Srpske baštine u Grčkoj svedoče o vekovnom prijateljstvu dva naroda. Protkane nekim od najdirivljijih istorijskih činjenica one su ponos svakog Srbina. Grci naše baštine na njihovoj teritoriji poštuju, a ima i onih koji ih često posećuju iz ljubavi prema bratskom narodu.Gotovo da nema nekog od nas ko je krenuo put Grčke, a da nije posetio bar jednu od tri navedene srpske baštine u ovoj zemlji, ne bi li odali počast svom pradedi/čukundedi ili njegovim saborcima ili se divili jednom od najznajčajnijih srpskih manastira.

Srpske baštine u Grčkoj

Postoji više naših baština na teritoriji Republike Grčke, ali nećemo sada pisati o svim, već samo o onim najznajčajnijim. Nije nam cilj da omaložavamo ostale, ali o njima ćemo se potruditi da napišemo više u nekom od narednih tekstova.

SVETA GORA – ATOS

Ovo su najznajčajnije srpske baštine u Grčkoj:

Manastir Hilandar

srpske baštine u grčkoj - hilandar

Ne treba posebno da pišemo šta svakom Srbinu predstavlja Hilandar i koliko je njegovo mesto bitno kako u prošlosti tako i u sadašnjosti naše zemlje. Gotovo da nema razdoblja u nacionalnoj istoriji, a da se u njemu ne spominje ova svetinja nad svetinjama koja je postala srpska zahvaljujući slavnoj srpskoj dinastiji Nemanjićima.

O ovom manastiru ste već mogli da pročitate sve na našoj internet stranici, a u slučaju da ste slučajno preskočili taj tekst, onda pritisnite OVDE.

Vido i Srpska kuća na Krfu

srpske baštine u grčkoj - vido

Krf zauzima posebno mesto u srcu svakog Srbina. U našoj otadžbini je ovo ostrvo ostalo upamćeno kao ostrvo spasenja, dok obližnje manje ostrvo Vido kao ostrvo smrti. Mnogi smatraju da je upravo Krf glavni krivac zbog večne i bezgranične bratske ljubavi Srba i Grka.

O ovoj našoj baštini koju zapljuskuju vode Jonskog mora svmo vam već pisali, a ako niste pročitali tekst na tu temu onda pritisnite OVDE.

Zejtinlik – Srpsko vojničko groblje

srpske baštine u grčkoj - zejtinlik

Sigurno je jedna od najpoznatijih srpskih baština na teritoriji zemlje masline. Najviše Srba godišnje poseti upravo ovu baštinu. Gotovo da nema nekog od nas ko je posetio Solun, a da makar jedan sat tokom te posete nije izdvojio da obiđe grobna mesta naših junaka koji su život dali u proboju Solunskog fronta.

Ako želite da saznate više o ovoj srpskoj baštini, onda pritisnite OVDE.