TORONI – IDEALNO MESTO ZA VAŠE PRVO LETOVANJE

by Sanja
0 Komentar

Toroni nam je svima poznat. Čak i oni koji nisu nikada bili u Grčkoj naslušali su se priča o ovom malom, ali popularnom mestu. Ako niste do sada bili na letovanju u Grčkoj, možda je baš ovo mesto na Sitoniji idealno da probijete led.

toroni

Toroni Halkidiki

Toroni je malo mesto na jugozapadu Sitonije, drugog prsta Halkidikija. Od prestonice Makedonije, Soluna, udaljeno je oko 125 kilometara i jedno je od najpoznatijih letovališta na omiljenom nam Halkidikiju. Ovo malo ribarsko naselje idealna je baza i za obilazak ostalih lepota Sitonije.

PEFKOHORI – VAROŠ KOJOJ SE UVEK RADO VRAĆAMO

Kako se nalazi između čuvenog Porto Kufa i ni malo manje poznatog Neos Marmarasa, eto prilike da uživate i u šetnji do ova dva mesta. Nemojte propustiti uživanje u ribljim specijalitetima u Porto Kufo koji j nadaleko poznat po svojim ribljim tavernama.

Toroni Sitonija

Prema grčkoj mitologiji, Toroni je dobio ime po ženi Posejdonovog sina Proteja. Ona je bila majka Poligona i Telegona koji su izazvali na dvoboj Herkulesa i u toj borbi izgubili život.

Drevni grad je osnovan od strane Halkida, u VIII veku p.n.e. Tokom V veka p.n.e. ovaj gradić bio je jedan od najznačajnijih gradova na Halkidikiju, sa svojom valutom i deo atinskog saveza.Toroni je uništen u XIX veku od strane Turaka koji su njegovo granitno kamenje koristili za popločavanje ulica u Konstantinopolju i Solunu. Prema rezultatima arheoloških iskopavanja, potvrđeno je da je mesto bilo stalno naseljeno od kraja neolitskog doba pa sve do kraja turske vladavine.

Toroni plaža

Plaža u Toroniju, dužine oko 2,5 kilometara, pravi je raj za turiste. Zlatno žuti pesak i plavetnilo mora pružiće vam nezaboravne trenutke. Oni koji su već letovali u ovom mestu kažu da je jedan od najlepših zalazaka sunca upravo ovde.

Malo severnije od Toronija nalaze se plaže Tristinika i Destenika na kojima ćete se osećati ni manje ni više nego kao na Tajlandu. 🙂 Tu je i plaža Azapiko, bez ležaljki i suncobrana, ali za potpuno uživanje i beg od gužve i svakodnevnice.

NEA FLOGITA NA HALKIDIKIJU – MALO MESTO VELIKOG SRCA

Toroni iskustva

Pored uživanja u prelepom moru i kupanja na lokalnoj plaži, možete zaviriti i pod kristalno čistu vodu iste. Ronjenje! Ono što je zanimljivo jeste to da se ruševine poznatog zamka Likitos nastavljaju i u moru, pa u ostacima ove drevne građevine možete uživati i pod vodom.

U Toroniju ćete duž plaže naći supermarket, kafiće, barove i prodavnice suvenira. Za ljubitelje kampovanja, na 2 kilometara od ovog mesta prema plaži Tristinika, nalazi se IZA Camping koji je u funkciji od 1987 godine. Možete uživati u raznoraznim sportovima u okviru kampa. Postoji apoteka, taverna, bar, minimarket…i topla voda za tuširanje 24 sata.


You may also like

Ostavi komentar

ten + 16 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići