REBETIKA – OSETITE VEČERAS GRČKU U BEOGRADU

by Tijana
0 Komentar

rebetikaUhvatila vas je nostalgija za sunčanim danima? Rado se sećate leta na grčkim plažama? Ponovo bi da uživate uz zvuke muzike iz Elade? Ne očajavajte, jer baš večeras možete osetiti taj šarm i duh grčke muzike u našoj prestonici.

Zvuci Grčke za nostalgične dane

Naime, večeras od 19:30 časova, u ulici Balkanskoj 34, KUD Jorgakis Olimpios iz Beograda će prirediti veče pod nazivom Zlatno doba rebetika. Ovo predavanje uz živu muziku je pre svega za sve Grke koji žive u našoj otadžbini, ali i za sve one koji su se ovih hladnih dana uželeli Grčke ili su baš kao mi već dugo u ljubavi sa istom. Više o ovom događaju možete pronaći OVDE.

Šta je rebetika?

Svi ste vi sigurno uživali uz zvuke rebetika, a da toga niste bili ni svesni. Prvi put se zvuci ove sada već tradicionalne grčke muzike pojavljuju po svršetku rata za grčku nezavisnot iliti nakon 1830. godine.

Zašto volimo grčku mziku

Opčinjavajuća muzika je potekla ni manje ni više nego iz grčkog podzemlja od strane rebetesa (onih koji su živeli van društvenog poredka). Upravo zbog toga su ove pesme pune tuge, strasti, ljubavi… Možda će vam zvučati čudno, ali rebetika se često poredi sa džezom ili fadom zbog tuge i ogromne melanholije koje nosi u sebi .

Interesantan podatak je da su neke od prvih pesama rebetika govorile o hašišu, pa je upravo zbog toga ovaj opčinjavajući zvuk bio dugo godina na meti grčke vlasti.  Nešto više posle jednog veka od njenog nastanka iliti 1947. godine zvuk rebetika će postati muzički stil i biće prihvaćen od celokupnog grčkog naroda.

Možda vam se dopadne

Grčka svadba – tako ista, a tako različita

Uz zvuke rebetike se pleše zeibekiko i hasapiko ples, o kojima smo već pisali kada smo vam prikazali kako izgleda grčka svadba. Svira se najčešće uz popularni buzuki.

Uživajte uz zvuke rebetike:

 

 

You may also like

Ostavi komentar

10 + ten =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići