MORE – SVAKO TREBA DA DOŽIVI SUSRET SA NJIM

by Tijana
0 Komentar
more

Tokom prijave kandidata za humanitarnu akciju Prvo letovanje ugroženim porodicama Srbije i Republike Srpske svakodnevno dobijamo veliki broj novih priča. Ljudi velikog srca prijavljuju svoju rodbinu, prijatelje ili komšije. Pričaju njihove životne priče i muke, objašnjavajući zašto baš oni zaslužuju besplatno letovanje. Međutim, današnja priča je drugačija. Prijava ovog kandidata i dobitnika letovanja se razlikovala od drugih.  Njegovo ime je Saša Konstantin, većina vas ga zna po duhovitim komentarima u grupi Grčka – grupa za turiste.  Čovek koji nam izmami osmeh na lice svojim objavama. Uvek je tu da pomogne onima koji traže pomoć ili im ostavi neki duhoviti komentar… Nikada se nije prijavio za našu akciju, iako ispunjava uslove – nikada nije bio porodično na letovanju. 

Pitate se kako je onda tako aktivan u grupi? Naime, išao je u mladosti jednom do Grčke i zaljubio se u nju. Na veliku žalost, to nije mogao da ponovi i priušti tu radost svom detetu i ženi. Mala mesečna primanja i veliki troškovi života su većini nama dobro znani, pa i porodici Konstantin. Međutim, to ga nije sprečilo da veruje u bolje sutra. “Moja porodica je više puta prolazila kroz teške trenutke, ali nikada nisam prestao da verujem u ono dobro u ljudima”, rekao je na početku razgovoru sa nama. 

Sašu je za akciju prijavilo više aktivnih članova grupe Grčka – grupe za turiste i to ne objašnjavajući ništa, već samo slanjem skrinšuta njegovog komentara na jednu objavu. Naime, jedna članica je pitala: “Kada ste vodili decu prvi put na more?” Saša je prokomentarisao da mu dete još nikad nije bilo.   

more

Dubljim ispitivanjima saznali smo da je to istina i nema člana žirija koga ovo nije pogodilo. Čovek koji nas skoro svakodnevno nasmeje i prati nas, a ispunjava uslove za akciju, nije hteo da se prijavi jer je verovao da to ipak zaslužuje neko drugi. Mnogi će reći da je to tačno, ali mi se ipak trudimo da obradujemo svakog ko ispunjava uslove, pa bilo to osoba sa veoma teškom pričom ili pak ona koje su poslednje decenije državne politike od ponosnog radnika napravile čoveka koji živi od meseca do meseca i uspe da tu minimalnu platu razvuče u pomenutom vremenskom periodu. 

Možda vam se dopadne
more

Kada smo javili Saši da je njegova porodica dobila letovanje, ostao je bez teksta. “Jednoga dana stiglo mi je obaveštenje da smo dobili nagradno letovanje i to u Grčku!!! Čitam i ne verujem. U sebi se potajno nadam da je istina.” Istog momenta kada se otreznio od šoka, ovaj čovek je odbio letovanje govoreći da je bolje da ide neko drugi. Međutim, svako ko nas poznaje zna da smo uporni. Uspeli smo da ga nagovorimo. “Obaveštavam ženu i sina koji je sada krenuo u sedmi razred. Naravno supruga ne veruje i još mi kaže: ‘Ma idi bre, baš će nama neko da da besplatno letovanje. Ti si stvarno kao dete kad veruješ u to.’ Klinac se baš obradovao. Pogotovo što neće ići u školu u tom periodu, jer je letovanje bilo u septembru”, kroz smeh priča Konstantin. “Kada smo konačno seli u bus i krenuli put Grčke, ženino raspoloženje se promenilo, a sin nije mogao da spava od uzbuđenja.” 

Kada smo ga pitali kakva su se njemu osećanja probudila kad je krenuo na put u dahu je kazao: “Kad smo prešli Grčku granicu, e tada je u meni počelo da vlada uzbuđenje. Sreća… pa čak i neki ponos. Za trinaest godina braka nikad nismo otišli na more, što zbog obaveza, što zbog novca… a sad zahvaljujući tamo nekim nepoznatim ženama velikog srca stižemo u Neos Marmaras.” 

Majk
Fotografija sa vlasnikom vile, Majkom Kaldisom

Saša nam dalje priča kako su se lica i oči njegovih najmilijih sijala i bila širom otvorena, još ne verujući da su stvarno stigli na more. “Kada su oni srećini i ja sam. Čak sam se našalio sa suprugom: ‘Sada si se uverila da je istina i sad možeš kući neverni Tomo.” Na pitanje šta im se najviše svidelo, kaže da im se bukvalno sve svidelo. “Od putovanja autobusom sa agencijom Barcino  do apartmana Faros i predivne Ivane i Majka Kaldisa… More, sunce, giros, šetalište…” 

Apartmane Faros je pohvalio. Kazao nam je da je unutra sve novo i super sredjeno, tako da ne može čoveku nešto da se ne svidi.

Pitali smo ga da nam kaže kavi su vlasnici, koji su im otvorili vrata svojih apartmana da i oni kao porodica odu na letovanje, a odgovorio je bez trunke razmišljanja navodeći da je porodici Kaldis zahvalan pre svega jer ga nisu tretirali kao gosta, već prijatelja, a posle i što su mu stvorili uspomene za ceo život. 

more

“Ovo letovanje nije bilo obično. Neke stvari se ne mogu opisati rečima, ali pokušaću. Šta ima lepše nego kada ujutru ustanete, skuvate kafu i vaša voljena osoba i vi sedite na terasi i gledate u more koje je ispod vas na deset metara udaljenosti. To je neopisivo. Gledate prezadovoljno lice supruge, a ona jednostavno sija. Tada sam se osećao kao pravi muškarac, jer znam da će ovo pamtiti dok je živa. Sin koji se prvi put kupa u slanoj vodi i pliva do bova. Zajedničko vreme na plaži… Sve je to neopisivo.”  Sale ima nešto da poruči svima onima koji nisu bili na letovanju: “Ljudi, prijaviti se za besplatno letovanje, ako nikada niste bili, jer dobre vile još uvek postoje. One su nevidljive, ali su uvek prisutne. Pamtićete letovanje dok ste živi.” 

Na kraju hteo je još da se zahvali svima za radost koju je proživela njegova porodica. 

“Neću nabrajati nikog posebno (da ne zaboravim nekog), ali odlično funkcionišu i neverovatno su ljubazne za naših milion i sedamsto četrdeset šest pitanja na dan. Reći ću devojke (ne žene) sve vas volimo i ljubimo nas troje. Grčki kutak i Grčka grupa za turiste su najbolja stranica i grupa uz koje sam se tako slatko smejao i “upoznao” (virtualno) divne ljude. Još jednom hvala svima koji su organizovali ovo letovanje. Svima koji su nas predložili i glasali. Hvala našim “Grkinjama”, turističkoj agenciji Barcino (posebno našem prelepom vodiču M., kao i vozačima)… Hvala vam svima od srca!” 

You may also like

Ostavi komentar

9 + 2 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići