TOP PET ATRAKCIJA OSTRVA ZAKINTOS

by Tijana
0 Komentar

 

zakintosUpoznali smo vas sa ludim provodom koji možete imati ako posetite jedno od najlepših grčkih ostrva, a danas vam predstavljamo top pet atrakicija ostrva Zakintos. Neka vam ovaj tekst bude putni vodič ukoliko je vaša ovogodišnja destinacija popularni Zante.

LAGANAS, ZAKINTOS – MESTO ZA MLADE ŽELJNE LUDOG PROVODA

Zakintos je treće po veličini ostrvo Jonskog mora. Prvi put se pominje još u Homerovoj Ilijadi, Zakintos je bio osvojen od svima nama dobro znanog Odiseja. Kasnije je postao deo Rimskog carstva, a potom i Vizantijskog. Međutim, posle će, baš kao i skoro sva jonska ostrva, biti pod vlašću Mletačke republike. Upravo je vlast sa sedištem u Veneciji “kriva” za ne tako nama dobro znan grčki stil (sve u belo plavoj boji) na Zakintosu (ali i svim ostrvima koji su padala pod njihovu vlast), već sve odiše stilom nekada moćne Mletačke republike. Posle Mlečana ostrvo je palo pod vlast Ujedinjenog kraljevstva, a upravo su Britanci dali popularan nadimak ostrvu – Zante. Od 1864. godine Zakintos je ponovo u sastavu Grčke.

Zanimljiv je podatak da tokom oba svetska rata popularni Zante nije bio uništen, ali zato jeste 1953. godine kada ga je pogodio jak zemljotres.

ZAKINTOS – TOP 5 ORGANIZOVANIH ŽURKI

Sada kada ste se upoznali sa osnovnom istorijom Zakintosa, red je da vam nabrojimo šta obavezno treba da obiđete kada ga posetite.

Atrakcije Zakintosa su:

1. Navajo plaža je jedna od najslikanijih plaža na svetu. Gotovo da nema nekog od nas ko nije video bar jednu fotografiju plaže koja je opasana stenovitom planinom, ispunjena belim šljunkom na kojem se kao eksponat šepuri nasukani brod, dok je zapljskuje neverovatna mešavina tirkizne i svetlo plave bolje. Jednom rečju ovu plažu mnogi nazivaju – rajem. Do ove plaže ćete doći najlakše, ako uplatite jednodnevni izlet krstarenja oko ostrva. Dobro je da uplatite  ovakvo krstarenje, jer će vam se pružiti prilika da prolazite kroz mnogobrojne pećine do kojih možete doći samo tako. Inače, popularne Zante je poznat baš po njima.

 

2. Plaža Sveti Nikola je raj za sve one koji vole da budu “akrobate” na vodi. Nalazi se na oko 30 km od popularnog Laganasa. Smejaćete se, vrištaćete, a neki će i plakati što od straha što od uzbuđenja. Sve u svemu, na ovoj plaži ćete sigurno provesti divan dan.

https://www.youtube.com/watch?v=tg9exe4NYrc%20

 

3. Water park je još jedno mesto gde možete provesti nezaboravn dan sa prijateljima ili porodicom. Veliki je i čist sa mnoštvom atrakcija.

 

4. Glavni grad koji nosi isto ime kao i samo ostrvo. Prepun je lepih ulica koje će vas mamiti na duge šetnje. Obavezno kupiti pločice od meda i susama, jer su one u neku ruku zaštitni znak. Naime, Zakintos je u čitavoj Grčkoj poznat po ovom slatkišu. Dok ste tu obavezno treba da posetite Venecijanski zamak koji se nalazi na brdu Bohalis i udaljeno je svega 2 km od grada. Zanimljivo za ovaj zamak je to što se ne zna tačno kada je sazidan, ali odiše srednjovekovnim stilom. Bio je uništavan od strane Turaka, ali i zemljotresa. Dok ste jos tu posetite i Stranis vrh, jer je baš tu Dionisis Solomon našao inspiraciju za pesmu o slobodi koja je postala grčka himna.

5. Laganas plaža koja je treća po veličini u čitavoj Grčkoj. Ne treba da je posetite zbog lepote ili zbog provoda koji je na njoj zagarantovan, već zbog toga što je baš ona poznata po morskim kornjačama. Naime, pomenute životinje tokom leta sležu svoja jaja duž čitave plaže mesta Laganas. Velika je verovatnoća da ćete dok plivate u moru videti i ove morske lepotice.

 

You may also like

Ostavi komentar

18 − two =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići