OSTRVO DONUSA – ODMOR U PRAVOM SMISLU REČI

by Ivana
0 Komentar

ostrvo donusa kikladi grcka

Većina vas sigurno sada prvi put čuje da ovo ostrvo. I u našem slučaju, ostrvo Donusa (Donoussa) je bilo potpuno nepoznato ostrvo, dok nam prijatelji Grci nisu preporučili da posetimo ovaj mali raj. Verujte nam, odmor u pravom smislu reči!

Do ostrva Donusa se dolazi ili diretno brodom iz luke Pireus, koji ne ide svakog dana ili preko ostrva Naksos. Putovanje iz luke Pireus traje oko 7 sati, a karta košta oko 40 eura u jednom pravcu.

Brža varijanta je odlazak do Naksosa brodom ili avionom, pa onda do Donuse. Putovanje od Nakosa do Donuse može da traje od sat vremena do 4 sata, u zavisnosti od broda, a karte koštaju oko 8 eura.

NAKSOS-IDEALNO LETOVANJE U CENTRU KIKLADA

Donusa je malo ostrvo između Naksosa i Amorgosa i van sezone ima nešto preko 100 stanovnika.  Ime je, kažu, dobilo po grčkom bodu Dionisu. U prečniku ima oko 5,5 kilometara, što znači da celo ostrvo možete da obiđete pešice.

ostrvo donusa kikladi grcka

Ostvo ima samo jedno naselje, Stavros gde se nalazi i luka. To je i najzgodnije mesto za pronalazak smeštaja. Naš izbor bio je Pothitis Studios, koji ima pogled na more, sa malom kuhinjom, a cena u avgustu za 2 osobe bila je 50€ za noć. Iako najveće na ostrvu, ovo mesto je malo, ima nekoliko taverni i 2 mini marketa, čisto da znate o kakvoj vrsti odmora govorimo. Takođe, na ostrvu nećete naći apoteku, benzinsku pumpu ili rent a car. Ostrvo ima jako malo apartmana, pa se potrudite da smeštaj rezervišete na vreme, inače ga nećete naći i pogodno je za kampovanje. Dakle, samo uživanje, kupanje, hrana i odmor tokom celog dana.

Ako ste ljubitelji pešačenja, Donusa će vam se posebno svideti.  Ostrvo Ima puno lepih ulica, a najdalja destinacija je oko 2 sata hoda. Cela mreža puteva je jedna ulica koja vodi od mesta Stavro ka dva manja naselja, Mirsini i Klotaritissa.

GRČKA BRODOM – ŠTA TREBA ZNATI?

ostrvo donusa kikladi grcka

Pogled iz taverne Tzi Tzi

Mersini Donousa

Ovo malo mesto ima dosta izvora, pa je puno drveća sa voćem i povrćem, što daje posebnu lepotu ovom mestu. Pogled je prelep, naročito iz restorana “Tzi-Tzi”, u kome će vam Egejsko more biti kao na dlanu, a hrana je odlična.  Postoji još jedan restoran The daughter of Michalis” koji ima odličnu kuhinju, a na vrhu brda nalazi se crkva Agia Sophia.


Klotaritissa

Kalotaritisa je malo mesto koje se nalazi na samom kraju ostrva. U mestu postoji jedna crkva i jedna taverna, koja ima odličnu morsku hranu. Ovde se takođe nalazi i jedna od najlepših plaža na ostrvu. 

Plaža Kedros

Ostrvo Donusa – plaže

Ostrvo ima nekoliko prelepih plaža.

Plaža u mestu Stavros sa prirodnim hladom i najpopularnija je na ostrvu. To znači da ima malo više ljudi, ali nikako prepetano. Na plaži postoje 2 dva beach bar-a Corona Borealis i Skantzohiros.

Plaža Kedros je najlepša plaža na ostrvu i ima jedan beach bar. Nalazi se oko 1 kilometar daleko od luke Stavros. Ukoliko ste ljubitelj ronjenja, na oko 4 metara dobite možete da vidite i oklop nemačkog broda i II svetskog rata. U okolina ove plaže nalazi se dosta kampera, pa ako ste ljubitelj te vrste turizma, možte da je posetite.

ostrvo donusa kikladi grcka

Crkva Agia Sophia u mestu Mersini

SHINUSA – MALO OSTRVO KIKLADA, IN MEĐU GRCIMA

Plaža Livadi je takođe prelepa, krase je bistra voda i prirodno okruženje. I ovde ćete videti dosta kampera, a pošto nemate u blizini niđta da kupite, obavezno ponesite sve što Vam je potrebno sa sobom.

Plaža Fikio nalazi se blizu mesta Mersini. Plaža je mala, okružena stenama.

Tripiti (Vlychos) je  mala plaža nedaleko mesta Kalotariti, gde ćete uživati u prirodnom okruženju.


You may also like

Ostavi komentar

six + nine =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići