SRPSKI MUZIČKI BISER U ATINI

by Tijana
0 Komentar

sanja

Srba u Grčkoj nema mnogo kao što je to npr. u Austriji, ali zato se uglavnom i svi znamo ili se lako povežemo. Danas ćete upoznati jednu našu mladu ženu koja je skoro došla da živi u Grčkoj. Muzika je njen život…Sanja Petričić je jedna od mnogih Srpkinja koja je zbog ljubavi došla da živi u prestonicu Grčke. Njena priča bila bi slična ostalima da se Sanja nije odlučila na taj korak posle višegodišnjeg života u SAD. Završila je jednu od najboljih svetskih škola za umetnost, bila je profesor na Univerzitetu u Beogradu, a danas svoje znanje prenosi drugima u Grčkoj.

1.Od skoro živiš u suncem okupanoj Atini. Možeš li nam reći kako je došlo do te odluke i da li je ta odluka bila teško bila teška jer si se prethodno iz SAD vratila u Srbiju?

U Atinu sam došla zbog ljubavi kao verovatno i većina žena iz Srbije. Mog sadašnjeg muža sam upoznala u Italiji i posle dužeg zabavljanja „na daljinu“ rešili smo da napravimo sledeći korak, što je značilo da se jedan od nas preseli kod drugog. Pošto sam ceo život na koferima meni nije bilo teško da donesem odluku da se preselim u Atinu. Rodjena sam u Srbiji, ali sam se nakon osnovne škole preselila u Ameriku i tamo zvršila srednju školu, fakultet i magistarske studije. Medjutim kako to obično biva život nas vodi u neočekivanim pravcima od onoga kako smo planirali pa je tako i mene put naveo ponovo u Srbiju nakon 12 godina života u Americi. U Srbiji sam relativno brzo našla posao na jednom od privatnih fakulteta u Beogradu, iz polja medija i komunikacija, što se razlikovalo od mog obrazovanja iz oblasti klavira, ali mi je pružilo novo iskustvo što je veoma dragoceno. A sada novi početak u Atini…

NIKADA NIJE KASNO ZA NOVI POČETAK

2. U čemu se najviše razlikuje život u Grčkoj i SAD. Šta je ono što ti najviše fali s one strane Atlantika, a šta je ono što bi s Balkana prenela tamo?

Nešto što se veoma razlikuje izmedju Grčke i SAD je životni stil ljudi. Koliko mogu da primetim život u Grčkoj je dosta opušteniji i sporiji, ali sa druge strane ne postoje baš jasna pravila ponašanja u društvu ( na primer u saobraćaju, zdrastvu, izmedju civila i službi javnih sektora). Ono što bih prenela sa Balkana u SAD su bliskiji odnosi medju ljudima, a sa druge strane u Grčku bih iz SAD-a prenela više discipline i „reda“ na svim nivoima društva.3. Završila si jednu od najboljih umetničkih škola na svetu – Džulijard. Rešila si u Atini da daješ i privatne časove klavira ne bi li svoje znanje prenela i drugima. Da li od davanja privatnih časova može pristojno da se živi? 

Od kako sam se preselila u Atinu posvetila sam se ponovo muzici i privatnim časovima klavira. Smatram da ovde, kao i svuda na Balkanu, postoji ogroman muzički potencijal i veoma sam inspirisana da prenesem svoje iskustvo i znanje koje sam stekla na Džulijardu drugima. Za mene to je najlepši posao koji radim. Naravno od privatnih časova klavira u današnje vreme nije baš moguće pristojno živeti tako da sam angažovana i na drugim umetničkim projektima tokom godine.

Svi zainteresovani za učenje klavira mogu Sanju da kontaktiraju na sledeći broj: +30 695 30 66 985

sanja

4. Koje je tvoje omiljeno mesto u Atini? Šta je ono što po tebi Atinu čini posebnom?

Moje omiljeno mesto u Atini je nacionalna bašta pored parlamenta. Obožavam prirodu i taj park me podseća na Central Park u Njujorku gde sam inače provodila dosta vremena tokom studija. Ono što Atinu čini posebnom je sunčeva svetlost koja obasjava ceo grad skoro svaki dan tokom godine. Ni u jednom drugom gradu nisam videla toliko svetlosti… Takodje, spoj starog i novog sveta… bogate istorije je za mene nešto posebno…

SRPSKA ŠKOLA U ATINI

5. Da li je Aatina dobra destinacija za život? 

Atina može biti dobra destinacija za život ukoliko sami sebi stvorimo uslove za žviot koji nama odgovaraju. Prednosti ovog grada su bogata istorija, druželjubivi ljudi , dobra klima, fenomenalna hrana, blizina mora… Sa druge strane mane ovog grada su loš saobraćaj, neograničen broj štrajkova i javni servis koji je u potpunom rasulu. Ali kao što rekoh, svaki grad može biti dobra destinacija ukoliko znamo kako da iskoristimo sve potencijale tog grada kako bi izgradili svoj život na najbolji mogući način.


You may also like

Ostavi komentar

1 × five =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići