USKRS U GRČKOJ U DOBA KORONE – ŠTA SMEMO A ŠTA NE

by Ivana
0 Komentar
uskrs u grčkoj u doba korone

Umesto da se pripremamo za jednu od najlepših proslava u Grčkoj, Uskrs ćemo ove godine proslaviti malo drugačije. Korona se pobrinula da nas obavesti na vreme kako će nam biti, pa imamo vremena da eventualno nabavimo opremu i bar pripremimo DIY svečani ručak (čitaj prase ili jagnje) na terasi (očekivana temperatura oko 20C). Kad već ne možemo nigde, bar da se s familijom lepo provedemo na otvorenom.

Dakle, kako će izgledati (naš) Uskrs u Grčkoj u doba korone? Situacija je trenutno ovakva:

  • Možemo da izađemo kada hoćemo ali moramo da napišemo što izlazimo. Na raspolaganju nam je 6 razloga: apoteka, odlazak kod doktora, odlazak u prodavnicu, odlazak u banku, pomoć drugom licu, izlazak zbog rekreacije ili šetnje kućnog ljubimca. Popunjavamo papir s ličnim podacima, pišemo vreme kada izlazimo i označavamo razlog zbog koga izlazimo. Osim papira, sa sobom nosimo i lična dokumenta u slučaju da nas zaustavi policija. Ukoliko nemamo papir i dokument, kazna je 150 eura (ako odete van grada 300). Umesto popunjavanja papira možemo da pošaljemo i sms poruku i u tom slučaju sa sobom nosimo i mobilini telefon.
  • Ukoliko želimo da idemo dalje od 1,5km moramo da imamo dobar razlog i tražimo posebnu dozvolu.
  • Za one koji idu na posao, firma im daje papir na kome je, pored ličnih podataka napisano od kad do kad dolaze ondosno odlaze s posla i taj papir moraju da nose sa sobom.

KAKO OPSTATI U DOBA KORONE KADA SMO DALEKO OD KUĆE?

Zbog Uskrsa, praznika koji se u Grčkoj baš slavi, vlasti se plaše da će svi da „pobegnu“ u sela i vikendice, pa su donete strožije mere.

Ove mere odnose se na naplatne rampe. Napravljeni su punktovi na svakom izlazu na autoput ili putu koji vodi ka izlascima iz gradova, kako oni koji nemaju prebivalište u mestu u koje idu, ne mogu da ga napuste. Dakle, ako ste prijavljeni u Atini i krenete ka Korintu, milicija će vas vratiti nazad, naplatiti vam kaznu 300 eura i skinuti tablice sa automobila na 60 dana. Ukoliko ste prijavljeni u Korintu, policija će vas pustiti da prođete, ali u Atinu nećete moći da se vratite do 27.04.2020. kada je najavljeno da mere prestaju.

Više informacija možete da pogledate i u našem izveštaju iz Grčke na RTS-u.

Isto važi i za one koji bi na ostrva, dakle koriste brodski prevoz. Na brod neće moći da uđu ako nemaju dokaz da žive na tom ostrvu na koje su krenuli.  

uskrs u grčkoj u doba korone

Grčka ostrva za korona Uskrs

Uskrs u Grčkoj u doba korone promenio je sve i na grčkim ostrvima. Gradonačelnici sve većeg broja grčkih ostrva od vlasti su tražile da pooštri trenutna ograničenja putovanja uoči grčkog pravoslavnog Uskrsa, jer se boje da će posetioci doprineti širenju virusa. Među gradonačelnicima koji pozivaju na strože mere ili čak potpunu zabranu putovanja su oni na Rodosu, Skiatosu, Skopelosu, Alonisosu, Lipsi, kao i regionalni guverner i sve lokalne vlasti regiona Južni Egej.

 U dopisima nadležnim ministarstvima, lokalne vlasti na ostrvima traže da se odmah sprovede potpuna zabrana putovanja trajektom od strane nerezidenata, kao i 14-dnevni obavezni karantinski period za povratak stanovnika. To čine kako bi pokušali da zaštite svoje zajednice, čiji su medicinski resursi ograničeni ili ne postoje uopšte, pa bi se u slučaju bilo kakve pojave bolesti moralo do drugih, udaljenih ostrva.

GRČKA BRODOM – ŠTA TREBA ZNATI

Gradonačelnici napominju da na ostrvima na kojima nema zaraženih, svaki novi slučaj virusa biće isključivo posledica posete onih koji doputuju.

Grčka vlada sprovodi i strožije mere za ostrva Mikonos i Santorini, kao dva najpopularnija ostrva Grčke. Na ostrvu Mikonos već su pronađena 2 obolela, a objavljuju se i podaci za neka druga ostrva Kiklada, kao recimo Naksos.

Konkretno, za ostrvo Mikonos važi da građani ne mogu da izlaze od 8 sati uveče do 8 sati narednog jutra, čak ni u slučaju pomoći ugroženom članu porodice. Stanovnici neće moći da prisustvuju venčanjima, samo sahranama i to samo najbližim članovima porodice. U porodicama u kojima su roditelji razdvojeni ili razvedeni, roditelj koji nema starateljstvo nad decom neće moći da ih poseti.

Takođe, stanovnici Mikonosa neće moći da napuste svoje domove da vežbaju. Šetanje psa biće dozvoljeno samo na  15 minuta, i to samo u bloku oko kuće. Postoje i strože mere za kontrolu ulazaka u supermarketima nego one koje važe u ostatku Grčke.

KAKO SU GRČKA OSTRVA DOBILA IMENA?

Na ostrvu Santorini obustavljaju se sve građevinske aktivnosti.

Gore navedene mere važe do 19. aprila, kada će biti ponovo razmotrene i ukoliko je potrebno produžene.

Dakle za Uskrs u Grčkoj u doba korone jedini savet je – sedimo kod kuće i pokušajmo da mislimo pozitivno!

You may also like

Ostavi komentar

18 + 16 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići