VOLIM GRČKU, ALI OVO NE OPRAŠTAM

by Tijana
0 Komentar

kosarkaVolim Grčku, ali nije da je obožavam. Zbog toga ne mogu da poverujem da niko od vas, ama baš niko, u svojim grčkim pričama nije napisao ništa negativno. Zbog toga sam rešio da budem prvi (nadam se ni jedini) koji će reći šta je ono što ga najviše pogađa pravo u živac kada su u pitanju Grci.

Ah, ti Grci

Ne to nije njihova lenjost, jer sam i sam ponekad takav. Nije to ni što veličaju svoje devojke iako generalno imaju oštrije crte lica od naših. Nije to ni što misle da su najpametniji na svetu, jer kako i ne bi mislili kada su kroz istoriju dali toliko toga čovečanstvu. Nije to ni što su živeli kao engleski grofovi ne misleći da kredite nekada treba vratiti. Nije čak ni to što voze ko majmuni, a ubeđeni su da boljih vozača od njih nema. Sada ste se sigurno zapitali pa šta je onda to što mi toliko smeta? E, dragi moji, to su Grci dok gledaju svoj nacionalni tim.

Kroz krizu do iskustva

Nije da oni mene nerviraju zato što navijaju za svoj tim, već zato što su oni i tada ubeđeni da je njihov tim zaista najbolji (a nije da ni mi nismo isti). Dobro, realno gledajući, oni imaju „pravo“ na to. Popeli su se na vrh Evrope u fudbalu, pobedili su Amerikance u košarci (baš kao i mi), uvek im neko iz pojedinačnih sportova zablista na Olimpijadi (baš kao i kod nas), ali opet sve to nije razlog da misle da su Bogom dani za sve. Pogotovo, ako izostavimo Nika Galisa, većina njihovih dobrih igrača je izraslo u vrhunske košarkaše zahvaljujući trenerima Željku Obradoviću i Dušanu Ivkoviću.

Hvala na pitanju, dobro sam

I ako ste pomisli li da je gore pomenuto ono što me izluđuje do kraja, onda ste se prevarili. Ono što stvarno ne mogu da shvatim, a ni da podnesem više je kako se oni ophode prema našoj reprezentaciji. Pre svega mislim na svu tu „braću“ Grke koji uvek navijaju protiv Srbije. Setimo se evropskog prvenstva u Atini i njihovog zviždenja nama, pa uporedite to sa evropskim prvenstvom u Beogradu i pune hale koja je bila uz njih čim je naš tim ispao. I da se razumemo, nije ovo jedini primer takvog njihovog ponašanja.

Letovanje ne može da prođe bez Grčke

Kada smo već kod košarke, pomenuću još da naša reprezentacija je uvek u „strepnji“ da li će na završnim mečevima turnira utakmicu suditi Grk, jer nekako se uvek desi kada je sudija iz Grčke Srbija pravi neke nevidljive prekršaje.

Možda vam se dopadne

Međutim, sve ovo se ne odnosi kada su u pitanji timovi. Svaka čast navijačima Olimpijakosa što su uvek uz Crvenu Zvezdu kada gostuje u njihovoj otadžbini, baš kao što čini i PAOK  kada je u pitanju Partizan. Baš zbog toga, ja nikako ne mogu da razumem čemu onda tolika odbojnost prema našoj reprezentaciji.

Sve ono što ostavimo iza sebe kad napustimo Grčku

Najzanimljivije od svega što ako pitate nekog Grka zašto ne voli našu reprezentaciju on će vam reći da to nije istina, već da su to navijači tog i tog tima uradili zato što imaju Albance u svojim navijačkim grupama (ili će smisliti neki drugi izgovor).

Eto, zbog toga Grčku nikada neću obožavati, ali uvek ću voleti da odem na odmor u nju.

Šta je to što nas vuče svake godine u Grčku?

Svoje emocije je pretočio u priču Lazar, a ako vi imate nešto što vas tištiti ili pak što obožavate vezano za ovu zemlju – pošaljite nam, jer mi jedva čekamo da pročitamo i objavimo vašu priču.

 

Fotografija: Pixabay/Pexels

You may also like

Ostavi komentar

fifteen + nineteen =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići