Iako nas u Grčkoj nema kao u Nemačkoj ili Austriji, ima nas dovoljno da u velikom broju učestvujemo na divnoj manifestaciji, Kros RTS-a u dijaspori. 

Ove godine, tačnije 13. maja, održan je 9-ti Kros RTS-a u prestonici Grčke, Atini. S obzirom na to da smo raštrkani u petomilionskom gradu i da zbog obaveza retko možemo da se skupimo na jednom mestu, ova manifestacija je bila idealna prilika za viđanje nas koji zivimo u Atini sa starim prijateljima, ali i za upoznavanje novih.

Da bi manifestacija izgledala kao pravo sportsko takmičenje, vrata je otvorio fudbalski klub Panionios i srdačno primio sve posetioce. Zaslužan za to je svakako konzul u Ambasadi Republike Srbije u Atini, g. Milan Vukosavljević.

rts kros

Abasador Dušan Spasojević, konzul Milan Vukosavljević i sekretar Nemanja Diković

Spona sa Upravom stadiona i svim angažovanim trenerima atletike koji su pomogli u organizciji je g. Vladan Milojević, nekadašnji fudbaler Bečeja, Radničkog, Crvene zvezde, dugi niz godina trener u čak 8 grčkih klubova, a danas trener fudbalskog kluba Panionios na istoimenom stadionu.

Vladan Milojević pozdravlja učesnike

Kros u Atini najavili su ambasador Srbije u Grckoj  g.Dušan Spasojević, predsednik Panioniosa g. Aris Misailidis, trener g. Vladan Milojević i menadžer nadležan za atletiku g. Adonis Vasilopulos. Nakon pozdravnog govora domaćina i ambasadora, razmenjeni su pokloni i zahvalnice. U ime kluba ikonu Bogorodice, poklon Dopunske škole na srpskom jeziku u Atini,  primio je predsednik kluba, a zahvalnice su uručene i Ambasadi, klubu Panionios  i treneru Vladanu Milojeviću.

Grci, sportski fanatici

Učesnike su pozdravili i naš Arhimandrit Evsevije, g.Nemanja Diković, drugi sekretar u Ambasadi Republike Srbije u Grčkoj (politički poslovi, štampa i kultura), bračni par dopisnika-novinara Zvonimir i Majda Šimunec

Bračni par Šimunec sa organizatorkom Željkom Lakić

Kros RTS-a je manifestacija na kojoj se pre svega druzimo ali i trcimo. Vise od 170 dece uzelo je učesce u ovogodisnjoj manifestaciji. Pored predivne dece naših ljudi koji žive i rade u Grčkoj i koji su svim srcem trčali za medalju, Kros su ulepšali i studenti Filozofskog fakulteta Kapodistrijskog univerziteta kojima je srpski jezik izborni predmet, u pratnji prof. g-dje Biljane Turanjanin. 

Studenti Filozofskog fakulteta sa profesorkom

Đaci Prve dopunske škole na srpskom jeziku u Atini sa učiteljicom gospođom Tatjanom Simotas i gospođom Željkom Lakić, predsednicom roditeljskog saveta škole u Atini, angažovanom u organizaciji Krosa svih ovih godina, nasmejani i raspoloženi borili su se za jednu od medalja, Ni velika vrućina nije uspela da ih pokoleba da odustanu od trčanja.

Grčki kutak – godinu dana sa vama

Onaj koji je zaslužan da slika i zvuk iz prelepe Atine stignu, kako u Srbiju tako i širom naše dijaspore u svetu, je g. Petar Pandurov. Pored vrele atletske staze trudio se da uhvati svaki kadar, ne mareći za sunce i visoku temperaturu koje su toga dana okupale Atinu.

Petar Pandurov

I za kraj, da bi smo celoj ovoj manifestaciji dali notu naše kulture i tradicije, našla se i jedna osoba u narodnoj nošnji. Ona koja ovog momenta piše redove ovog teksta… :-). Da, ona je, kada se preselila u Grcku, sa sobim ponela i srpsku narodnu nosnju :).  Koliko god smo daleko od domovine, kulturu i tradiciju naše zemlje uvek treba da istaknemo.

Sledeće godine se nadamo još većem broju učesnika i onih koji će podržati ovaj događaj.

Drago nam je što smo ove godine bili deo ove manifestacije. Vidimo se dogodine u još većem broju!

Uživajte u fotografijama sa krosa!!!!