NESREĆNI DAN NIJE PETAK 13., VEĆ…

by Tijana
0 Komentar

Dok je širom Evrope, a i preko Atlantika, utemeljeno mišljenje da je petak 13. baksuzni i nesrećni dan, kod Grka nije. To mesto od davnina zauzima utorak. Za sve je kriva numerologija i astrologija.

U grčkoj tradiciji utorak je loš dan jer je na taj dan pao biser pravoslavlja, Carigrad, u ruke moćne Otomanske carevine. Desilo se to na utorak 29.05.1453. I sada se sigurno pitate zašto je onda utorak 13. nesrećan dan kod braće Grka, pa odgovor u sebi sadrži elemente numerologije. Naime, ako cifre godine 1453. saberemo (1+4+5+3) dobijamo broj 13. Ovo verovanje je nastalo posle pada centra Vizantijskog carstva.

Krštenje u Grčkoj i bebe bez imena

Međutim, da je utorak 13. nesrećan dan kod Grka postojalo je i mnogo godina ranije pre pada Carigrada u ruke nevernika. Najstariji izvor koji govori o utorku 13. je iz 1164. godine. Objašnjenje zašto je baš taj dan nesrećan izvučeno je iz astrologije. Naime, gospodar utorka je planeta Mars i svakog utorka u njegovih 24 sata u određenom vremenoskom periodu pomenuti dan dobije i drugog gospodara, a to je planeta Saturn. Spoj ove dve planete na jedan dan smatrao se najnesrećnijim spojem. Zanimljivo je da se ne zna tačno kada je taj period u 24 sata utorkom, pa je zbog toga ceo utorak u suštini loš dan.

Još jedan pad Carigrada vezan je za baksuzni utorak 13. Naime, u IV krstaškom pohodu zapadna vojska je pod zapovedništvom svete stolice iz Rima zauzela Carigrad baš na utorka 13.04.1204. godine.

Inače, Grci imaju i frazu koja glasi „i kakja ora“ (loše vreme) i uglavnom se izgovara utorkom (mada u novije vreme i svim ostalim danima kada ih sreća ne prati).

Možda vam se dopadne

Imendan – dan važniji od rođendana

Što se tiče 13. kao broj smatra se nesrećnim jer je razbio harmoniju broja 12 koji kod Grka ima posebno značenje. Naime, bilo je 12 bogova na visokom Olimpu, 12 priča o čuvenom heroju Herkulasu, 12 apostola, itd. U starim vremenima, ako bi se ovim krugovima dodao broj 1 i time dobio broj 13, nisu znali kako to da objasne i zbog toga je smatran lošim brojem.

Inače, utorak se ne smatra lošim danom samo kod Grka, već i kod Španaca.

You may also like

Ostavi komentar

fifteen − thirteen =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići