PELOPONEZ TOUR – LEONIDIO

by Sanja
0 Komentar

leonid

Drugog dananašeg boravka u Tirosu (o prvom delu možete čitati OVDE) iznenadio nas je jak vetar. Kupanje je ostavljeno za kasnije i sa zadovoljstvom smo se uputili na malu ekskurziju u mesto Leonidio.

Grčki Grand kanjon


Leonidio se nalazi 4 km od obale i, kao i u Tirosu, na samom ulazu u ovo mesto dočekaće vas tabla sa natpisom na Tsakonskom dijalektu. Ono što je karakteristično jesu crvene stene Parnonasa koje se uzdižu visoko iznad Leonidia pa imate osećaj kao da ste u Grand kanjonu.

Dobro došli u Leonidio

Dobro došli u Leonidio

Arhitektura skoro cele Arkadije je ista. Tipično za sva mesta je trg u centru sa mnoštvom kafića i taverni, pa se ni Leonidio ne razlikuje mnogo u tom smislu. Karakteristično za Leonidio jesu kuće izgrađene od kamena i podsećaju na male zamkove. Kada popijete kafu u nekom od kafića “od kamena” nemojte propustiti da prošetate šarmantnim uskim uličicama. Iznenadili smo se koliko ima radnji poznatih brendova u tako malom mestu.

Šarmantni kafići u centru Leonidia

Sredinom grada proteže se korito reke Darnonas koja je pretežno suvo. Iznenadalili bi se da ima vode, a i sami meštani kažu da je reka u pravom smislu te reči posle obilnih kiša. Tada se velika količina vode “sjuri” u Plaku.

Peloponez tour – Tiros

Leonidio – Plaka


Mala slikovita luka ovog gradića nalazi se 4 km od grada na obali Mirtojskog zaliva. Na istom mestu se nekada nalazila i antička luka Leonidija. Pored luke nalazi se plaža dugačka oko 4 km sa mnoštvom taverni i ribljih restorana, pa nije ni čudo što je veče na obali Plake poseban doživljaj. Na plaži se nalazi i Camping Semeli, pa ako ste za raspoloženi za takvu vrstu letovanja eto lepe prilike.

 

Zanimljive proslave Uskrsa u Grčkoj

Pulitra


Blizu Leonidija nalazi se Pulitra. Prelepo turističko mesto sa tirkizno plavom vodom. Ono što je jedina mana jeste to da, ako ima vetra, zaboravite na kupanje jer su talasi prilično veliki.

Plaža u Pulitri

Između Leonidia i Plake pažnju nam je privukao ksenonas (guest house) Agroktima. Liči na veliko seosko domaćinstvo, sa kućama od kamena i prelepo uređenom okolinom. Jako je popularan među Grcima, kako leti tako i zimi, jer sam ambijent u hladnim danima deluje kao iz bajke.

Crvene stene iznad Leonidia

Poseban doživljaj je proslava Uskrsa u Leonidiju. Naime, odmah posle liturgije u vazduh se puštaju baloni u raznim bojama koji daju posebnu draž Uskršnjem slavlju. Poslednje nedelje avgusta, svake godine se održava Festival plavog patlidžana koji okupi kako meštane, tako i mnogobrojnu publiku širom Grčke. Uz lokalne plesove žene spremaju plavi patlidžan, a najbolje jelo od istog ocenjuje stručan žiri sastavljen od poznatih kuvara iz Grčke i inostranstva.

Ulice Leonidia

Kratko smo se zadržali da bi još bolje istražili ovo predivno mesto. Put nas je iz Leonidija odveo na vrhove Parnonasa i u skrivene lepote Peloponeza o kojima će biti više reči u narednim tekstovima.

 Booking.com

You may also like

Ostavi komentar

fourteen + 6 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići