Najzelenije grčko ostrvo, prošarano maslinjacima, u nama budi posebnu vrstu emocije. Oni koji znaju za Albansku golgotu ( a sigurni smo da ne postoji Srbin koji ne zna), Krf uvek doživljavaju na poseban način. Ako tome još dodamo prelepe plaže i puno zelenila, nema sumnje da boravak na Krfu možemo komotno svrstati u kompletan odmor.

Paleokastrica Krf

Paleokastrica je nesumnjivo jedno od najpoznatijih mesta na Krfu. Zaštitni znak kristalnih voda i kamenitih uvala. Kako se nalazi na strani ostrva Krf ka otvorenom moru gde postoje „ledene“ struje, voda je čak i leti prilično hladna, pa neka vas ne iznenadi određeni broj ljudi koji se samo sunča i uživa u prirodnoj lepoti mesta.

Nalazi se na 25 kilometara severozapadno od grada Krfa i sastoji se od dva poluostrva i šest malih zaliva. U Paleokastrici imate priliku da se zaista odmorite, ali i da uživate u svim blagodetima mora, kako na glavnoj plaži tako i u manjim uvalama. Očaravajući pejzaž sa impresivnom vegetacijom, maslinjacima i borovom šumom neće vas ostaviti ravnodušnim.

U samom mestu postoji market, pekare, taverne, kafići i radnje sa suvenirima.

paleokastrica

Paleokastrica manastir

Ono što je svakako zaštitni znak ovog prelepog mesta jeste i istoimeni manastir posvećen Bogorodici Mariji. Osnovan je 1225. godine, a monaške ćelije i prelepo dvorište sa lukovima izgrađeno je u XVIII veku. Manastir se nalazi na brdu iznad grada sa koga se pruža fantastičan pogled.

VIDO-NAD PLAVIM ODROM SRPSKIH RATNIKA

U muzeju manastira možete videte izuzetnu zbirku vizantijskih ikona, svetih knjiga, odežda i svetih relikvija. Za one koji vole malo sadržajniji odmor i da pored uživanja na plaži vide i nešto drugo, ovo je pravi izbor.

Paleokastrica plaže

Svakako najpoznatija je centralna plaža ispod manastira, koja je ujedno i najorganizovanija, sa suncobranima, tuševima i turističkim sadržajem.

Druga plaža je u blizini male luke i koristi se za prilaz jahti preko leta. Na ostale plaže se može stići isključivo morskim putem, pa se možete ukrcati na neki od mnogobrojnih brodića koji voze do njih.

Čamci i turistički brodići takođe voze i do fascinantnih pećina kojih ima jako puno u ovom delu ostrva, tako da kratkotrajnih izleta svakako neće manjkati u Paleokastrici.

Za one koji vole ronjenje, a po čemu je i poznato ovo mesto zbog kristalno čiste vode, tu je i ronilački centar. Probudite malo avanturistu u sebi i usudite se da zaronite u hladne vode Paleokastrice.

paleokastrica

Paleokastrica kamp

Ako ste za malo „ekstremniji“ odmor i ne smeta vam spavanje pod zvezdama onda se možete smestiti u kamp. Kamp Paleokastrica raspolaže sa 105 mesta za šatore i može da primi oko 300 ljudi.

U kampu postoji malo igralište za decu, tradicionalni grčki restoran i supermarket. Ako sa sobom imate neke vredne stvari, možete ih ostaviti u sefu koji takođe poseduje kamp. Možete uživati u igranju bilijara ili se jednostavno prepustiti izležavanju u prelepom ambijentu.

PARGA-TVRĐAVA, MASLINE I MORE

Čak i ako se ne odlučite da provedete ceo odmor baš u Paleokastrici, a ako se nađete na Krfu nemojte je izostaviti. Neka bude jedna od „stanica“ u obilaženju ostrva… Nećete se pokajati sigurno, a ostaće vam u prelepom sećanju.