OSTRVO TINOS – JEDNO OD NAJLEPŠIH KIKLADSKIH OSTRVA

by Sanja
0 Komentar

Ostrvo Tinos je prelepo, autentično ostrvo u srcu Egejskog mora. Do njega možete sa obližnjeg Mikonosa stići za nepunih pola sata brodom. Iz luke Rafina, nedaleko od Atine i iz luke Pirej do Tinosa možete brzim gliserima koji će vas do ovog prelepog ostrva prebaciti za dva sata. Put klasičnim trajektima traje duplo duže.

Tinos je direktno preko puta ostrva Delos, jednog od najvrednijih arheoloških nalazišta u Grčkoj koje odražava briljantnost grčkih antikviteta do danas.

Ostrvo Tinos – umetnost, kultura i zabava

tinos

Kao deo Kiklada, Tinos je grčko ostrvo koje još uvek čuva autentičnost, sa dugom tradicijom u umetnosti. Takođe je rodno mesto velikih grčkih vajara i slikara.

Osim veličanstvenih peščanih plaža i beskrajnih pejzaža, idealna je lokacija koja nudi veliki izbor aktivnosti. Više od 60 sela i 1500 pravoslavnih i katoličkih kapela i crkava sa intenzivnim kulturnim aktivnostima rasuto je po ostrvu, stvarajući pravo blago vredno otkrivanja. Koncerti, izložbe, pozorište, muzeji, umetničke radionice (grnčarija, mermerna umetnost…), lokalni festivali “panigirja” i fantastična kuhinja obećavaju savršen odmor. Aktivnosti kao što su plivanje, ronjenje, pešačenje, jahanje, vožnja bicikla, planinarenje i pecanje privlače mnogobrojne turiste na ovo ostrvo.

Romantični zalasci sunca, ali i spektakularni izlasci sunca i pogled na Egejsko more oduzimaju dah. Praznici na ostrvu su praznici za pamćenje.

Možda vam se dopadne

Ostrvo Tinos – plaže

Ostrvo ima obalu oko 120 kilometara i domaćin je nekih od najlepših plaža u Grčkoj. Neke od njih su organizovane sa mnoštvom barova, aktivnosti, taverni, ležaljki i suncobrana, dok su druge potpuno divlje. Kako se nalazi u srcu Kiklada u Egejskom moru, lako je svakodnevno ići na izlete do obližnjih ostrva; Mikonos, Siros, Paros, Andros, Kufonisja ili Dilos. Jedna od najpoznatijih plaža je Agios Sostis, sa romantičnom istoimenom crkvom koja je jedna od najpoznatijih kada su venčanja na ovom ostvu u pitanju. Najveća plaža je Agios Fokas i jedna od najposećenijih. Duž plaže postoji mnoštvo barova u kojima možete uživati na odmoru.

ostrvo tinos

Hrana na ostrvu Tinos je veoma ukusna i dobrog kvaliteta, jer mnoge proizvode poput sira, meda, povrća i lekovitog bilja na ostrvu proizvode lokalni farmeri. Ostrvska kuhinja Tinosa sledi mediteranski koncept: čisto maslinovo ulje, jela od ribe i mesa, mnoštvo povrća i voća, a sve to pojačano ukusima koji uključuju bilje i začine poput origana, mente, luka, belog luka, bosiljka, timjana i lovorovog lista. Postoji mnogo dobrih taverni i restorana, kao i dobrih vinarija koje proizvode izuzetna vina. Tokom poslednjih godina, Tinos je postao gastronomska destinacija sa “Tinos Food Paths” koja je svake godine najzanimljivija manifestacija organizovana na ostrvu.

Ostrvo Tinos – Panagija Evangelistrija

Tinos je naširoko poznat po čudesnoj ikoni Device Marije koja je pronađena na ostrvu 1823. godine, a koja se čuva u čuvenoj crkvi Panagija Evangelistrija, jednom od najznačajnijih pravoslavnih svetilišta. Svake godine, 15. Avgusta na Veliku Gospojinu, Tinos je jedno od najposećenijih ostrva od strane hodočasnika koji žele posetiti ovu prelepu i velelpnu građevinu. Gotovo da nema Grka koji bar jednom nije posetio ovu crkvu. Vraćajući se u davna vremena, ruševine Posejdonskog hrama ukazuju na to da je Bog mora obožavan na ostrvu.

U gradu i luci ostrva Tinos možete pronaći prodavnice za vaše dnevne potrebe: pekare, piljare, supermarkete, mesare, ribarnice i ulične pijace sa lokalnim proizvodima vrhunskog kvaliteta kao što su raznovrsni sirevi, med, vino, domaće marmelade, sušeni paradajz, kapari i artičoke. Suvenire i male poklone možete kupiti u glavnoj ulici. U prodavnicama peciva nalazi se i veliki izbor lokalnih slatkiša. Ako ste u potrazi za većom kupovinom, uvek se možete prebaciti do obližnjeg kosmopolitskog ostrva Mikonos, samo 20 minuta brodom, gde možete pronaći najbolje butike i poznate brendove.

You may also like

Ostavi komentar

two + seventeen =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići