PROVODADŽIJE U ZEMLJI MASLINE

by Tijana
0 Komentar

provodadzijeKoliko ste puta samo prevrnuli očima ili se slatko nasmejali kada bi vam neko od roditelja predložio da pokušate s nekim, jer Bože moj ona/on je divno dete i iz dobre je kuće. Isto ste verovatno učinili i kada vas je na nekim od porodičnih veselja (svadbama, krštenjima, rođendanima, slavama, ispraćajima itd.) neko od rodbine pokušavao da spoji sa njihovom drugaricom ili komšinicom. A šta mislite kako bi jedan Grk/Grkinja reagovali na takve stvari?U Grčkoj je situacija sasvim drugačija. Naime, u zemlji masline je najnormalnije da nađete drugu polovinu preko provodadžije. I to ne samo preko vama bliskih drugova i drugarica, koji vas u suštini najbolje i poznaju, pa shodno  tome lako mogu da zaključe da li bi vam neka osoba „legla“ ili ne, već i preko vaše drage familije.

Svekrva Grkinja – Vodič za preživljavanje

Kod Grka je najnormalnije da vam tetka/teča (njima su sva braća i sestre od roditelja tetke i teče) ili bilo ko od uže i šire familije predlože da upoznate nekoga čije roditelje oni dobro znaju, pa shodno tome i dete mora biti dobro jer potiče  od dobrih ljudi. Vaš rođak će biti presrećan što vas je baš on spojio sa vama dragom osobom, a vaši roditelji će mu na tome biti beskrajno zahvalni.

Pored gore navedenih provodadžija tu su i neizbežni roditelji. Svim silama će se truditi da njihovo čedo nađe nekog, ako ono ne može samo da nađe partenera. Ali ako ga čedo i nađe samo, roditelji će morati prvo da isproveravaju sve o dotičnoj osobi bliskoj njihovom detetu. Svekrva ili tašta su u ovakvim slučajevima uglavnom glavne sudije. Naravno da ovo postoji i kod nas, ali kod nas neće 90% njih slušati šta roditelji misle o njihovoj izabranici/izabraniku, već će se uzdati u svoju procenu.

Grci su mamini sinovi?

Koliko god vam delovalo čudno, moramo priznati da je provodadžisanje u neku ruku ima i dobru stranu. Naime, kao što je Maja Volk rekla u intervju za Grčki kutak, svi se trude da nađu i drugome tu pravu polovinu i sve je to ljupko i plemenito. A sa druge strane, ako verujete u sud vaših roditelja, onda vam je porodična sreća ( da će vam se žena/muž i majka slagati) zagarantovana.

Tako da ako vam neki prijatelj iz najjužnije balkanske zemlje kaže da ima nekoga za vas, nemojte to shvatati kao šalu, već sasvim ozbiljno. Takođe, pripazite kada istom tom drugaru predložite da ga upoznate sa vašim prijateljem, jer će on to shvatiti smrtno ozbiljno.Fotografija: Pixabay/claudioscott

You may also like

Ostavi komentar

14 − 6 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići