prirucnik

Došli ste sa decom na letovanje u Grčku i konstatovali da ste zaboravili da ponesete sirup za temperaturu ili možda jogurt bez kojeg vaša deca ne mogu zamisliti doručak ( a možda ni vi)…ili se možda jogurt koji ste poneli od kuće od vrućine pokvario u putu? Želite da odete u shoping kada su sniženja, a radnje ne rade? Gde je najjeftinije pazariti?!


Cene cigareta i duvana u Grčkoj

Evo malog „priručnika“ kako da vam ne presedne letovanje ili se bar ne pretvori u lutanje, traženje i objašnjavanje Grcima šta ustvari tražite.

Jogurt

Većini od nas jogurt je sastavni deo doručka. Ako u Grčkoj potražite jogurt u bilo kojoj prodavnici dobićete pavlaku, ako potražite kiselo mleko dobićete jogurt, ali ne onakav kakav se obično pije u Srbiji.

Da bi ste popili jogurt kao u domovini, potražite u većim marketima Ariani (Αριάνι – soured milk). Isti je kao i naš jogurt Kravica. Ukusan i pitak. Najjeftiniji je proizvođača Galpo i ima ga u super marketima Lidl. Cena je 1 evro.  Ariani ostalih proizvođača (Mevgal, Olimpos…) možete naći u skorosvim većim marketima, a cena varira od 1 do 3 evra.

Pavlaka

Pavlake ima u svakom marketu samo što je Grci zovu Jaurti. Potražite pakovanje gde piše „Στραγγιστό“ (strangisto) jer sve ostalo je kao naše kiselo mleko. Najviše se isplati kupiti pakovanje od 3 pavlake ili kanticu od 1 kg. Cene variraju od proizvođača do proizvođača. Najjeftinija pavlaka je proizvođača Paladin i pakovanje od 3 komada je oko 1,70.


Cene obroka i namirnica u Grčkoj

Lekovi i sirupi

Sigurno na put ne krećete bez osnovnih lekova, pogotovo za mališane. Ali ako se to desi evo par alternativnih rešenja, koji su istog sastava kao i naši lekovi samo se drugačije zovu. Depon sirup je zamena za Paracetamol. Koriste ga i male bebe. Malo jači je Ponstan, za veću decu. Odrasli mogu koristiti šumeće tablete Depon ili Depon Maximum. Imajte u vidu da apoteke rade dvokratno (sem dežurnih) i to utorkom, četvrtkom i petkom. Ponedeljkom, sredom, petkom i subotom rade samo do 14 h.


Shopping

U većim gradovima, a i u nekim turističkim mestima, radnje rade dvokratno. Od 9 do 14 h, pa od 17 do 21 h. Ako ste shopping manijak dobro je znati da su ovde aktuelna sniženja u avgustu. Kada kažemo sniženja onda mislimo na prava sniženja u bukvalnom smislu. Možete naći jako kvalitetnu robu koja je recimo koštala 120 eura, za 20 eura. Što se dečijih zezalica tiče, najjeftinije ćete proći u Jumbo marketima. Imaju sve – od igle do lokomotive. Možda nije extra kvalitetno, ali je jeftinije od radnji sa suvenirima i trafika koje u svom asortimanu imaju npr. gume za plivanje, mišiće i ostale “morske potrpštine”.