SAMOS, OSTRVO ČUVENOG PITAGORE

by Sanja
0 Komentar

Samos – ostrvo koje je iznedrilo matematičara Pitagoru, astrofizičara Aristarha, filozofa Melisa, poznato po mitu o boginji Heri ali i nadimku „džungla“ (zbog činjenice da vrvi od tekuće vode), ima zaista sve. Od bujne zelene (i nažalost požarom opustošene) zemlje utopljene u borove šume, plodnih ravnica i planinarskih staza, do kosmopolitskih ili osamljenih plaža, slikovitih uvala, čudnih sela, bogate istorije i zavidne vinske kulture!

Na Samosu vam je potreban automobil i najmanje nedelju dana boravka da biste otkrili sve njegove lepote. Da, Samos zna kako da zadovolji svaki stil putnika i ako jednom odete, znajte da će vas zauvek osvojiti.

Obala ostrva Samos se proteže od Pitagoria do Irea sa popularnim barovima na plaži, koji obećavaju opuštene trenutke pod suncem, ali i akciju sa sportovima na vodi.

Samos – plaže za svakoga

Ako ste ljubitelj kosmopolitskih plaža, posetite plažu Votsalakia, ako imate malu decu uživaće u organizovanoj šljunkoviti plaži Mikali i plitkoj vodi Psili Amosa, a ako tražite peščane plaže sa kristalno čistim morem postavite peškir u Limionas i Hrisi Amos u oblasti Marathokambos.

Za one koji žele apsolutni mir i netaknute plaže, vaše mesto je na zapadnoj strani ostrva. Međutim, putevi do njih su često zemljani pa ako nemate pogodno prevozno sredstvo može biti mučenje. Mikro i Megalo Seitani, uvale na rtu Agios Joanis, Plaka, Fagri i Agios Isidoros…

Lemonaki plaža

Za one koji žele da se zezaju sa talasima… u severnom delu čeka vas Kokari za beskrajno jedrenje na dasci, dok će vas mamiti i plaže Tsambu (takođe idealne za nudizam ko voli 🙂 ), Tsamadu, Lemonakia i Potami.

Samos – ostrvo muzeja

Samos je bio raskrsnica puteva za Grčku, Istok, Crno more, Egipat i istočni Mediteran, na koji su polagale pravo mnoge civilizacije od Rimljana i Mlečana, do Đenovljana i Osmanlija. Tako i ne čudi veliki broj muzeja na ostrvu.

Arheološki muzej je smešten u dve zgrade. U staroj, datiranoj 1912. godine, divićete se zbirci uzoraka keramike, novčića, sitnih zanata, a u novom kolosalnom Kurosu sa Samosa (580. pne. ). Muzej se nalazi u mestu Vati, otvoren je svakog dana osim ponedeljka, a ulaz će vas koštati 4€.

Za ljubitelje folklorne tradicije tu je Istorijsko-folklorni muzej u mestu Karlovasi sa eksponatima iz perioda 1870-1955, kao što su tekstil, dragoceni predmeti, rezbarena ogledala, sofe i neverovatna odeća bogatih dama grada i Muzej folklora Duhovne fondacije Nikolau Dimitriou, koji prikazuje svakodnevni život stanovnika ostrva pre Drugog svetskog rata.

Takođe, jedan od njegovih najpoznatijih muzeja je Crkveno vizantijski muzej sa predmetima kao što su Sveta mantija patrijarha Konstantinopolla Grigorija V.

Glavni grad Samosa, Vati, s pravom se ponosi svojom lokacijom. Prostire na obali velikog zaliva u severoistočnom delu ostrva sa pozadinom zelenog brda koje formiraju planine Tejos i Bajraktaris, a i glavna je luka ostrva.

Kato Vati (Donji Vati) se ističe užurbanom obalom i neoklasičnim zgradama, dok se pored mora nalazi Pitagorin trg sa mermernim lavom i opštinska bašta. U malenim ulicama naićićete na pijace sa tezgama punim proizvoda kao što su vina, začinsko bilje i maslinovo ulje. Odatle vodi put do Ano Vathija (Gornji Vati), divnog naselja sa prelepim kućama sa slamnatim krovovima, svetlarnicima i drvetom. rezbarena vrata koja liče na mala umetnička dela.

Pitagorio

Pitagorio

Izgrađen na ruševinama drevnog Samosa i sa svojom sadašnjom lukom identifikovanom sa najstarijom građevinom koju je napravio čovek na Mediteranu, Pitagorio je jedna od najjačih karata ostrva. Levo od luke videćete Pitagorinu statuu zajedno sa čuvenom teoremom, dok će vam za oko zapasti i marina sa luksuznim čamcima.

Nakon šetnje kaldrmisanom obalom, možete zaći u uličice pune tradicionalnih taverni i prodavnica iz kojih se šire arome Male Azije. Unutar grada interesovanje posetilaca privlače ruševine drevnog Polikratejevog zida, kula poglavara Likurga Logotetisa (sagrađena 1824) i crkva Preobraženja Gospodnjeg.

Šta obići na Samosu?

Još jedna zanimljivost je degustacija čuvenih vina… Slatko i suvo i od ove godine 2 polusuva vina (Ageri iz Egeja i Selana iz Jedinstvene poljoprivredne vinske zadruge Samosa) smatraju se vrhunskim po kvalitetu i posebnostima ukusa, koje su posledica nadmorskih visina na kojima se loza gaji.

Ne zaboravite da posetite Savez vinarskih zadruga Samosa (EOSS), koji ima dve izložene vinarije, jednu u Vatiju – u kojoj se nalazi i Muzej vina (ulaznica 2 € sa degustacijom vina) – i jednu u Karlovasiju.

Gotovo je nezamislivo otići sa Samosa bez obilaska njegovih poznatih spomenika. Prva je Eupalinov akvadukt iz 6. veka pre nove ere. Za tadašnje vreme smatra se briljantnom konstrukcijom sa karakterističnom dužinom od 1.036 m. tunela, otvoren sa zadivljujućom preciznošću sa obe strane planine.

samos

Druga poznata atrakcija je arheološko nalazište Ireos na ravnici u južnom Samosu (u širem području Pitagorija), gde se mogu videti ruševine termalnih kupatila i hrama boginje Here.

U podnožju planine Kerki, nalaze se pećine crkve Sarandaskaliotisa, gde se filozof Pitagora sklonio kada ga je progonio tiranin Polikrat, iako se takođe kaže da je pećinu koristio kao povlačenje kako bi se posvetio svojim filozofskim pitanjima.

Naoružajte se strpljenjem i pripremite se za pažljivo spuštanje strmim stepenicama koje vode do ulaza u pećinu. Pogled koji vas odatle čeka je predivan!

Za zen predah u krilu prirode uz zvuke tekuće vode, putevi vode do vodopada u Potamiju (3 km od Karlovasija) i Abelosu. Do manjeg vodopada ćete lako doći stazom, dok ćete do većeg dati sve od sebe da se popnete 50-60 stepenica i zatim plivate. Budite sigurni da će vas prizor iznenaditi, a možete i da uživate u kupanju.

samos

Proslave i vašari

Samos ume da slavi u svakoj prilici, bilo da se radi o porodičnoj radosti kao što su venčanja ili verska tradicija uz praznike svetaca. Zaista ćete imati sreće ako se nađete na poznatim vašarima, kao što su Uspenije Presvete Bogorodice 15. avgusta u Hori i praznik Agie Paraskevi 26. jula, praznik Svete Marine u Vurliotu 17. jula u manastiru Panagija Vrontiani.

Jednako popularan je i Festival vina koji se održava u julu i avgustu, gde se u raznim delovima ostrva održavaju proslave uz obilje vina i gozbi. U Vatiju se održavaju vašari sa muzikom, hranom i vinom koji traju 5 dana.

Karlovasi, Marathokambos, Vourliotes, Kosmadei, Kokari, Mitilinii, Koumeika, Manolates, Idrousa… samo su neka od prelepih mesta koja krase ostrvo Samos. Jedno od onih koje ne bi trebalo a da ne posetite je Karlovasi, drugi grad i luka ostrva i nekada njegov industrijski i trgovački centar. Prostire se na 3 okruga na severozapadnoj obali i prepun je vila, starih fabrika i crkava.

Na jugozapadu se nalazi Marathokambos, na obroncima vulkanske planine Kerki, poznate po svojoj obali (zaliv Marathokambos i Votsalakia), ali i po uskršnjoj tradiciji granatiranja koja okuplja veliki broj ljudi. Među najlepšim selima je Manolate sa svojim starim kamenim kućama i neverovatnim pogledom na vinograde sa severne strane i maloazijske plaže.

Među najpopularnijim mestima je Kokari, koji je 2016. godine zauzeo 3. mesto na listi „dijamanata Evrope” agencije Best European Destinations. Ako vreme dozvoljava, posetite i Mitilinio.

samos
Manolates

Na ovo ostrvo možete stići avionom iz Soluna, Atine, sa Hiosa, Limnosa, Mitilinija ili Rodosa. Aerodrom se nalazi na 4 kilometra od Pitagorija, a preko leta prima i čarter letove iz mnogih evropskih gradova. Do Samosa vozi i trajekt Blue Star, koji povezuje ostrvo sa lukom Pirej 3 puta nedeljno. Blue Star Ferries takođe povezuje Samos sa Kosom, Rodosom i Karpatosom čineći putovanje jedinstvenim iskustvom!

You may also like

Ostavi komentar

eleven + three =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići