sveti sava

Povodom školske slave Sveti Sava, pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Srbije u Atini, održaće se svečana Svetosavska akademija u pozorištu  Melina Merkuri na Glifadi.

Poslednjih nedelja đaci srpske škole u Atini, zajedno sa učiteljicom dr Biljanom Turanjanin Nikolopoulou, vredno spremaju program za predstojeću proslavu školske slave. Vredno se uče pesmice posvećene ovom srpskom svetitelju. kao i izvorne narodne srpske pesme koje će sa puno entuzijazma izvesti na predstojećoj Svetosavskoj akademiji.

Pored mališana naših sunarodnika koji žive i rade u Atini u programu će učestvovati i studenti Katedre za ruski jezik i slovenske sudije koji izučavaju srpski jezik. Opet sve pod palicom naše drage učiteljice Biljane, koja se vredno bori da naš jezik uđe u redovan program na Atinskom Univerzitetu. Imaćete priliku da vidite drage nam grčke državljane koji vole Srbiju i sa velikom ljubavlju pripremaju program zajedno sa našim mališanima.

Program će ulepšati i Aleksandra Đoković, naša mlada umetnica prelepog glasa koja se muzikom bavi godinama. Pored Aleksandre svečanost će svojim divnim glasovima upotpuniti i Politimi Bisoviti, Nataša Medić, Anđelka Radulović, Katerina Botoni kao i Daniel Stanković. Pored već pomenutih učesnika biće još iznenađenja.

Dan Svetog Save biće obečežen i u hramu Svetog Spiridona na Pagkratiju. U subotu 27. januara, sa početkom u 8:30 održaće se liturgija i sečenje slavskog kolača.

Sunarodnici koji živite u Atini, dođite u petak 26. januara u 19 časova u što većem broju, da pokažemo kako se čuva tradicija srpskog naroda u inostranstvu. Čekamo vas!!!!