SUJEVERJA U GRČKOJ

by Sanja
0 Komentar

abstract-19175_640Grci su naširoko poznati po tome da neguju svoju veru i tradiciju. Širom ove prelepe zemlje možete sresti raznorazne običaje i sujeverja, od onih usko povezanih sa Hrišćanskom pravoslavnom verom, do onih paganskih, ali ništa manje zastupljenih kod većine Grka.

Urokljive plave oči

Imate plave oči?! Nemojte se mnogo diviti nekome, možete da ga ureknete. Šalimo se naravno. Ako vas, bez nekog posebnog razloga, boli glava ili se jednostavno osećate loše (a za to nije krivac neki zdravstveni problem), neko vas je urek’o. Hteli vi to ili ne, iskusna starija grkinja će “oterati urok” posebnim ritualom. U malo vode dodaće kap maslinovog ulja, očitati posebnu molitvu za “kako mati” i prsnuti vam tri puta u oči. Sve dok se ulje razliva u vodi ne valja. Zato budite strpljivi dok vas ne “razmađija” onoliko puta koliko je potrebno da ostane kap ulja koja pliva po površini vode. Da bi se neko sačuvao od uroka, Grci veruju da treba uvek imati kod sebe plavo oko, koje možete naći u bilo kojoj radnji sa suvenirima.

perfume-627688_640

Dobili ste parfem od Grka?! Morate da platite

Šarmantni Grk je rešio da vas obraduje lepim poklonom i kupio vam je omiljeni parfem. Pare na sunce da platite poklon. Ne, ne po nabavnoj ceni… Grci veruju da, ako vam neko pokloni parfem, treba da “platite” bar jedan cent da se ne bi posvađali.Možda vam se dopadne

Hladno oružje

Taman ste se uklopili u novu sredinu i porodicu i seli zajedno da ručate?! Nikada, ali nikada ne dodajite nož Grcima iz ruke. Veruje se da ćete se gadno posvađati ako uzmete nož direktno iz ruke. Zato ga bolje spustite sa strane da ne bi letelo perje.

Utorak 13-ti

Pored ovih nabrojanih postoji još mnoštvo verovanja. Grci recimo ne veruju da je petak 13-ti baksuzan dan. Za njih je baksuzan dan utorak 13-ti. Zašto? Konstantinopolj je pao 29. maja 1453 godine. Ako saberemo brojeve godine pada Konstantinopolja dobijamo broj 13. Pored ovoga veruje se da broj 13 kvari savršenstvo broja 12 (12 meseci u godini, 12 bogova sa Olimpa, 12 Apostola…).Nemojte se iznenaditi ako vam Grci kažu da ne sečete nokte uveče ili da ne perete kosu na Veliki Petak, a i ako slučajno “ukrstite” nož i viljušku u tanjiru, naćiće se neko ko će je brže-bolje “raskrstiti” (najčešće neka starija Grkinja).

Da bi ste oterali baksuz samo obucite donji veš naopako pred spavanje. A do tada sanjajte prelepe plaže grčke i željno iščekujte odmor.

 

Fotogragije: Pixabay

You may also like

Ostavi komentar

1 × four =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići