NIJE TURSKA, VEĆ GRČKA KAFA!

by Tijana
0 Komentar

kafaNije bitno da li je zovete srpskom, turskom ili grčkom, domaća kafa se nalazi u svakoj kuhinji širom Balkana, pa i u Grčkoj. Međutim, Grci je ne spremaju kao i mi. U daljem tekstu saznajte kako braća i sestre južnjaci kuvaju tzv. grčku kafu.

Ena frape, parakalo!

Kao što svi znamo, Grci su veliki obožavaoci kafe. Prosto bez nje ne mogu. Konzumiraju je skoro po pola litre dnevno u najmanjoj meri. Zato ne treba da vas čudi što na svakom ćošku u Grčkoj možete kupiti kafu za poneti. Nije bitno da li volite slabiju, jaču, slađu, hladnu s ledom, toplu, gorču, kremastu, s mlekom, šlagom ili nekim ukosom, u Grčkoj ćete nači svaku. Međutim, baš kao i kod nas, i pored svih “novih” kafa domaća drži počasno mesto, a naročito za vreme posta.

Grci ne čekaju da voda proključa ne bi li u nju dodali mleveni kofeinski napitak, već to čine na drugi način. Naime, u zemlji masline se u džezvu odmah s vodom stavi kafa (i šećer) i sve se stavi na ringlu. Mešaju dok se voda ne zagreje, a onda ostave da provri.

Evo kako da naručite gork / srednju / slatku kafu na grčkom

Što se ukusa tiče skoro da je ista kao naša, samo što ima malo više pene. Inače, u suštini, u Grčkoj nećete naći jaku crnu kafu kao kod nas, tj. koliko god jaku da je skuvate teško da će biti kao naša. Zbog toga, ako ste navikli da pijete domaću kafu svakog jutra obavezno je ponesite sa sobom na odmor, jer vas ova grčka sigurno neće dobro “razbuditi” (možda tek kada boravite duže u najjužnijoj balkanskoj zemlji, pa ste na jaču zaboravili).

I na kraju da vam skrenemo pažnju (još jedanput) da tokom svog boravka u Grčkoj nikako (ali nikako) ne naručujete tursku, već isključivo grčku kafu. U suprotnom konobar može da vas pošalje stotinama kilometara istočno.

Možda vam se dopadne

 

Fotografija: Pixabay/TiBine

 

 

You may also like

Ostavi komentar

eighteen − 14 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići