Atina ima mnogo posebnih mesta, a jedno takvo je i Ulica Pitaki koja se nalazi u blizini Trga Monastiraki. Ova ulica je dobar primer šta može da se desi kada se ideje kreativnih ljudi sprovedu u delo.

Pitaki ulica se nalazi u atinskom naselju Psiri koji je poslednjih decenija postao pravi biser grčke prestonice. Do devedesetih godina prošlog veka ova atinska olbast je smatrana opasnom i turisti su je rado obilazili. Danas Psiri obiluje ugostiteljskim objektima i prijatnom muzikom, pa shodno tome vrvi od turista i Atinjana. U tom starom delu grada nalazi se i Ulica Pitaki. Do skoro je ova ulčica bila samo jedna u nizu, a danas je jedna od najzanimljivijih u gradu.

Naime, jedna neprofitna organizacija, kreativan studio i lokalno stanoviništvo došli su na ideju kako da ožive oronulu industrijsku Pitaki ulicu. Rešili su da od nje naprave šetalište, ali ne obično. Shodno tome tražili su od meštana, ali i mnogih sponzora, da doniraju sijalice, kablove i lustere. Uskoro su se svetiljke “nagomilale” i  2012. godine stvoreno je malo “čudo”.

Od gore navedenog “materijala” napravljena je nastrešnica nad ulicom i baš ona je čini jedinstvenom u gradu, ali i šire. Čak i danas, pet godina posle “rođenja” ove umetničke instalacije, Ulica Pitaki ne privlači samo turiste koji obilaze ovu drevnu prestonicu, već i veliki broj Atinjana koji rado vole da se iznova prošetaju njome.

 

Ako vas put odvede u Atinu, ovo morate da znate