MALI PRIRUČNIK ZA LETOVANJE U GRČKOJ

Dopada vam se? Podelite sa prijateljima

prirucnik

Došli ste sa decom na letovanje u Grčku i konstatovali da ste zaboravili da ponesete sirup za temperaturu ili možda jogurt bez kojeg vaša deca ne mogu zamisliti doručak ( a možda ni vi)…ili se možda jogurt koji ste poneli od kuće od vrućine pokvario u putu? Želite da odete u shoping kada su sniženja, a radnje ne rade? Gde je najjeftinije pazariti?!


Cene cigareta i duvana u Grčkoj

Evo malog „priručnika“ kako da vam ne presedne letovanje ili se bar ne pretvori u lutanje, traženje i objašnjavanje Grcima šta ustvari tražite.

Jogurt

Većini od nas jogurt je sastavni deo doručka. Ako u Grčkoj potražite jogurt u bilo kojoj prodavnici dobićete pavlaku, ako potražite kiselo mleko dobićete jogurt, ali ne onakav kakav se obično pije u Srbiji.

Da bi ste popili jogurt kao u domovini, potražite u većim marketima Ariani (Αριάνι – soured milk). Isti je kao i naš jogurt Kravica. Ukusan i pitak. Najjeftiniji je proizvođača Galpo i ima ga u super marketima Lidl. Cena je 1 evro.  Ariani ostalih proizvođača (Mevgal, Olimpos…) možete naći u skorosvim većim marketima, a cena varira od 1 do 3 evra.

Pavlaka

Pavlake ima u svakom marketu samo što je Grci zovu Jaurti. Potražite pakovanje gde piše „Στραγγιστό“ (strangisto) jer sve ostalo je kao naše kiselo mleko. Najviše se isplati kupiti pakovanje od 3 pavlake ili kanticu od 1 kg. Cene variraju od proizvođača do proizvođača. Najjeftinija pavlaka je proizvođača Paladin i pakovanje od 3 komada je oko 1,70.


Cene obroka i namirnica u Grčkoj

Lekovi i sirupi

Sigurno na put ne krećete bez osnovnih lekova, pogotovo za mališane. Ali ako se to desi evo par alternativnih rešenja, koji su istog sastava kao i naši lekovi samo se drugačije zovu. Depon sirup je zamena za Paracetamol. Koriste ga i male bebe. Malo jači je Ponstan, za veću decu. Odrasli mogu koristiti šumeće tablete Depon ili Depon Maximum. Imajte u vidu da apoteke rade dvokratno (sem dežurnih) i to utorkom, četvrtkom i petkom. Ponedeljkom, sredom, petkom i subotom rade samo do 14 h.


Shopping

U većim gradovima, a i u nekim turističkim mestima, radnje rade dvokratno. Od 9 do 14 h, pa od 17 do 21 h. Ako ste shopping manijak dobro je znati da su ovde aktuelna sniženja u avgustu. Kada kažemo sniženja onda mislimo na prava sniženja u bukvalnom smislu. Možete naći jako kvalitetnu robu koja je recimo koštala 120 eura, za 20 eura. Što se dečijih zezalica tiče, najjeftinije ćete proći u Jumbo marketima. Imaju sve – od igle do lokomotive. Možda nije extra kvalitetno, ali je jeftinije od radnji sa suvenirima i trafika koje u svom asortimanu imaju npr. gume za plivanje, mišiće i ostale “morske potrpštine”.

Dopada vam se? Podelite sa prijateljima

3 Comments

  1. Ovo su zaista korisne informacije. Ja bih samo dodala da su Megval jogurti skoro pa ko voda! Jos nisam nasla jogurt koji bi parirao nasim gustim jogurtima na koje amo navikli.

    1. Author

      Hvala Biljana na komentaru! 🙂
      Kao “Granice” jogurt ne postoji ni jedan u Grčkoj. I meni lično nedostaje, ali Galpovi su ok. Bar moje lično mišljenje. Jeste ređi, ali najviše ukusom liči na naš jogurt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.