.

Ovde ne govorimo o određenom višem sloju, već osobama koje svakodnevno viđamo u komšiluku, metrou, na fakultetu ili na poslu. Takmičarski duh naročito je izražen kod pripadnica lepšeg pola, pa ne propuste da se pohvale svojim novim ljubimcem kada god za to imaju prilike. Kriza u Grčkoj se baš i ne oseća toliko da ne možete da potrošite jedno 1000 evra na tašnu.

Izgleda da kriza u Grčkoj i nije tako loša, zar ne?