PUN MESEC NAD SANTORINIJEM

by Tijana
0 Komentar

santoriniPun avgustovski mesec na Santoriniju, znači svašta, kao i u celoj Grčkoj. To je nacionalni dogadjaj i o njemu se govori u Dnevnicima različitih kanala, cele noći su otvoreni brojni arheološki objekti, a na uzvišenim, poznatim mestima širom zemlje , održavaju se koncerti. Tako je već godinama, možda sa malo većim komercijalnim razlogom nego u prethodnom veku, ali Bože moj, nikome nije na štetu.

Slavi se mesečeva , letnja kulminacija a sada je nekako i najbliži, najsjajniji, najveći, a i lepo se vidi. Kada je pun mesec, na grčkom se to zove Panselino, a inače se mesec zove Fengari.

Tri razloga da odete na grčka ostrva zimi

Panselino se sa Kaldere vidi kao na na dlanu, odnosno toliko jako svetli da se tmina Sredozemnog mora, koje zapljuskuje vulkan i obale ostrva, pretvorila u svetleće, mirno ogledalo, koje mi ne da mira. Oblaka nema, zvezde ne trepere, a ono lice za koji mnogi kažu da se vidi, ako se čovek dobro zagleda u okrugli zemljin satelit, večeras izgleda ko nacrtano. Neki kažu da ako vidiš usta Meseca nasmejana, odnosno da su na gore, imaćeš sledećih 30 dana uspeha, a ako ih vidiš spuštena na dole, budi pažljiv. Ja večeras ta usta vidim u obliku slova “O” i kao da nešto želi da mi kaže ili to ja kažem pišući ovaj tekst!? Kao da se čudi!

santorini

Ruzo moja, mladost sam ti dala…

Jedino “stari vukovi” sa Santorinija znaju da pred svitanje i izlazak Sunca, on na počinak odlazi purpurno crven, okupan zracima zvezde koja nas greje. Zovu ga i vatreni ili avgustovski krvavi Panselino. Ovo bi značilo da će svako ko je noćas ovde i ostane budan do 4-5 ujutro, isto to doživeti, kao ja, mnogo puta, pre mnogo godina.

Večeras sam propratila eklipsiju, kako se to ovde kaže , a zbrkan mi je mozak da bih se setila kako se to slično izgovara i na našem jeziku. Mislila sam na onaj komadić koji mu je nedostajao prilikom pojavljivanja, u vreme zalaska Sunca, koje je danas bilo predivno.

Možda vam se dopadne

Crveni Mesec neću videti noćas, jer je to sada već kasno za mene , ali je jutros procvetala ruža boje krvi pod mojim prozorom na Santoriniju.

Santorini – Top 10 atrakcija najlepšeg grčkog ostrva

Ovu divnu priču o Grcima i punom mesecu nam je poslala Suzana Spasić Stamatelatos. Ako vas je pomenuta dama inspirisala, ispišite nam vašu grčku priču, jer mi jedva čekaom da je objavimo.

 

Napomena: Fotogravije su u vlasništvu autora teksta i kao takve podložne su autorskim pravima

You may also like

Ostavi komentar

sixteen + four =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići