SVETA GORA – ATOS

by Sanja
0 Komentar

sveta gora

Foto/Grčki Kutak

Sveta Gora ili kako je Grci zovu Agion Oros, jedinstven je muški manastirski kompleks na svetu. Nalazi se na poluostrvu Halkidiki i od Soluna je udaljena oko 130 kilometara. Ušuškano, dostupno samo sa mora i to samo muškarcima, ostaje jedino mesto na kome posetioci mogu videti kako se živelo u vreme Vizantijskog carstva.

Sveta Gora Atos

Sveta Gora je sedište 20 pravoslavnih manastira i predstavlja jedan od najbitnijih centara pravoslavnog sveta. Prema crkvenom predanju Mati Božija se uputila lađom u Iversku zemlju na Kipru. Zahvaćena burom, lađa na kojoj je bila Majka Božija sa apostolima, pristala je uz obale Atosa.

sveta gora

Foto/Grčki Kutak

U to vreme na poluostrvu su živeli politeisti iliti mnogobošci koji su primili Majku Božiju, slušali njenu propoved, poverovali joj i krstili se. Pre nego što je napustila ovo mesto i otišla na Kipar, kao starešinu je postavila jednog od apostola rekavši mu: “Neka ovo mesto bude moj udeo, predat meni od Sina i Boga mojega…”Kao manastirska zajednica Sveta Gora postoji od 974. godine, kada je Sveti Atanasije Atonski osnovao manastir Sveta Lavra. Upravo je i danas to najveći i najznačajniji od svih 20 manastira, koliko ih broji ova monaška zajednica.

sveta gora

Foto/Grčki Kutak

Manastiri Svete Gore

U ovom prelepom ambijentu netaknute prirode, nalazi se dvadeset pravoslavnih manastira od kojih je nama najznačajniji, naravno Hilandar.

Dvadeset manastira je podeljeno u pet grupa, a u svakoj od njih se nalaze po četiri manastira.

  1. Velika Lavra, Dohijar, Ksenofont i Esfigmen
  2. Vatoped, Kutlumuš, Karakal i Stavronikita
  3. Iviron, Pantokrator, Filotej i Simonopetra
  4. Hilandar, Ksiropotam, Sveti Pavle i Grigorijat
  5. Dionisijat, Zograf, Pantelejmon i Konstamonit

Manastir Velika Lavra je najstariji i prvi u hirerhiji među svetogorskim manastirima, a nalazi se na jugoistoku Svete Gore, na lokalitetu zvanom Melana.

Dohijar je osnovao Jeftimije Dohijarski, učenik Atanasija Atonskog. Kada je sveti Atanasije osnovao Veliku Lavru i sakupio bratstvo na Svetoj Gori, postavio je Jeftimija za prvog dohijara (ekonoma). Posle nekog vremena po blagoslovu svetog Atanasija, sa nekoliko monaha odlazi u mesto Dafni, a kasnije na sever gde podiže manastir posvećen Svetom Nikolaju Čudotvorcu i naziva ga Dohijar, u znak sećanja na dužnost koju je vršio u Velikoj Lavri. Manastir Dohijar je deseti u hijerarhiji svetogorskih manastira.

sveta gora

Foto/Grčki Kutak

Ksenofont, na 16-om mestu u hijerarhiji manastira na Svetoj Gori, nalazi se na njenom zapadnom delu. U X veku ga je osnovao Ksenofon, grčki vlastelin, po kome je i dobio naziv.

Na istočnom delu poluostrva nalazi se manastir Esfigmen, po hijerarhiji na 18-om mestu. Osnovan je u X veku, a Saborni Hram posvećen je Vaznesenju Gospodnjem.

Drugi u hijerarhiji manastira Svete Gore jeste manastir Vatoped. Prema jednom predanju sagradila su ga tri monaha, Atanasije, Nikolaj i Antonije, učenici Atanasija Atonskog, u X veku. Drugo predanje kaže da je sagrađen od strane vizantijskog cara Arkadija u spomen Presvetoj Bogorodici koja mu je na čudesan način spasila sina od brodoloma. Dete je pronađeno u grmu kupine u blizini plaže, po čemu je manastir i dobio ime (grč. Βάτο-grm Παιδί-dete).

Inače, u ovom manastiru su obravili naš Sveti Sava i Sveti Simeon.Smešten u središtu severoistočne padine Svete Gore, manastir Kutlumuš je šesti u hijerarhiji svetogorskih manastira. Sagradio ga je Aleksije Komnin u XII veku. Pored Kutlumuša je i najpoznatija luka monaške zajednice, Kamegra. Saborni hram je posvećen Preobraženju Gospodnjem.

Između Velike Lavre i Ivirona, jedanaesti u hijerarhiji, nalazi se manastir Karakal koji je izgrađen u XI veku. Smešten je u jugistočnom delu Svete Gore.

Osnovan u X veku, manastir Stavronikita zauzima 15-o mesto u hijerarhiji svetogorskih manastira. Prema predanju, naziv manastira potiče od pustinjaka Nikite koji je tu živeo i pravio krstove (grč. Σταβρός-krst). Prvobitni manastir je bio posvećen Jovanu Krstitelju, ali je potpuno uništen u doba krstaških pohoda. Saborni hram je posvećen Svetom Nikoli.

sveta gora

Foto/Grčki Kutak

Manastir Iviron nalazi se na severoistočnoj obali Svete Gore. Osnovali su ga Gruzini Sveti Jovan, Jeftimije i Georgije Iverski, a u hijerarhiji je treći po redu. Kako je stari naziv za Gruziju Iverija, otuda inaziv manastira Iviron. Saborna crkva manastira posvećena je Uspenju Presvete Bogorodice.

Pantokrator je sedmi u hijerarhiji svetogorskih manastira i nalazi se na stenovitom brežuljku, na visini od 50 metara, na severoistoku poluostrva. Saborni hram je posvećen Preobraženju Gospodnjem, a manastir su osnovala dva grčka plemića koji su u monaštvu uzeli imena Aleks i Jovan.

Manastir Filotej, dvanaesti u hijerarhiji, osnovao je Sveti Filotej krajem X veka, a posvećen je Blagovestima.

Simonopetra je smešten na litici, na 330 metara iznad nivoa mora i zauzima 13-o mesto u hijerarhiji manastira Svete Gore. Osnovao ga je prepodobni Simon 1257. godine, a obnovljen 1363. godine zahvaljujući srpskom despotu Jovanu Uglješi. U ovom manastiru je smešten obrazovni centar Svete Gore i jedinstvena biblioteka grčkih i latinskih rukopisa.

Na četvrtom mestu po značaju, nalazi se nama svima znan manastir Hilandar. Sagrađen na inicijativu Svetog Save, koji se zamonašio na planini Atos 1191. godine, a od strane grčkog monaha svetogorca Georgija Hilandarija. Manastir Hilandar predstavlja jedno od najznačajnijih mesta srpske kulture i duhovnosti, a više o ovom velelepnom zdanju pročitajte ovde.

sveta gora

Foto/Grčki Kutak

Manastir Ksiropotam je grčki manastir posvećen Četrdesetorici mučenika sevastijskih. Nalazi se nedaleko od usahlog rečnog korita, pa se pretpostavlja da je po tome i dobio naziv (grč. Ξερό-suvo/Ποτάμι-reka). Nalazi se na južnoj obali iznad luke Dafni, na nadmorskoj visini od 192 metra i jedan je od najstarijih na Svetoj Gori.

Na zapadnoj strani Atonskog poluostrva nalazi se manastir Svetog Pavla, po značaju na četrnaestom mestu. Osnovao ga je Sveti Pavle Ksiropotamski u X veku. Saborna crkva je posvećena Sretenju Gospodnjem.

Grigorijat je svetogorski manastir na sedamnaestom mestu po hijerarhiji, a osnovao ga je sveti Grigorije Mlađi, učenik svetog Grigorija Sinajita u XIV veku. Manastirski hram koji je sagrađen u XVIII veku posvećen je Svetom Nikoli.

Osnovan u XIV veku od strane Svetog Dionisija Svetogorskog, po kome je i dobio naziv, manastir Dionisijat je peti u hijerarhiji svetogorskih manastira. Nalazi se na jugozapadnoj strani ostrva, a manastirska crkva posvećena je Svetom Jovanu Krstitelju.

Zograf je bugarski manastir u severnom delu Svete Gore, osnovan početkom X veka od strane tri brata monaha sa Ohrida (Mojsije, Aron i Jovan), a posvećen je Svetom Đorđu. Ovaj manastir je deveti u hijerarhiji i do 1845. godine bio je nastanjen bugarskim, srpskim i grčkim monasima, a od iste godine isključivo bugarskim.

sveta gora

Foto/Grčki kutak

Manastir Pantelejmon poznat je i kao Rusik ili Rusikon. Manastir je bio pod pokroviteljstvom ruske carske porodice Romanovih tokom druge polovine XIX veka. Krajem istog perioda bio je najveći manastir na Svetoj Gori po broju bratstva i po posedu.

Na dvadesetom mestu u hijerarhiji nalazi se manastir Konstamonit, osnovan u XI veku i posvećen Svetom Stefanu.

Avato 

Većina zna da je ženama zabranjen ulazak na Svetu Goru. Mnogi ne znaju da je sve do sredine dvadesetog veka ženama bio zabranjen ulaz i na Meteore. Ovaj kompleks manastira je tek otvorio svoja vrata ženskom svetu posle velikog požara u čijem su gašenju učestvovale žene.

sveta gora

Foto/Grčki Kutak

Avato znači “ne kročiti” i uveden je 422. godine u ovoj monaškoj zajednici. Zvaničnu zabranu izdao je vizantijski imperator Konstantin IX, 1046. godine. I pored zabrane, mnoge žene su pokušale da uđu na ovo sveto mesto. Većina je odmah otkrivena i bile su proterane. Zakonska kazna za kršenje ovog “propisa” je godinu dana zatvora.

Žena srpskog cara Dušana Silnog, Jelena, je bila na Svetoj Gori i upravo je to jedan od razloga zašto Dušan jedini od Nemanjića nije postao svetac.

Kako na Svetu Goru

Da bi ste posetili Svetu Goru ne možete tek tako otići. S obzirom na to da je kao zasebna država, treba vam posebno odobrenje, pismeno, da biste mogli ući. Ovaj dokument se zove Diamontirion.

Treba prvo da pozovete Odeljenje za poklonike Svete Gore u Solunu da biste dobili Diamontirion. Broj telefona je +302310 25 2579 (Otac Stefan). Daćete svoje podatke, navesti dane tokom kojih želite boraviti na Svetoj Gori i u kojim manastirima. Dozvoljeni boravak je 4 dana, a ako želite ostati duže, morate se obratiti upravi Svete Gore u Kareji.

sveta gora

Foto/Grčki Kutak

Obavezno je imati pasoš sa sobom, a ulazna taksa iznosi 25 evra.

Kako je Sveta Gora mesto monaškog tihovanja, izbegavajte glasno komuniciranje dok ste tamo. Ono što još treba da znate jeste to da se na istoj nikada ne jede meso, ali neka vas to ne plaši, jer sigurno nećete ostati gladni. Kupanje u moru je strogo zabranjeno, kao i ribolov.

Ako već godinama letujete u Grčkoj, “potrošite” par dana za posetu ovom mestu. Sigurni smo da će vam ostati u sećanju za ceo život. 

 

 

 

You may also like

Ostavi komentar

three × three =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići