PILION – I LETI I ZIMI

by Tijana
3 Komentari

pilion

Samo na nekoliko kilometara od lepog grada Volosa, u Tesaliji, nalazi se planina Pilion sa svoja 24 bajkovita sela. Inače, Pilion je i poluostrvo, a poznato je kao dom mitskih kentaura i letnja “rezidencija” bogova sa visokog Olimpa. Ovo je planina koju morate posetiti.

A posle skijanja – kupanje na otvorenom

Zašto baš Pilion?

Jednostavno, ovo je savršena lokacija za bilo koje godišnje doba. Čarobni pejzaži, guste šume, vodopadi, izvori, rečice, romantične uvale sa kristalno čistim morem i arhitektura iz nekih prošlih vremena su samo neki od razloga zašto je Pilion božanstvena destinacija.

pilion

Možda vam se dopadne

Stare vile bogatih trgovaca su pretvorene u dražesne pansione koji vam nude jedinstveni doživljaj.  Pilion je poznat po testeninama, korama za pitu, slatkom od raznog voća, jednom od najboljih sorti jabuka u čitavoj Grčkoj, ali i po kestenu i pečurkama.

Arahova je razlog što i zimi volimo Grčku

Šta morate obavezno posetiti na Pilionu?

Ova planina i poluostrvo su “vlasnici” nekih od najpoznatijih etno-sela u čitavoj Grčkoj, koja su i van granica ove lepe zemlje poznata po lepim  gustim šumama, velikim voćnjacima i kamenim selima.

pilion

Cagarada je staro selo koje je vlasnik hiljadugoišnjeg platana. Makrinica ili balkon Piliona pruža jedinstveni pogled (bez preterivanja) na Egejsko more. U Portari Magnisia sve odiše duhom nekih prošlih vremena, dok će vas mesto Hanja osvojiti svojim ski centrom.

Jahanje ili šetnja su najbolji za istraživanje Piliona

Ova zanimljiva tura počinje iz mesta Argalasti koje se nalazi na južnom delu poluostrva. Iz ove varošice je moguće doći na plaže sa obe strane Piliona, pa tako možete birati između otvorenog mora i mirnih zaliva. Staze od kaldrme između sela će vas vratiti u prošlost i prosto su idealne za “šetnju” na konjima.

Glavna ruta koja počinje u pomenutom mestu će vas odvesti na mnoge zanimljive lokacije, kao što su šest kilometara zapadno udaljeno selo Kalamos ili ista kilometraža, samo severo-zapadno, do mesta Lefokastroa. Tu se još može uživati i u pomenutom ski centru kod mesta Hanja, koji inače nosi naziv Agriolefkes.

https://www.youtube.com/watch?v=xJgYvqjSWis

Ovde treba napomenuti i sledeće: Ako ste ovu destinaciju izabrali za odmor sa voljenom osobom, obavezno prošejtate kaldrmom iz Hanje do Kisosa jer je poznata kao staza zaljubljenih.

Kako je najlakše organizovati putovanje u sopstvenoj režiji?

Naše preporuke:

  • Obiđite jednu od najčuvenijih “tajni” Piliona – malu uvalu Fakistra. Vrhunac majke prirode koji ćete videti tu je  potok koji izvire iz planine i uliva se u more. Prilično je teško da se dođe do samog izvora, ali se svakako isplati te muke (čak i zimi). Opiće vas lepota ovoga mesta
  • U selu Milies sedite u voz koji je veoma sličan našoj Šarganskoj osmici. Pruga uskog koloseka koja je izgrađena pre više od jednog veka od strane oca slikara nadrealizma – Đorđoa de Krika. Pruga prelazi kamene mostove i prolazi kroz neravne predele, a svaka stanica poseduje jedinstveni arhitektontski šarm
  • Posetite selo Damuhari gde su snimnjene neke od scena za film Mama mia

Grčka milinologijaBooking.com

You may also like

3 Komentari

Nensi 26/07/2018 - 09:35

Skoro 40 godina obilazimo Grčku, uzduž i popreko i nikako da nam bude dosta! Birajući mesto za konačno skrašavanje, ja kao Kentaur nesvesno sam izabrala Pilion! Napravila sam grupi na fb “Pilion devičanski raj “jer mi se činilo da malo ljudi to poznaje a upoznala zaljubljenike koji kao i mi odu na ostrva i u povratku obavezno svrate i uvek mu se vraćaju!

Odgovor
Ivana 28/07/2018 - 20:00

Predivno Nensi. Da baš tako, svako ima svoje mesto u Grčkoj, jer je toliko različita da svako nešto nađe. Piliok je svakako prelep!

Odgovor
Ivana 28/07/2018 - 20:02

Hvala vam Nensi, nekako je Grčka toliko različita da svako nađe neko mesto koje mu odgovara…

Odgovor

Ostavi komentar

16 + thirteen =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići