IDEAL LEPOTE KOD STARIH GRKA

by Tijana
0 Komentar

Svi želimo ono što ne možemo imati. Ni stari Grci nisu bili drugačiji od nas. Voleli su duge zlatne lokne i porcelansko bledu kožu. Malo njih je tako rođeno, pa pročitajte kako su oni dolazili do savršenog izgleda.


Koža

Bleda koža je u starovekovnoj Grčkoj bila znak prestiža i lepote. To je značilo da su žene i muškarci bili dovoljno imućni da ne moraju da rade, pa se nisu izlagali suncu.

Moderne Grkinje

Međutim, velika tragdeija je bila za one koji nisu rođeni sa porcelanskom kožom. Da bi posvetleli svoj ten često su premazivali lice belim olovom, tako da su im otrovne supstance olova skraćivale i onako kratak životni vek. U slučaju da im olovo nije bilo dostupno, lice bi pobeleli kredom. Da bi boja stajala na licu bilo ju je potrebno prethodno namazati kremom od meda ( u slučaju da su htele da im se koža presijava ubacile bi u nju i par kapi maslinovog ulja).

Šminka

Stari Grci su baš kao i mi voleli šminkanje. Međutim, šminka je bila toliko skupa da su samo bogati mogli da je priušte. Bilo je moderno da šminka bude diskretna. Prirodni izgled (uz pomoć šminke) bio je ideal!

Kako se savršeno našminkati

Usne i obrazi su se diskretno mazali crvenom pastom. Ruž se pravio od crvenog gvožđa oksida i oker gline, ili maslinovog ulja sa pčelinjim voskom. Senka se pravila od mešavine uglja i maslinovog ulja.

Međutim, najčudniji trend je bio spajanje obrva. Stari Grci, i žene i muškarci, koristili su crni prah ne bi li spojili svoje obrve. Spojene obrve su smatrane vrhuncem idealne lepote.

Frizura

U starovekovnoj Eladi su samo robinje nosile kratku kosu. Žene bi nosile puštenu kosu ili podignitu u punđu. Bilo je moderno da je talasasta ili loknasta. Tako da ako je žena imala pravu kosu, ona ju je obavezno uvijala. Koristile su razne ukrasne šnale, trake i marame ne bi li svoj izgled dovele do savršenstva.

Baš kao i tamna koža ni tamna kosa nije bila cenjena. Pošto je većina žena imala tamnu kosu, one su je posvetljivale. Pitate se kako? Najčešće su natapale kosu sirćetom i onda bi je izlagale suncu ne bi li im kosa dobila svetliju nijansu. Da tokom sunčanje kose ne bi osunčale svoje lice, one su stavljale ogroman šešir na glavu koji je imao rupu na sredini kroz koju se izbacivala kosa.

Lepota u Grčkoj (skupo) košta

Da bi im kosa bila meka i sjajna one su i ovde koristile maslinovo ulje. Naime, natopite kosu maslinovim uljem i ostavite je da odstoji sat vremena, a potom operite kosu i videćete koliko je ovaj tretman starih Grka čudesan za vašu vlas.

Sada kad znamo ideal lepote antičkog doba ne treba da nas čudi što u modernoj Grčkoj devojke obožavaju da stavljaju beli puder i crveni karmin. Krv nije voda!


Foto: instagram/make.it.up.with.nina

You may also like

Ostavi komentar

twelve − 5 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići