NAŠI SPORTSKI ASOVI O GRČKOJ I GRCIMA

by Tijana
0 Komentar

sportski askoviMnogi naši sportisti i treneri su ostavili dubok trag u zemlji masline i mora. Neki od njih su postali i ponosni zetovi Grčke, dok se drugi i dan danas rado sećaju života u zemlji koja izlazi na tri mora. Ono što je zajedničko svima njima je da imaju Eladu duboko urezanu u svom srcu.“Znate one priče kako su Grci veliki prijatelji Srbima? U Solunu možete najbolje da ih proverite. Solun može biti kuća svakom Srbinu. Nije tako samo zbog iste vere. Slični smo po mentalitetu, kulturi, emociji… Ponekad pomislim da u Srbiji nismo ni svesni koliko nas vole u Grčkoj, naročito u Solunu”, izjavio je za Sportski Žurnal nekadašnji fudbaler Partizana, a danas ponosni grčki zet i trener PAOK-a Vladimir Ivić.

“U Grčkoj sam proveo najlepše tinejdžerske godine i stekao mnogo prijatelja. Čak mogu da kažem da imam mnogo više prijatelja u Grčkoj nego ovde. U početku mi je sporazumevanje  bilo problem. Kada sam došao u PAOK imao sam sreće što je tamo bilo dosta Srba i grčki gotovo da nisam ni morao da učim. Ali, odjednom, nekako preko noći, ostao sam sam u ekipi i bio sam prinuđen da učim jezik. Ni danas ne govorim perfektno grčki, ali se dobro sporazumevam. U  PAOK-u sam proveo pet godina. Bilo je tu i lepih i loših iskustava. U privatnomm životu sam uživao. Mnogo sam se vezao za Solun. Nekako, Grčka mi u potpunosti odgovara za život i slobodno mogu da kažem da mi je kao druga domovina”, izjavio je naš proslavljeni košarkaški as Predrag Peđa Stojaković za Yugopapir. Inače, Peđa je danas baš kao i Vlada Ivić ponosni grčki zet.

Želimir Željko Obradović koji je veći deo svoje trenerske karijere prove u prestonici zemlje masline je više puta izjavio da je njemu život u Atini i više nego prijao. Grci su ga mnogo zavoleli, pa nije ni čudo što je postao počasni građanin glvnog grada najjužnije balkanske zemlje. Stekao je mnogo prijatelja među braćom pravoslavcima, a o svom odnosu s njima jednom se našalio dok je davao intervju za Blic: “Javljaju mi se drugari koje sam 13 godina učio da njihov Božić nije moj, ali i dalje mi stižu poruke 25. decembra, hahaha…”Miloš Teodosić sada hara NBA ligom, a samo pre nekoliko godina bio je igrač tima iz Pireja. Grci su ga voleli, a i dalje ta ljubav traje. Život u Atini je iskoristio da poseti razne plaže i poznate noćne klubove. Zavoleo je suvlaki. Međutim, na jedno pitanje Večernjih Novosti, da li je u Atini upoznao neku Grkinju i zbližio se s njom, samo je kratko odgovorio: “Ne. Srpkinje su u svakom pogledu bolje.”

DUŠAN DUDA IVKOVIĆ – GOSPODIN KOGA GRCI OBOŽAVAJU

“Još 1991, kada sam prvi put potpisao za Olimpijakos, zavoleo sam Atinu. Osećao sam se tamo kao kod kuće, uvek mi je bila bliska njihova kultura, njihovi običaji. Mi bismo mnogo toga mogli da naučimo od Grka, u svakom pogledu. Vrlo su pametan i snalažljiv narod. Oni su iz veoma nepovoljnih okolnosti izgradili državu u kojoj može lepo da se živi i kojom mogu da se ponose. To je za poštovanje”, izjavio je o Eladi u jednom intervju za Pulsonline nekadašnji jugoslovenski i srpski košarkaš Žarko Paspalj.

Dejan Bodiroga je dugo branio boje zelenih u Atini. Baš kao što ga mi Srbi gledamo kao Boga, isto čine i najvijači Panatinaikosa. Dok je karijeru gradio u Grčkoj, u Srbiji je buktao rat. “Niko od nas koji su se 1999. godine zatekli u Grčkoj kao profesionalni sportisti ne može da zaboravi na podršku koju smo imali od Grka u vreme dok su na Srbiju padale bombe.”, rekao je jednom prilikom za Večernje Novosti.

„Jako dobro se osećam u Atini, u fenomenalnom sam klubu i mislim da bi Olimpijakos bio jedan od vodećih klubova u bilo kojoj ligi. Klub je dobro organizovan, igrači su odlični, a i život je dobar, pa sam zadovoljan. Grčki jezik znam, što mi je olakšalo adaptaciju, sada je sve došlo na svoje“, izjavio je pre nekoliko godina za B92 nekadašnji fudbaler Marko Pantelić.

Ništa manje hvale o životu i radu u prestonici najujužnije balkanske zemlje nije imao ni nekadašnji košarkaški as Dejan Tomašević koji je za Tanjug izjaviio: “Lepi rezultati, puno medalja i trofeja, velikih pobeda, puno prijatelja, sve to me veže za ovaj veličanstven grad koji je nas Srbe dočekao raširenih ruku i mislim da smo mi u velikoj meri to vratili .”

GRCI SU SPORTSKI FANATICI

Ilija Ivić, nekadašnji fudbaler, je verovatno bio uzor mlađem bratu Vladimiru, jer je i on oženio Grkinju. Više puta je izjavio da je jedna od najboljih njegovih odluka ta što je iz Zvezde došao u klub iz Pireja. “Već sam pola života ovde i nisam se pokajao”, rekao je jednom prilikom o Grčkoj stariji Ivić za Večernje Novosti.“Kada se sve sabere, to ne može da stane ni u stotine sezona. Imamo divan i prožet odnos sa državom Grčkom i ovim narodom. Niko ne bi ni došao ponovo da taj odnos nije i dalje sjajan”, izjavio je legendarni odbojkaški trener Zoran Gajlić pre nekoliko godina za Večernje Novosti.

Ima tu još dosta naših sportista i sportskih stručnjaka koji su zavoleli Grčku, ali o njima neki drugi put…

 

You may also like

Ostavi komentar

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići