VENČANJE U GRČKOJ – RECITE “DA” POKRAJ JEDNOG OD TRI MORA

by Tijana
6 Komentari

 

vencanjeUvek su vam se sviđale scene iz holivudskih romantičnih filmova kada zaljubljeni par izgovara sudbonosno “da” na nekoj lepoj plaži. Potajno ste zamišljali da bi bilo lepo da i vaše venčanje bude takvo. Više ne morate da maštate, jer u Grčkoj možete ispuniti svoj san uz minimalnu papirologiju.

Grčki svadbeni običaji

Iako vam možda cela procedura sklapanja braka u nama dragoj Grčkoj deluje komplikovano, pre svega jer je strana zemlja, činjenice su sasvim drugačije. Naime, za dva strana državljanja koja nemaju stalni boravak u zemlji masline, a  žele da sklope građanski brak tamo, procedura je veoma laka.

Za venčanje u Grčkoj potrebno vam je:

1. Internacionalni izvod iz matične knjige rođenih mlade i mladoženje, koji ne treba da bude stariji od tri meseca.

2. Uverenje o slobodnom bračnom stanju mlade i mladoženje

3. Skenirani pasoši

Sva dokumenta za venčanje u Grčkoj trebate overiti apostilom. Zatim ih odnesete na overu i prevod u Grčku amasadu u Beogradu ili se dogovorite sa matičarom opštine gde ćete se venčati da vam predloži nekog od sudskih tumača koji će to učiniti.

Grčka svadba – Tako ista, a tako različita

Ono što se u Grčkoj ne naplaćuje, a u Srbiji se obavezno “kešira” više, je izlazak matičara na teren. Jedino što treba da uradite je da se ranije dogovorite sa matičarem za njegov izlazak van opštine.

U slučaju da ste rešili da na ludi kamen stanete u Pefkohoriju na Halkidikuju, onda slobodno možete da se preko Facebooka obratite gospodji Riti Koniali. Ako ne možete da pronađete telefonski broj opštine u kojo bi ste želeli da sklopite brak, slobodno nam se obratite jer mi smo tu da vam pomognemo.

https://www.facebook.com/rita.koniali%20%20

 

 

Fotografija: Pixabay/kertayasa89

You may also like

6 Komentari

Marija 16/06/2023 - 14:57

Dali Ima srpski pravoslavni svestenici u Atini ili uopste u grckoj koji bi nas Vencali na mestu gde ce svadba biti odrzana , I dali uopste mogu vencavati van crkve HVALA

Odgovor
Ivana 20/09/2023 - 11:52

Pozdrav Marija, da ima nasih svestenika u Atini i u Grckoj. Za vencanje van crkve, naravno da mozete, pisale smo o tome na blogu, na ovom linku mozete da pronadjete sve informacije.: https://grckikutak.com/vencanje-u-grckoj-recite-da-pokraj-mora/

Odgovor
Katarina 14/06/2019 - 20:56

Da li možete da mi nabavite mail maticara sa Lefkade, iz Nidrija?

Odgovor
Tijana 21/06/2019 - 00:09

Evo brojevi telefona matičara u Lefkasu (e-mail nismo uspeli da nađemo), pa najbolje njih da pitaš +302645360606 +302645360565. Puno pozdrava iz Atine!

Odgovor
Sladjan 05/03/2018 - 19:39

Da li bi mogli da pomognete i da mi nabavite broj telefona maticara u Pargi?
Hvalaaaa

Odgovor
Sanja 05/03/2018 - 20:01

Pokušaćemo pa javljamo uskoro šta smo uradile! Pozdrav!

Odgovor

Ostavi komentar

12 − 1 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići