svetska prestonica knjigeSvetska prestonica knjige je prošle godine bio Konakri, glavni grad Gvineje. Ove godine to počasno zvanje dobila je prestonica zemlje masline. Tako da će svi ljubitelji dobrih pisanih dela zasigurno uživati, ako posete Eladu.Iako se srpskom glavnom čaršijom šuškalo da će 2018. godine za Svetsku prestonicu knjige prestižni UNESCO proglasiti naš Beograd, ovo zvanje dobio je grad gde je evropska kultura rođena – Atina. Čak preko trideset fondacija, instituta, biblioteka i kulturnih centara i institucija biće angažovano kako bi se svi upoznali sa manje poznatim pisanim blagom iz najjužnije balksanske zemlje. Naravno, biće predstavljena i dela koja su svima nama dobro znana.

Ovogodišnja parola najveće međunarodne  manifestacije posvećene književnosti biće “Knjiga svuda”. Shodno ovoj paroli građani Atine, ali i svi oni turisti koji posete jedan od najstarijih svetskih gradova, moćiće da uživaju u čitanju svojih omiljenih dela na neočekivanim lokacijama, naravn moći će da vode i debate sa omiljenim književnicima, kako inostranim tako i grčkim.

TOP 10 GRČKIH KLASIKA KOJE TREBA SVAKO DA PROČITA

Ministarstvo kulture, na čijem čelu sedi glumica Lidija Konjordu, smatra da će titula Svetska prestonica knjige i te kako pomoći da se književnost približi svima onima koji do sada nisu pokazivali interesovanje za istu, ali i da će biti melem za dušu onima koji istinski uživaju u njoj.

Gradonačelnik grčke prestonice, Jorgos Kaminis, je izjavio da je to veliki uspeh Atine i da će dati sve od sebe da  organizacija Svetske prestonice knjige bude onakva kako inače ova manifestacija i treba da bude organizovana – bez premca. Takođe, napomenuo je i to da će svu svoju snagu usmeriti ka tome da ova titula ostavi dubok pozitivan trag u njegovom gradu.

U septembru, tačnije od 18. do 23., će se održati i Treći atinski svetski festival poezije, a počasni gost će biti bivša jugoslovenska republika, a danas samostalna država – Slovenija.

Ako želite da pratite događaje ove manifestacije u Atini ili pak da vidite kada će vaš omiljeni književni pisac posetiti grad čijim ulicama su šetali Sofokle, Eshil, Aristofan, Kazancakis, Embirikos… – onda treba da posestite zvanični sajt ove manifestacije pritiskom OVDE.