SVETI JOVAN KRSTITELJ i APOSTOL LJUBAVI

by Grčki kutak
0 Komentar

Sveti jovan

Piše: Aleksandra Blažević

Često su naši preci znali da kažu da ko ne slavi Svetog Nikolu i Svetog Jovana, on ide na slavu kod prijatelja ili rođaka. Po broju svečara, Sveti Jovan se nalazi na visokom trećem mestu, a odmah nakon Svetog Nikole i Svetog Aranđela.Veruje se da ovaj svetac, koji je zaštitnik ostrva Malta, štiti i muzičare, a posebno pevače, ali i one koji su osuđeni na smrt, te osobe koje boluju od epilepsije, kao i mnoge zanatlije.

Sveti Jovan

Predanje kazuje da je Jovan rođen tek koji mesec pre Isusa Hrista i to 24. juna, odnosno 07. jula po gregorijanskom, to jest julijanskom kalendaru. Inače se u našoj zemlji dan njegovog rođenja praznuje kao Ivanjdan.

Ime koje su mu otac i majka dali na rođenju znači “Jahve je milostiv”.

Možda vam se dopadne

Kada je stasao, Jovan je napustio roditeljski dom i otišao da tihuje nedaleko od reke Jordan. Vreme je provodio u molitvi i postu, a na pomenutoj reci je Jevrejima pomagao da se pripreme za ulazak u Carstvo nebesko. On je, naime vršio obrede i tako činio da se oni očiste, ali samo telesno, jer o čišćenju duše je morao svaki čovek za sebe da brine.

Pretpostavlja se da su mnogi Jevreji dolazili da slušaju Jovanove propovedi, što je išlo dotle da su čak pojedinci smatrali da je upravo on Mesija, ali je on to svakako odbijao, veleći da je on zapravo “glas vapijućeg u pustinji”.

NISU SVI GRCI PRAVOSLAVCI

Razlog zbog čega se naziva Sveti Jovan Preteča i Krstitelj je sasvim jasan… najpre je došao pre Isusa Hrista, pa je stoga Preteča, a budući da je upravo on zaslužan što je Isus kršten u reci Jordan, poznat je i kao Sveti Jovan Krstitelj.

Kako navodi predanje, žena cara Iroda, Irodijada je uz pomoć svoje ćerke Salome, koja je uspela da opčini Jovana svojim plesanjem, izdejstvovala njegovo pogubljenje. Zapravo je bila besna, jer je upravo Jovan osudio zato što se udala za brata svog muža Filipa. Iako legenda o ovakvoj smrti Jovanovoj živi i dalje, postoje istoričari koji smatraju da je razlog njegovog pogubljenja više politički. Naime, činjenica je da je broj njegovih sledbenika sve više rastao, pa oni smatraju da je car jednostavno video pretnju po svoju vlast, te da je zato izdao naređenje da Jovan bude pogubljen.

U pravoslavnoj crkvi postoji predanje i o ruci Jovana Preteče… Apostol Luka je nakon njegove smrti želeo da prenese telo u Antiohiju, ali je nažalost jedino uspeo da prenese svečevu ruku. Ona je u Antiohiji čuvana sve do 10 – og veka, a kasnije je preneta u Konstantinopolj, današnji Istanbul, odakle joj se kasnije izgubio trag.U crkvi u mestu Amijen u Francuskoj i u glavnom gradu Italije, u crkvi posvećenoj Svetom Silvestru se čuvaju i danas neke od relikvija, koje su ostale iza ovog sveca.

Sveti Jovan slava

Sve one porodice, čiji svetac zaštitnik je Sveti Jovan, datum slave ne menjaju nijedne godine. Naime, radi se o takozvanoj nepokretnoj slavi i uvek se praznuje 20. januara.

Po starom, odnosno julijanskom kalendaru, ovaj svetac se praznuje 07. januara. U dragoj nam Grčkoj tog dana svoj imendan proslavlja svaki Jovan i Jovana, odnosno Ιωάννης i Ιωάννα, ali i svi ostali čija imena su od ovih potekla.

Ko je bio Sveti Jovan Bogoslov?

Na teritoriji Evrope postoji samo jedno mesto na kome se ukazao Isus Hrist i to kome drugom do učeniku koga je najviše poštovao i voleo.

Mada pojedinci mešaju Svetog Jovana Preteču i Krstitelja sa Svetim Jovanom Bogoslovom, za tim zapravo nema razloga…

Predanje veli da je na grčkom ostrvu Patmos, upravo Isus pred apostolom Jovanom Bogoslovom izgovorio „ Ja sam Alfa i Omega“. Nakon toga mu je rekao, odnosno predanje kaže naredio, da napiše završnu knjigu Novog zaveta – Otkrovenje.

VELIKA GOSPOJINA – JEDAN OD NAJVEĆIH PRAZNIKA U GRČKOJ

Zanimljivo je reći da grčko ostrvo Patmos broji preko čak 350 verskih objekata, što crkava, što manastira. A na samom vrhu ovog, nadasve zanimljivog ostrva se nalazi upravo manastir, koji je posvećen Svetom Jovanu Bogoslovu. Veruje se da je baš u njegovoj blizini i napisano Otkrovenje, odnosno Apokalipsa.

Jedan od najsitaknutijih apostola Isusovih je bio sasvim sigurno i Jovan Bogoslov. Jedini je Njegov učenik koji je do poslednjeg trenutka ostao uz Isusa i koji je bio uz Bogorodicu kada joj je Sin razapet. Nazivan je i Apostolom Ljubavi, a u našoj crkvi se praznuje dan njegovog rođenja 09. oktobra. Takođe, 21. maja se slavi spomen na njegovo upokojenje.

Postoji verovanje da u turskom gradu Efesu, koji je u antičko vreme bio poznat po jednom od 7 svetskih čuda starog sveta – hramu grčke boginje Artemide, u kome se nalazi i grob ovog sveca, može svake godine samo na dan njegovog upokojenja da se oseti neverovatno prijatan miris, ali i da se vidi lekoviti prah, za koji se veruje da pomaže kod različitih oboljenja.


You may also like

Ostavi komentar

2 × 2 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići