KROS RTS-a U DIJASPORI – TRČALA JE ATINA

by Sanja
0 Komentar

Iako nas u Grčkoj nema kao u Nemačkoj ili Austriji, ima nas dovoljno da u velikom broju učestvujemo na divnoj manifestaciji, Kros RTS-a u dijaspori. 

Ove godine, tačnije 13. maja, održan je 9-ti Kros RTS-a u prestonici Grčke, Atini. S obzirom na to da smo raštrkani u petomilionskom gradu i da zbog obaveza retko možemo da se skupimo na jednom mestu, ova manifestacija je bila idealna prilika za viđanje nas koji zivimo u Atini sa starim prijateljima, ali i za upoznavanje novih.

Da bi manifestacija izgledala kao pravo sportsko takmičenje, vrata je otvorio fudbalski klub Panionios i srdačno primio sve posetioce. Zaslužan za to je svakako konzul u Ambasadi Republike Srbije u Atini, g. Milan Vukosavljević.

rts kros

Abasador Dušan Spasojević, konzul Milan Vukosavljević i sekretar Nemanja Diković

Spona sa Upravom stadiona i svim angažovanim trenerima atletike koji su pomogli u organizciji je g. Vladan Milojević, nekadašnji fudbaler Bečeja, Radničkog, Crvene zvezde, dugi niz godina trener u čak 8 grčkih klubova, a danas trener fudbalskog kluba Panionios na istoimenom stadionu.

Vladan Milojević pozdravlja učesnike

Kros u Atini najavili su ambasador Srbije u Grckoj  g.Dušan Spasojević, predsednik Panioniosa g. Aris Misailidis, trener g. Vladan Milojević i menadžer nadležan za atletiku g. Adonis Vasilopulos. Nakon pozdravnog govora domaćina i ambasadora, razmenjeni su pokloni i zahvalnice. U ime kluba ikonu Bogorodice, poklon Dopunske škole na srpskom jeziku u Atini,  primio je predsednik kluba, a zahvalnice su uručene i Ambasadi, klubu Panionios  i treneru Vladanu Milojeviću.

Grci, sportski fanatici

Učesnike su pozdravili i naš Arhimandrit Evsevije, g.Nemanja Diković, drugi sekretar u Ambasadi Republike Srbije u Grčkoj (politički poslovi, štampa i kultura), bračni par dopisnika-novinara Zvonimir i Majda Šimunec

Bračni par Šimunec sa organizatorkom Željkom Lakić

Kros RTS-a je manifestacija na kojoj se pre svega druzimo ali i trcimo. Vise od 170 dece uzelo je učesce u ovogodisnjoj manifestaciji. Pored predivne dece naših ljudi koji žive i rade u Grčkoj i koji su svim srcem trčali za medalju, Kros su ulepšali i studenti Filozofskog fakulteta Kapodistrijskog univerziteta kojima je srpski jezik izborni predmet, u pratnji prof. g-dje Biljane Turanjanin. 

Studenti Filozofskog fakulteta sa profesorkom

Đaci Prve dopunske škole na srpskom jeziku u Atini sa učiteljicom gospođom Tatjanom Simotas i gospođom Željkom Lakić, predsednicom roditeljskog saveta škole u Atini, angažovanom u organizaciji Krosa svih ovih godina, nasmejani i raspoloženi borili su se za jednu od medalja, Ni velika vrućina nije uspela da ih pokoleba da odustanu od trčanja.

Grčki kutak – godinu dana sa vama

Onaj koji je zaslužan da slika i zvuk iz prelepe Atine stignu, kako u Srbiju tako i širom naše dijaspore u svetu, je g. Petar Pandurov. Pored vrele atletske staze trudio se da uhvati svaki kadar, ne mareći za sunce i visoku temperaturu koje su toga dana okupale Atinu.

Petar Pandurov

I za kraj, da bi smo celoj ovoj manifestaciji dali notu naše kulture i tradicije, našla se i jedna osoba u narodnoj nošnji. Ona koja ovog momenta piše redove ovog teksta… :-). Da, ona je, kada se preselila u Grcku, sa sobim ponela i srpsku narodnu nosnju :).  Koliko god smo daleko od domovine, kulturu i tradiciju naše zemlje uvek treba da istaknemo.

Sledeće godine se nadamo još većem broju učesnika i onih koji će podržati ovaj događaj.

Drago nam je što smo ove godine bili deo ove manifestacije. Vidimo se dogodine u još većem broju!

Uživajte u fotografijama sa krosa!!!!

 

 

 

You may also like

Ostavi komentar

thirteen − 13 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići