PEFKOHORI – VAROŠ KOJOJ SE UVEK RADO VRAĆAMO

by Tijana
0 Komentar
pefkohori

Bliži nam se leto i neki od vas su već rezervisali smeštaj, dok se drugi još dvoume. Za sve vas koji ne znate tačno šta biste, a opet ne želite da potrošite mnogo para, ali ni premalo, preporučujemo vam dobro, a mnogim Srbima i omiljeno grčko letovalište, Pefkohori koje se nalazi na prvom prstu Halkidikija.

Pefkohori

Iako mnogima zvuči „izlizano“ i već dosta puta „viđeno“, mi vas pitamo zašto da ne? Pefkohori ima svoje prednosti, a to je pre svega da je većini dobro znana lokacija, pa ako do sada niste boravili u ovoj prelepoj varoši Halkidikija sigurno znate nekog ko jeste, pa će vam pomoći sa planom da što bolje provedete vaš letnji odmor.

Pefkohori mapa

Pefkohori se nalazi na poluostrvu Kasandra, na Halkidikiju, na oko 110 kilometara od mnogim Srbima omiljenog grada Soluna. Tako da ćete sigurno bar jedan dan uživati u svim čarima „prestonice” severne Grčke. Pefkohori je dobio ime po borovoj šumi koja ga okružuje ( jer u prevodu ime ovog letovališta znači Borovo selo). Letovalište je idealno za sve one koji žele da svoja pluća, ali i čitavo telo, podmlade tokom boravka od desetak dana.

MIKONOS ZA OBIČNE SMRTNIKE

Pefkohori plaže

Glavna plaža naselja Pefkohori je gradska plaža. Dugačka je nekoliko stotina metara ili tačnije rečeno, prostire se duž celog mesta. Međutim, nije naročito široka. Voda je kristalno čista i super je za sve generacije, jer ima malo duži plićak. Tik uz nju se nalazi najlepše šetalište letovališta, gde je smešteno i mnoštvo kafića, taverni i prodavnica sa raznim đakonijama. Nemojte misliti da je cela plaža „pokrivena“ ležaljkama i suncobranima lokalnih kafića i barova, jer nije. Jednostavno, gradska plaža Pefkohorija je za svačiji ukus – i za one koji vole da se izležavaju na peškiru ispod svog suncobrana, ali i za one koji više vole da pijuckaju kafu na ležaljci nekog kafića dok uživaju u morskoj panorami. Dobro je opremljena za sve ljubitelje vodenih sportova.

Na desetak kilometara južno od Pefkohorija nalazi se plaža Galarokavos plaža koja će vam doslovno oduzeti dah. Kristalno čisto more, koje svojom lepotom podseća na karipsku obalu (ali bez palmi), pružiće vam sve moguće zanimljivosti adrenalinskih sportova na vodi. Plaža je toliko velika da da ima delova na kojima možete da se osamostalite, ali i da uživate uz letnje ritmove.

Nedaleko od Pefkohorija nalazi se i mnogima poznata plaža Ksenija. Spada u jedne od najlepših delova obale čitavog Halkidikija. Dugačka je oko 3 km i prepuna je barova, baš kao i prethodno pomenuta Galarokampos plaža.

Ono što je sigurno, da bilo koju plažu od pomenutih obiđete, nećete se pokajati. Čak i da celo letovanje provedete u varošici Pefkohori i na njegovoj gradskoj plaži, verujte nam da ćete se kući vratiti preporođeni.

SKRIVENI RAJ KRITA – MAGAREĆE OSTRVO

Treba da napomenemo da je na sve tri plaže vikendom malo gužva, pre svega zbog meštana Soluna koji vole da ih posećuju.

Pefkohori izleti

Ukoliko ste od onih koji vole da svoj boravak u Grčkoj iskoriste maksimalno, onda ćemo vas obradovati kada vam kažemo da postoji mnoštvo zanimljivosti koje možete videti tokom boravka u varošici prepunoj borova.

Pre svega tu su izleti u vidu krstarenja. Mi ćemo izdvojiti dva nama omiljena. Prvo je krstarenje duž zapadne obale trećeg prsta Halkidikija, Atosa, iliti svima nama poznatijeg pod nazivom Sveta Gora. Nemoguće je rečima opisati osećaj koji doživite dok prolazite brodićem kraj jedne takve svetinje. Drugo krstarenje koje nas je osvojilo to je krstarenje u sumrak… Dok ste udaljeni od obale, gledate u pučinu i sunce, pijuckate vino i slušate grčku muziku, zaboravićete na sve brige ovoga sveta. A ako imate sreće, videćete i delfine.

Za sve one koji su željni malo dužeg putovanja tokom boravka na Halkidikiju, tu je izlet na Meteore i posete njegovim manastirima. Više o njima možete pročitati OVDE.

Gotovo da nema Srbina koje je bio na Halkidikiju, a da nije bar jedan dan iskoristio da poseti Solun. Do glavnog grada Makedonije možete doći uz pomoć neke od lokalnih agencija koje oraganizuju izlete autobusom ili automobilom. Sve ono što bi trebalo da posetite tokom boravka u gradu koji je dobio ime po sestri Aleksandra Velikog, pročitajte OVDE.

STO EVRA ZA HRANU NA LETOVANJU? DA, MOGUĆE JE!

Kao i u svakom grčkom letovalištu, tako i u Pefkohoriju postoji mnoštvo taverni i hotela koje organizuju „Grčko veče“. Ako do sada nijednom niste bili, obavezno izdvojite iz džeparca svotu za isto. Verujte nam da se nećete pokajati. A ako ste i bili, onda je vreme da obnovite gradivo.

Za sve ljubitelje košarke napomenućemo da se na oko 2 kilometra od Pefkohorija nalazi i kamp Nikos Galis, čuvenog grčkog košarkaša. Prema tome, nemojte da ne iskoristite priliku i da ga ne posetite, bar iz poštovanja prema jednoj takvoj legendi evropske košarke.

Pefkohori ili Polihrono

Oni koji vole nešto urbanija mesta, sa življim noćnim životom, treba da odaberu Pefkohori. Odmah da vam kažemo da iako je življi, Pefkohori nije Paralija, pa prema tome ipak možete uživati u tihim noćima. Jednostavno, naše omiljeno mesto na Kasandri je idealno za sve, dok je Polihrono ipak za one koji vole mirnija mesta.

You may also like

Ostavi komentar

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići