SNOVI SE U GRČKOJ OSTVARUJU ILITI DIY VENČANJE NA PLAŽI

by Tijana
0 Komentar

vencanje u grckojŠum talasa, zalazak sunca, plaža, more, nas dvoje i dragi ljudi… To je sve o čemu sam razmišljala kada smo odlučili da krenemo u avanturu zvanu: Venčanje u Grčkoj. Zašto kažem avantura? Jer se svaki dogovor sa Grcima svodio na njihovo: “Ok, može dogovorili smo se”, i naše: “O Bože, šta ako nas prevare?” Sada kada je taj savršeni dan iza nas i kada su se malo slegli utisci, podeliću sa vama kako smo uspeli da uspešno završimo tu avanturu i postaramo se da taj dan pamtimo i mi i naši najdraži.

Ljubav prema ovoj bratskoj zemlji se u mojoj porodici razvijala godinama, posle svakog letovanja je bivala sve veća. Stoga ne čudi zašto sam htela da se i ova moja životna ljubavna priča kruniše baš u Grčkoj.

vencanje u grckoj

Imali smo oko mesec dana da sve organizujemo. Naravno, prvi korak su bile ambasade. Javili smo se našem konzulatu u Solunu, koji nas je uputio na grčku ambasadu u Beogradu, koja nas je, opet, uputila na konzulat u Solunu. Tada sam se javila divnim devojkama iz Grčkog kutka i da nije bilo njih, ne bi bilo ni ove priče. Sledećeg dana sam od njih već dobila kontakt matičarke u Pefkohoriju, jer smo želeli da se tamo obavi ceremonija (tamo smo prvi put zajedno letovali u Grčkoj). Gospođa Rita Koniali nam je izašla u susret i sa njom smo se lako dogovorili i rezervisali datum. Pravi šok je usledio nakon što smo saznali da se u Grčkoj ne naplaćuje izlazak matičara na teren! Drugi šok je bio kad smo saznali da ne naplaćuju ni overu apostilom! Od dokumenata je tražila samo naše izvode iz knjige rođenih i uverenja o slobodnom bračnom stanju (vadi se u opštini gde smo rođeni). Sve to smo overili apostilom u Srbiji, i poslali joj na Facebooku, zajedno sa slikama naših pasoša. Ona je sve to dala sudskom tumaču u Grčkoj da prevede (25evra po dokumentu), a originale smo joj dali kada smo stigli u Grčku.

Venčanje u Grčkoj – Recite “DA” pokraj jednog od tri grčka mora

Sledeći korak je bio smeštaj za goste. Mi smo odseli u Pefkohori House, u centru gradića, u preslatkoj mediteranskoj kući sa velikim dvorištem blizu plaže i šetališta. Za naše goste smo pronašli Hotel Ammon Garden u Pefkohoriju, koji je po jako povoljnoj ceni davao uslugu noćenja sa doručkom. U hotel sam se zaljubila na prvi pogled, lep i čist, predivno dvorište sa bazenom i mnogo zelenila, blizu centra a opet ne u prometnoj ulici, savršen za naše drage zvanice. Postojao je samo jedan problem, hotel je bio zatvoren u vreme našeg venčanja. Kontaktirala sam ljude sa sajta Nikana.gr gde sam i videla hotel, i pitala da li bi vlasnici hotela bili voljni da nas ugoste pred početak sezone. Iskreno, nisam se nadala pozitivnom odgovoru i bila sam više nego iznenađena kada su im se vlasnici javili i rekli da nas očekuju! Posebno su me iznenadili jer su prihvatili rezervacije za par soba na samo dve noći, koliko su gosti ostajali. Hotel je inače još lepši nego na slikama, a osoblje predusretljivo i preljubazno.

Možda vam se dopadne

vencanje u grckoj

Dva dana pred venčanje (dan pre dolaska gostiju) otišli smo da im se javimo, i imali smo šta da vidimo: Puno dvorište majstora koji su farbali i krečili po dvorištu i raskopanu ulicu sa bagerom na sred ulaza u hotel. Prepali smo se ali nas je gospođa na recepciji uverila da će sve biti gotovo do sledećeg dana kad nam dolaze gosti. Naravno, pošto smo iz Srbije, nismo poverovali, ali kada smo došli sa prvim gostima sve je bilo perfektno, čisto i uredno. Divno su nas dočekali i učinili da uživamo u svakom trenutku koji smo tamo proveli.

Pozivnica za svadbu – Bez bontona, ali zato sadrži žiro račun

Sledeći korak je bio bar na plaži za samu ceremoniju i restoran gde bi posle venčanja bila poslužena večera. Kontaktirala sam par restorana ali cene koje su nam nudili su bile daleko iznad našeg budžeta, pa smo odlučili da okušamo sreću i potražimo kad stignemo (dva dana pre venčanja). Mogu da kažem da restoran nismo našli mi, već je on nekako pronašao nas. Naime, dok smo šetali pored plaže tražeći nešto što bi moglo da posluži kao osnova za dekoraciju venčanog luka (da, da, ni dekoraciju nismo imali), naišli smo na našeg nezvaničnog organizatora venčanja, tj. na domaćina restorana Pink, Đoleta. Tu se mi upoznamo, i on nam obeća da će se potruditi da nam nađe nešto što bi moglo da posluži kao luk. Kad smo već tu, pitamo ga i za cenu večere, gde nam on u dogovoru sa vlasnikom restorana da više nego povoljnu cenu. Takođe, pošto smo još uvek bili u potrazi za barom na plaži, predložio nam je Elephant beach bar kao idealno mesto za našu ceremoniju.

vencanje u grckoj

Iako smo imali manje od mesec dana da osmislimo sve i veliki deo oranizacije za naš dan je bio u poslednji čas, sreća nas je poslužila, pa čak i kada je vreme u pitanju. Nakon tri dana oblaka i vetra, baš na dan venčanja je zasijalo sunce, i to par sati pred ceremoniju. Dakle, sama ceremonija se odvijala na plaži, u sklopu bara Elephant. Divni ljudi su nam čak dozvolili da sami donesemo muziku i organizujemo sve kako smo hteli. Ceremonija venčanja je trajala oko 15 minuta i bila je na grčkom i engleskom jeziku uz talase i pred sam zalazak sunca. Sam zalazak sunca ne moru je naravno predivan pa smo iskoristili vreme provedeno u baru iskoristimo da uz pićence napravimo neke prelepe sličice. Posle toga smo otišli na večeru u restoran Pink, hrana je bila izvrsna a osoblje restorana je bilo divno i ljubazno, zaista su se potrudili i celo veče su prilagodili nama.

Zajednica na grčki način

Ovom prilikom bih htela da se zahvalim pre svega Grčkom kutku, bez njih ništa od ovoga ne bi bilo moguće. Hvala devojke! Hvala dragoj Riti, našoj matičarki, divnoj ženi na predivnoj i emotivnoj ceremoniji, svakog trenutka se videlo da žena uživa u svom poslu. Hvala i divnim ljudima iz restorana Pink, što su nam omogućili da se u restoranu osećamo kao domaćini a ne kao gosti. I naravno, sve pohvale za divne Grke, Hotel Ammon Garden i Beach bar Elephant. Divni ljudi, you made all our wishes come true!

Grčki svadbeni običaji

Ovaj divni tekst poslala nam je draga Ljiljana. Ako ste i vi iskusili nešto slično kao Ljilja ili pak totalno drugačije, pošaljite nam, jer mi jedva čekamo da čujemo i objavimo vašu grčku priču.

 

Napomena: Sve fotografije su u vlasništvu autora ovog teksta i kao takve podložne su autorskim pravima.

You may also like

Ostavi komentar

10 + three =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići