OVO JE JEDNA OD NAJŠARMANTNIJIH ATINSKIH ULICA

by Tijana
0 Komentar

Atina ima mnogo posebnih mesta, a jedno takvo je i Ulica Pitaki koja se nalazi u blizini Trga Monastiraki. Ova ulica je dobar primer šta može da se desi kada se ideje kreativnih ljudi sprovedu u delo.

Pitaki ulica se nalazi u atinskom naselju Psiri koji je poslednjih decenija postao pravi biser grčke prestonice. Do devedesetih godina prošlog veka ova atinska olbast je smatrana opasnom i turisti su je rado obilazili. Danas Psiri obiluje ugostiteljskim objektima i prijatnom muzikom, pa shodno tome vrvi od turista i Atinjana. U tom starom delu grada nalazi se i Ulica Pitaki. Do skoro je ova ulčica bila samo jedna u nizu, a danas je jedna od najzanimljivijih u gradu.

Možda vam se dopadne

Naime, jedna neprofitna organizacija, kreativan studio i lokalno stanoviništvo došli su na ideju kako da ožive oronulu industrijsku Pitaki ulicu. Rešili su da od nje naprave šetalište, ali ne obično. Shodno tome tražili su od meštana, ali i mnogih sponzora, da doniraju sijalice, kablove i lustere. Uskoro su se svetiljke “nagomilale” i  2012. godine stvoreno je malo “čudo”.

Od gore navedenog “materijala” napravljena je nastrešnica nad ulicom i baš ona je čini jedinstvenom u gradu, ali i šire. Čak i danas, pet godina posle “rođenja” ove umetničke instalacije, Ulica Pitaki ne privlači samo turiste koji obilaze ovu drevnu prestonicu, već i veliki broj Atinjana koji rado vole da se iznova prošetaju njome.

 

Ako vas put odvede u Atinu, ovo morate da znate

 

You may also like

Ostavi komentar

seventeen − 9 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići