OVO JE JEDNA OD NAJŠARMANTNIJIH ATINSKIH ULICA

Dopada vam se? Podelite sa prijateljima

Atina ima mnogo posebnih mesta, a jedno takvo je i Ulica Pitaki koja se nalazi u blizini Trga Monastiraki. Ova ulica je dobar primer šta može da se desi kada se ideje kreativnih ljudi sprovedu u delo.

Pitaki ulica se nalazi u atinskom naselju Psiri koji je poslednjih decenija postao pravi biser grčke prestonice. Do devedesetih godina prošlog veka ova atinska olbast je smatrana opasnom i turisti su je rado obilazili. Danas Psiri obiluje ugostiteljskim objektima i prijatnom muzikom, pa shodno tome vrvi od turista i Atinjana. U tom starom delu grada nalazi se i Ulica Pitaki. Do skoro je ova ulčica bila samo jedna u nizu, a danas je jedna od najzanimljivijih u gradu.

Naime, jedna neprofitna organizacija, kreativan studio i lokalno stanoviništvo došli su na ideju kako da ožive oronulu industrijsku Pitaki ulicu. Rešili su da od nje naprave šetalište, ali ne obično. Shodno tome tražili su od meštana, ali i mnogih sponzora, da doniraju sijalice, kablove i lustere. Uskoro su se svetiljke “nagomilale” i  2012. godine stvoreno je malo “čudo”.

View this post on Instagram

Non-profit Imagine the City and creative lighting studio Beforelight teamed up to give Pittaki Street in Athens a makeover, collecting unused light fixtures to cast light into the shadows of the grimy little alleyway. Athenians volunteered lights of all kinds, indicative of the city’s multicultural identity. Midcentury metal lamps, Chinese paper lanterns, 1940s fringed lampshades, stained glass lamps, Moroccan mirrored shades, and the requisite Ikea lamps were all donated to the project. Volunteers painted the alley in soft pastels, and on a rainy evening in November of 2012 the lights were turned on. The hodgepodge of lamps now cast a glow across the formerly gloomy Pittaki Street every night. See more photos of the alleyway's transformation at the link in our bio. 📸: Photo by Flickr user sixtwelve.

A post shared by Atlas Obscura (@atlasobscura) on

Od gore navedenog “materijala” napravljena je nastrešnica nad ulicom i baš ona je čini jedinstvenom u gradu, ali i šire. Čak i danas, pet godina posle “rođenja” ove umetničke instalacije, Ulica Pitaki ne privlači samo turiste koji obilaze ovu drevnu prestonicu, već i veliki broj Atinjana koji rado vole da se iznova prošetaju njome.

 

Ako vas put odvede u Atinu, ovo morate da znate

 

Dopada vam se? Podelite sa prijateljima

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.