vencanjeUvek su vam se sviđale scene iz holivudskih romantičnih filmova kada zaljubljeni par izgovara sudbonosno “da” na nekoj lepoj plaži. Potajno ste zamišljali da bi bilo lepo da i vaše venčanje bude takvo. Više ne morate da maštate, jer u Grčkoj možete ispuniti svoj san uz minimalnu papirologiju.

Grčki svadbeni običaji

Iako vam možda cela procedura sklapanja braka u nama dragoj Grčkoj deluje komplikovano, pre svega jer je strana zemlja, činjenice su sasvim drugačije. Naime, za dva strana državljanja koja nemaju stalni boravak u zemlji masline, a  žele da sklope građanski brak tamo, procedura je veoma laka.

Za venčanje u Grčkoj potrebno vam je:

1. Internacionalni izvod iz matične knjige rođenih mlade i mladoženje, koji ne treba da bude stariji od tri meseca.

2. Uverenje o slobodnom bračnom stanju mlade i mladoženje

3. Skenirani pasoši

Sva dokumenta za venčanje u Grčkoj trebate overiti apostilom. Zatim ih odnesete na overu i prevod u Grčku amasadu u Beogradu ili se dogovorite sa matičarom opštine gde ćete se venčati da vam predloži nekog od sudskih tumača koji će to učiniti.

Grčka svadba – Tako ista, a tako različita

Ono što se u Grčkoj ne naplaćuje, a u Srbiji se obavezno “kešira” više, je izlazak matičara na teren. Jedino što treba da uradite je da se ranije dogovorite sa matičarem za njegov izlazak van opštine.

U slučaju da ste rešili da na ludi kamen stanete u Pefkohoriju na Halkidikuju, onda slobodno možete da se preko Facebooka obratite gospodji Riti Koniali. Ako ne možete da pronađete telefonski broj opštine u kojo bi ste želeli da sklopite brak, slobodno nam se obratite jer mi smo tu da vam pomognemo.

https://www.facebook.com/rita.koniali%20%20

 

 

Fotografija: Pixabay/kertayasa89