TRI NAJZNAJČAJNIJE SRPSKE BAŠTINE U GRČKOJ

by Tijana
0 Komentar

Srpske baštine u Grčkoj svedoče o vekovnom prijateljstvu dva naroda. Protkane nekim od najdirivljijih istorijskih činjenica one su ponos svakog Srbina. Grci naše baštine na njihovoj teritoriji poštuju, a ima i onih koji ih često posećuju iz ljubavi prema bratskom narodu.Gotovo da nema nekog od nas ko je krenuo put Grčke, a da nije posetio bar jednu od tri navedene srpske baštine u ovoj zemlji, ne bi li odali počast svom pradedi/čukundedi ili njegovim saborcima ili se divili jednom od najznajčajnijih srpskih manastira.

Srpske baštine u Grčkoj

Postoji više naših baština na teritoriji Republike Grčke, ali nećemo sada pisati o svim, već samo o onim najznajčajnijim. Nije nam cilj da omaložavamo ostale, ali o njima ćemo se potruditi da napišemo više u nekom od narednih tekstova.

SVETA GORA – ATOS

Ovo su najznajčajnije srpske baštine u Grčkoj:

Manastir Hilandar

srpske baštine u grčkoj - hilandar

Možda vam se dopadne

Ne treba posebno da pišemo šta svakom Srbinu predstavlja Hilandar i koliko je njegovo mesto bitno kako u prošlosti tako i u sadašnjosti naše zemlje. Gotovo da nema razdoblja u nacionalnoj istoriji, a da se u njemu ne spominje ova svetinja nad svetinjama koja je postala srpska zahvaljujući slavnoj srpskoj dinastiji Nemanjićima.

O ovom manastiru ste već mogli da pročitate sve na našoj internet stranici, a u slučaju da ste slučajno preskočili taj tekst, onda pritisnite OVDE.

Vido i Srpska kuća na Krfu

srpske baštine u grčkoj - vido

Krf zauzima posebno mesto u srcu svakog Srbina. U našoj otadžbini je ovo ostrvo ostalo upamćeno kao ostrvo spasenja, dok obližnje manje ostrvo Vido kao ostrvo smrti. Mnogi smatraju da je upravo Krf glavni krivac zbog večne i bezgranične bratske ljubavi Srba i Grka.

O ovoj našoj baštini koju zapljuskuju vode Jonskog mora svmo vam već pisali, a ako niste pročitali tekst na tu temu onda pritisnite OVDE.

Zejtinlik – Srpsko vojničko groblje

srpske baštine u grčkoj - zejtinlik

Sigurno je jedna od najpoznatijih srpskih baština na teritoriji zemlje masline. Najviše Srba godišnje poseti upravo ovu baštinu. Gotovo da nema nekog od nas ko je posetio Solun, a da makar jedan sat tokom te posete nije izdvojio da obiđe grobna mesta naših junaka koji su život dali u proboju Solunskog fronta.

Ako želite da saznate više o ovoj srpskoj baštini, onda pritisnite OVDE.


You may also like

Ostavi komentar

18 + thirteen =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići