PAVLOPETRI – PODVODNI GRAD KRAJ PELOPONEZA

by Tijana
1 Komentar

Pavlopetri podvodni grad kraj južne obale Peloponeza star je oko 5000 godina. Kao takav spada u najstarije pod morem izgubljene gradove na čitavom Mediteranu, ali i na svetu.

Ovo morsko „čudo“ otkriveno je još 1904. godine, ali Grci nisu imali sredstva da se njegovim ispitivanjem dublje bave. Tek će 1967. godine krenuti prva ( ali mnogo „siromašna“)  ispitivanja od strane Engleza i Grka, da bi se tek pre desetak godina ove dve nacije udružile za detaljnije ispitivanje Pavlopetri.

Inače, ovaj podvodni grad se nalazi u blizini prelepog Elafonisosa.

Kako izgleda Pavlopetri?

Prostire se na čak oko sto hiljada kvadratnih metara gde su rasprostranjeni čitavi kompleksi zidanih objekata (uglavnom dvospratne kuće), dvorišta, ulice, kamene grobnice, hramovi, statue… Do sada je indetifikovano 15 zgrada sa najmanje 12 soba, kao i kanali i cevi za vodu. Po ulicama ovog, sada morskog blaga, nalazi se i veliki broj amofra, ali i statua.

Otkriveni su i tragovi velike trgovačke luke (na osnovu brodova i tovara pod morem) za koju se smatra da je bila jedna od najvećih ovog tipa na Sredozemlju.

Zanimljivo je da su nađeni i ostaci megarona ( preteča klasičnog grčkog hrama) koji je postojao i bio uobičajan u minekenskom periodu i opisan je u Homerovoj „Odiseji“.

Smatra se da je ovaj grad postojao i u neolitskom periodu između 4500. do 3200. godine pre nove ere. Taj zaključak je donet na osnovu keramičkih framenta koji su tu prikupljeni od strane arheologa. Na osnovu istorijskih izvora, zna se da je grad cvetao između 3300. do 2000. godine pre nove ere, kao i od 1600. do 1100. godine pre nove ere.

Koliko je ovaj podvodni grad značajan za ljudsku istoriju najbolje nam govore reči arheologa dr Hendersona: „Ovo je jedan od prvih gradova u istoriji čovečanstva gde se razvio način života sličan sadašnjem. Dvospratne kuće s dvorištem i pogledom na more, putevi, bavljenje različitim zanimanjima, od trgovaca do malih zanatlija i radnika.“ Različiti tipovi grobova nam govore da su postojali i staleži. Jedan od običaja stare Pavlopetri je da se mrtva deca zakopavaju u kući, ne bi li njihov duh pomogao pri rađanju novog čeda.

Arheolozi su došli do zaključka da se Pavlopetra oko hiljadu godina pre nove ere našla ispod površine mora, a tačan razlog tome ni danas nije poznat mada se sumnja da se desio jači zemljotres.

Pavlopetri danas

U lepotama podvodnog grada Pavlopetri može da uživa i prosečan plivač i ronilac, nije vam potrebna posebna dozvola da bi ste uživali u ovoj morskoj avanturi. Naime, dubina ne prelazi tri metra, pa čak i sa običnom maskom za ronjenje možete uživati u ovoj lepoti i osećati se kao pravi avanturista iz holivudskih blokbastera.

Uživajte u dokumentarcu BBC o ovoj podvnodnoj lepoti: OVDE

You may also like

1 Komentar

Darko Savić 10/04/2019 - 14:41

Sad ne mogu prežaliti što ovu info nisam znao pre par godina kad sam tu regiju obilazio. Pa ovo je samo oko 200 m od luke koja vodi za Elafonissos!
Niti znaka niti turističke napomene niti ičega! 🙁

Hvala za tekst

Odgovor

Ostavi komentar

two − two =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići