evri-i-makaze-pdv-ilustracija

Od 01. juna 2016 godine u Grčkkoj će na snazi biti nove stope PDV-a. Sa sadašnjih 23%, PDV raste na 24%.

Ovo povećanje međutim ne treba da mnogo brine naše turiste, jer stopa povećanja nije velika. Ipak, očekuje se da će do neznatne promene cene doći u supermarketima, restoranima, hotelima i transportu (autobusi, voz, taksi, avion).

Kako lokalne novine izveštavaju, povećanje cena u supermarketima očekuje se najpre na upakovanoj robi, a ovo su samo neki od proizvoda na koje se povećanje odnosi: šećer, so, kafa, slatkiši i slaniši, sojino i suncekretovo ulje, mararin, sokovi, kuvana hrana…

Takođe, na nekoliko ostrva u koje spadaju Alonisos, Tasos, Andros, Siros, Tinos, Sifnos, Milos i Karpantos koja su do sada imala povlašćenu stopu PDV-a, prmenjivaće se nova stopa od 24%.

Vlada Grčke donela je i odluku o primeni novih cena boravišne takse u hotelima i apartmanima od 2018. godine. Povećanje će iznositi od 50 centi u najnižim kategorijama smeštaja do 4 evra po noćenju u hotelima sa 5 zvezdica.

Kako i koje će se cenovne promene desiti, videćemo od utorka, a mi ćemo vas blagovremeno obaveštavati o svim, za vas važnim promenama.

Ukoliko imate bilo kakvo pitanje na ovu temu, rado ćemo pokušati da vam izađemo u susret i što preciznije odgovorimo.

Fotografija: Pixabay