PENTOZALI – LIČNA KARTA OSTRVA KRIT

by Sanja
0 Komentar

Pentozali je kritski ples koji vas ne ostavlja ravnodušnim. Bar što se tiče ženskog dela… 🙂 … Visoki momci u kritskim nošnjama, držeći se za ramena energično izvode razne figure u vazduhu smenjujući se na mestu “kolovođe”.

Pentozali – ples revolucije i ustanka

pentozali

Pentozali je povezan sa istorijom Krita i borbama koje su se vodile u toku oslobođenja od Turaka. Ništa nije slučajno u izvođenju ovog vatrenog plesa, ni broj koraka iliti zala kako kažu Krićani, ni taktovi, ni “smena” lautiste i liraša. Sve ima svoju simboliku.

Protagonisti Ustanka protiv Turaka na Peloponezu većinom su bili stanovnici Manija. Međutim, među njima se našlo i nekoliko meštana iz mesta Sfakja koji su napustili Krit kako bi se borili protiv Osmanlija. Nije prošlo mnogo vremena i buna se proširila na ostale delove Grčke, pa tako i do Sfakije na Kritu.

Dominantna ličnost kritskog Ustanka bio je visokoobrazovani Janis Vlahos, koga su zvali Učitelj (grč. Daskalos). Ubrzo je dobio nadimak Daskalojanis i upravo je on bio glavni čovek koji je trebao predvoditi Krićane u borbi protiv Turaka. Najteži zadatak bio je poslati poruku u ostale delove Krita o predstojećoj revoluciji. Tako je ovaj mudri čovek rešio da iskoristi muziku i ples.

Jedan od najpoznatijih violinista tog vremena na Kritu bio je Stefanos Triandafilakis, nadaleko poznat pod imenom Kioros, i bio je idealna osoba za prenos poruka. Tako je od Daskalojanisa primio poruku sledeće sadržine: “Prijatelju Kioro, čekam te u Anopolisu da nam odsviraš peti korak…”.

Skrivena simbolika kritskog plesa

Kioros stvara ratni ples Pentozali koristeći prvobitni ritam krićana Pirihio. Osim simbolike Daskalojanisa (pet koraka koji predstavljaju peti pokušaj Krićana da se oslobode od turskog jarma), Kioros dodaje deset koraka u znak sećanja na dan kada je narod Sfakije doneo odluku o revoluciji (10. oktobra 1769). Pored toga, stvara muziku za ples koja se sastoji od dvanaest muzičkih fraza, u čast dvanaest vođa Ustanka.

Legenda kaže da je 11 vođa ustanka, zajedno sa Daskalojanisom (12 po redu), zaplesalo prvi put Pentozali držeći se za ramena, simbolizujući uzajamnu podršku, poštovanje i poverenje.

Dvanaest protagonista kritskog Ustanka bili su: Daskalojanis, Protopapas, Georgios Daskalakis, Andrulis Morakis (Kutrubas), Manusakas, Andruljos Voludakis (Vardakas), Stratis Vurdubas (Burbahis), Manusos Kucubas, Georgios Skordilis, Georgios Pateros, Manusos Bonatos i Hurdos…

Ako pogledate kako se igra Pentozali neće vam promaći smenjivanje momaka na mestu kolovođe. Za svakog igrača koji napušta kraj linije i dolazi na mesto kolovođe svira se drugačiji muzički zaokret (ako mođemo tako da ga nazovemo). Grupni, jaki udarci nogama o zemlju simbolizuju navalu kritskog oružja na Turke.

Pentozali – muški ples

Pentozali je poznat kao ratni ples koji isključivo igraju muškarci. Međutim, danas možete videti razne varijacije gde igraju i žene, naravno u mirnijem obliku.

Kako god, uživanje je gledati Krićane kako izvode sve te akrobacije u vazduhu igrajući energični Pentozali.

You may also like

Ostavi komentar

twelve − 10 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići