PALEOKASTRICA – LEDENA KRALJICA JONSKOG MORA

by Sanja
2 Komentari

Najzelenije grčko ostrvo, prošarano maslinjacima, u nama budi posebnu vrstu emocije. Oni koji znaju za Albansku golgotu ( a sigurni smo da ne postoji Srbin koji ne zna), Krf uvek doživljavaju na poseban način. Ako tome još dodamo prelepe plaže i puno zelenila, nema sumnje da boravak na Krfu možemo komotno svrstati u kompletan odmor.

Paleokastrica Krf

Paleokastrica je nesumnjivo jedno od najpoznatijih mesta na Krfu. Zaštitni znak kristalnih voda i kamenitih uvala. Kako se nalazi na strani ostrva Krf ka otvorenom moru gde postoje „ledene“ struje, voda je čak i leti prilično hladna, pa neka vas ne iznenadi određeni broj ljudi koji se samo sunča i uživa u prirodnoj lepoti mesta.

Nalazi se na 25 kilometara severozapadno od grada Krfa i sastoji se od dva poluostrva i šest malih zaliva. U Paleokastrici imate priliku da se zaista odmorite, ali i da uživate u svim blagodetima mora, kako na glavnoj plaži tako i u manjim uvalama. Očaravajući pejzaž sa impresivnom vegetacijom, maslinjacima i borovom šumom neće vas ostaviti ravnodušnim.

U samom mestu postoji market, pekare, taverne, kafići i radnje sa suvenirima.

paleokastrica

Paleokastrica manastir

Ono što je svakako zaštitni znak ovog prelepog mesta jeste i istoimeni manastir posvećen Bogorodici Mariji. Osnovan je 1225. godine, a monaške ćelije i prelepo dvorište sa lukovima izgrađeno je u XVIII veku. Manastir se nalazi na brdu iznad grada sa koga se pruža fantastičan pogled.

Možda vam se dopadne

VIDO-NAD PLAVIM ODROM SRPSKIH RATNIKA

U muzeju manastira možete videte izuzetnu zbirku vizantijskih ikona, svetih knjiga, odežda i svetih relikvija. Za one koji vole malo sadržajniji odmor i da pored uživanja na plaži vide i nešto drugo, ovo je pravi izbor.

Paleokastrica plaže

Svakako najpoznatija je centralna plaža ispod manastira, koja je ujedno i najorganizovanija, sa suncobranima, tuševima i turističkim sadržajem.

Druga plaža je u blizini male luke i koristi se za prilaz jahti preko leta. Na ostale plaže se može stići isključivo morskim putem, pa se možete ukrcati na neki od mnogobrojnih brodića koji voze do njih.

Čamci i turistički brodići takođe voze i do fascinantnih pećina kojih ima jako puno u ovom delu ostrva, tako da kratkotrajnih izleta svakako neće manjkati u Paleokastrici.

Za one koji vole ronjenje, a po čemu je i poznato ovo mesto zbog kristalno čiste vode, tu je i ronilački centar. Probudite malo avanturistu u sebi i usudite se da zaronite u hladne vode Paleokastrice.

paleokastrica

Paleokastrica kamp

Ako ste za malo „ekstremniji“ odmor i ne smeta vam spavanje pod zvezdama onda se možete smestiti u kamp. Kamp Paleokastrica raspolaže sa 105 mesta za šatore i može da primi oko 300 ljudi.

U kampu postoji malo igralište za decu, tradicionalni grčki restoran i supermarket. Ako sa sobom imate neke vredne stvari, možete ih ostaviti u sefu koji takođe poseduje kamp. Možete uživati u igranju bilijara ili se jednostavno prepustiti izležavanju u prelepom ambijentu.

PARGA-TVRĐAVA, MASLINE I MORE

Čak i ako se ne odlučite da provedete ceo odmor baš u Paleokastrici, a ako se nađete na Krfu nemojte je izostaviti. Neka bude jedna od „stanica“ u obilaženju ostrva… Nećete se pokajati sigurno, a ostaće vam u prelepom sećanju.

You may also like

2 Komentari

Jelena 30/06/2023 - 10:08

Ove godine idem na Krf i planiram da posetim ovo mesto i plaže. Veoma korisne informacije za sve nas koji želimo da obiđemo ostrvo.

Odgovor
Ivana 20/09/2023 - 11:50

Hvala puno Jelena!

Odgovor

Ostavi komentar

two × three =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići