VENČANJE U GRČKOJ – RECITE “DA” POKRAJ JEDNOG OD TRI MORA

Dopada vam se? Podelite sa prijateljima

 

vencanjeUvek su vam se sviđale scene iz holivudskih romantičnih filmova kada zaljubljeni par izgovara sudbonosno “da” na nekoj lepoj plaži. Potajno ste zamišljali da bi bilo lepo da i vaše venčanje bude takvo. Više ne morate da maštate, jer u Grčkoj možete ispuniti svoj san uz minimalnu papirologiju.

Grčki svadbeni običaji

Iako vam možda cela procedura sklapanja braka u nama dragoj Grčkoj deluje komplikovano, pre svega jer je strana zemlja, činjenice su sasvim drugačije. Naime, za dva strana državljanja koja nemaju stalni boravak u zemlji masline, a  žele da sklope građanski brak tamo, procedura je veoma laka.

Za venčanje u Grčkoj potrebno vam je:

1. Internacionalni izvod iz matične knjige rođenih mlade i mladoženje, koji ne treba da bude stariji od tri meseca.

2. Uverenje o slobodnom bračnom stanju mlade i mladoženje

3. Skenirani pasoši

Sva dokumenta za venčanje u Grčkoj trebate overiti apostilom. Zatim ih odnesete na overu i prevod u Grčku amasadu u Beogradu ili se dogovorite sa matičarom opštine gde ćete se venčati da vam predloži nekog od sudskih tumača koji će to učiniti.

Grčka svadba – Tako ista, a tako različita

Ono što se u Grčkoj ne naplaćuje, a u Srbiji se obavezno “kešira” više, je izlazak matičara na teren. Jedino što treba da uradite je da se ranije dogovorite sa matičarem za njegov izlazak van opštine.

U slučaju da ste rešili da na ludi kamen stanete u Pefkohoriju na Halkidikuju, onda slobodno možete da se preko Facebooka obratite gospodji Riti Koniali. Ako ne možete da pronađete telefonski broj opštine u kojo bi ste želeli da sklopite brak, slobodno nam se obratite jer mi smo tu da vam pomognemo.

https://www.facebook.com/rita.koniali%20%20

 

 

Fotografija: Pixabay/kertayasa89

Dopada vam se? Podelite sa prijateljima

4 Comments

  1. Da li možete da mi nabavite mail maticara sa Lefkade, iz Nidrija?

    1. Author

      Evo brojevi telefona matičara u Lefkasu (e-mail nismo uspeli da nađemo), pa najbolje njih da pitaš +302645360606 +302645360565. Puno pozdrava iz Atine!

  2. Da li bi mogli da pomognete i da mi nabavite broj telefona maticara u Pargi?
    Hvalaaaa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.