SANTORINI – ZABLUDE O JEDNOM OD NAJLEPŠIH GRČKIH OSTRVA

by Sanja
0 Komentar
santorini

Santorini… Na sam pomen ovog imena sigurno vam se u glavi ređaju slike turista koji iz luke do smeštaja dolaze taxi-magarcima. Ili vam je možda u glavi najlepši zalazak sunca iz mesta Oia?

Mnogi zamišljaju Santorini kao jedno veliko stenovito brdo na kome “vise” male, plavo-bele kućice. Da li je sve baš tako?

Santorini nema plaže ili su sve stenovite

santorini

Možda ne liče na one sa Halkidikija, ali na ovom ostrvu itekako ima zanimljivih, peskovitih plaža. Jedna od najpoznatijih je svakako Crvena plaža (Red Beach) blizu Akrotirija, bez talasa čak i kada je prilično vetrovito. Tu si i Kamari, Perisa i Perivolos. Perisa je najduža plaža na Santoriniju sa sitnim crnim peskom i svakako vredna pomena.

Na Santorini se ne može kolima

santorini

Kada stignete u luku Fira, do grada možete samo na magarcima ili žičarom. Definitivno je tako, ali to ne važi za celo ostrvo. Luka u Firi je mala i služi za manje brodove, dok trajekti pristaju u Athinios, luku koja se nalazi između Fire i Akrotirija.

Tako da, ako idete na Santorini, naravno da možete svojim kolima. Put iz luke je i više nego savršen, pa usput možete uživati u pogledu na čuvenu kalderu (bolje na put kojim vozite, nego na kalderu 🙂 )

Glavni grad je Oia (Ija)

santorini

Da li zato što je jedno od najpopularnijih mesta na ostrvu ili zato što je najslikanije, definitivno donosi zabunu mnogima koji su poverovali da je Ija zapravo i glavni grad Santorinija.

Prestonica ovog plavo-belog raja je Fira. Ništa manje poznata od gore spomenute Ije, a ništa lošiji ni zalazak sunca iz iste.

Thirasia je grad na ostrvu

Možda ste čuli, a možda i niste, za Thirasia. Mnogi se zbune verujući da je ovo još jedmo malo mesto na Santoriniju.

Iako pripada Santoriniju, Thirasia je zapravo malo ostrvo koje se vidi sa zapadne strane Santorinija. Za vreme vulkanskih erupcija ovaj deo ostrva je “odvojen”, a na njemu danas postoji samo jedno naselje, Manolas, koje ima nešto manje od 200 duša.

Do Thirasia voze mali brodići. Vožnja ne traje dugo, ali zato uspinjanje do Manolasa itekako traje.

Najskuplje ostrvo u Grčkoj

santorini

Većina hotela i smeštajnih objekata na čuvenoj Kalderi jeste skupa. Ne samo za naše turiste već i za mnoge druge. Svoju visoku cenu duguju dobroj poziciji na vulkanskim stenama sa pogledom koji stvarno oduzima dah.

Međutim, nije tako svuda na Santoriniju i to ne znači da su hrana, iće i piće sa luksuznim cenama. Postoje mesta van kaldere, takođe lepa i slikovita, gde se cene ne razlikuju od drugih mesta u Grčkoj. Čak su neki hoteli mnogo jeftiniji u odnosu na druga grčka ostrva.

Možda baš i nije toliko nedostupan Santorini koliko nam se čini? Za kraj da vas podsetimo da putovanje možete kombinovati tako da ne izađe skupo. Najjeftiniji vid je, nećete verovati, avion. Postoje mnoge niskobudžetne aviokompanije koje iz Atine imaju letove za Santorini. Do Atine možete iz Sofije, opet po niskim cenama, ako na vreme rezervišete svoju kartu. Više o tome možete pogledati ovde. Ako se odlučite trajektom onda se možete više informisati ovde.

Nadamo se da ćete razmisliti o putovanju na ovo grčko ostrvo, a ako ga realizujete čekamo vaše utiske.

You may also like

Ostavi komentar

fourteen − 9 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići