PLAŽE U GRČKOJ – ČIJE SU?

by Tijana
0 Komentar

plaže u grčkojPlaže u Grčkoj su ono što svake godine privlači na milione turista iz čitavog sveta u najjužniju balkansku zemlju. Ima ih svakakvih: od gradskih do privatnih, malih i velikih, šljunkovitih, stenovitih, peskovitih… Što bi se reklo: “Za svakog po nešto!”Mnogi od vas su već obišli svoja omiljena letovališta ove sezone, dok su drugi trenutno u njima ili će uskoro krenuti ka zemlji masline na zasluženi godišnji odmor ili makar na predah od svakodnevnice koja je iz godine u godinu mnogima sve teža. Većina vas pre uplaćenog aranžmana ili spakovanih kofera prvo zamisli sebe na nekoj lepoj plaži. Neki od vas godinama obilaze ista mesta, pa im je slika u glavi od malopređašnjeg pomenutog sunčanja još jasnija. Ali, uvek postoji to neko ali koje može sve da pokvari ( ili pak ne može).

Plaže u Grčkoj su ograđene?!

Još pre sezone počele su internetnom da kruže fotografije nekih plaža u omiljenoj nam Eladi koje su odjednom postale deo nekog kafića, kluba na obali ili je pak lokalna vlast rešila da na njima dobro zaradi. Mnogi od vas su bili razočarani ovim “delima”, pa smo shodno tome rešili da vam kažemo po zakonu Grčke čije su plaže.

SIVOTA – NAJLEPŠE PLAŽE

Ali pre nego što se bacimo na zakonske norme da vam ispričamo jednu priču.

Priča o plaži koja je opet postala slobodna

Naime, pre nekoliko godina u jednom mestu nadomak Atine, jedan deo plaže bio je zatvore od strane jednog kluba. Da bi mogli da se kupate na njoj, morali ste ući u klub, naručiti neko piće ili nešto iz restorana. U slučaju da ste hteli i ležaljku, za to ste morali dodatno da iskeširate… Klub ko klub, pun omladine koja je željna da bude viđena, jer Bože moj – zašta drugo služe fensi mesta… Neko se nekada i pošteno okupao tu, ali je većina dolazilo da pozira.

Plaža pomenutog kluba nije bila idalana, niti je lepotom očaravala, ali činjenica da je peskovita i kao takva retka u tom mestu na Atici, mnogima je bila primamljiva. Upravo zbog toga ( mada će mnogi reći da nije zbog toga, već buke koju je klub proizvodio puštujaći uglavnom neke nove elektornske zvuke) malobrojna komunistička stranka u Grčkoj, svima poznatija kao KKE, je rešila da napravi protest.

OVO JE 10 NAJBOLJIH PLAŽA U GRČKOJ

Naime, tražili su da se plaža otvori za sve, a klub ako već mora da bude tu neka bude, ali da nema pravo da zatvori obalu svim građanima i turistima malenog mesta. Verovali ili ne, njima su se pridružili i drugi, pa je opština na kraju morala da popusti… Ishod svega je da je klub zatvoren i da se pomenuto mesto već nekoliko godina ne daje u zakup, već tako oronulo stoji dok je plaža dobil svoje redovne kupače koji u njoj uživaju zbog prirodne samo njima vidljive lepote.

Čije su plaže u Grčkoj?

Sve plaže u Grčkoj su javno dobro i pripadaju državi Eladi. Država ih može dati u najam, ali ne duže od tri godine.Naravno, postoje i određeni uslovi da bi neka plaža mogla da se da u zakup, kao što su npr. da plaža mora da bude duža od 6m, ležaljke i suncobrani ne smeju da budu na više od 50% cele plaže, između redova ležaljki mora biti najmanje 1m širine – ne bi li tako svi oni koji neće da budu na delu gde su ležaljke mogli doći do vode, zanimljivo je da je vama čak dozvoljeno i tu  da postavite peškir iako će vam radnici i gazda bara koji je zakupio prostor reći drugačije, muzika na plaži ne sme da prelazi 50 Db…

PETANI PLAŽA – SKRIVENI BISER KEFALONIJE

Prema tome uživajte i ovog leta na svojoj omiljenoj plaži, iako je neko zakupio – jer vi to možete i zakonski smete. Jedini izuzetak su plaže koje su neke opštine zagradile i od prodaje ulaznica za iste pune budžet lokalne zajednice. Takve plaže su one na kojima morate platiti ulaz, dok na svim ostalim plažama možete slobodno da se kupate – makar tako kaže zakon, a da li je i u praksi tako.. e, ipak je ovo Balkan, pa se uvek nađe neko ko će da nađe neku rupu u zakonu i to iskoristi…

Ako vas interesuje koliko košta zakup na plaži u nekom od vaših omiljenih letovališta, više pročitajte OVDE.

You may also like

Ostavi komentar

one × 3 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići