OLIMP DO VRHA – OSVAJANJE MITIKASA

by Tijana
0 Komentar

olimp

Nenad Krstić

Olimp, planina iz mitskih priči, koja ne prestaje da fascinara sve nas. Gotovo da nema onoga koji je posetio Grčku, a da nije poželeo da prošeta njenim drevnim stazama. Neki su ipak rešili da se popnu do vrha, Mitikasa, ne bi li osetili božansku moć Stare Grčke. Danas vas upoznajemo s jednim našim avanturistom koje je stao na „crtu“ moćnom Zevsu.

Nenad Krstić je avanturista i osnivač tima Skitanje koji je ovog leta osvojio najviši vrh zemlje masline. Njegova ljubav prema planinarenju je dobro znana svima onima koji su posetili planinu Taru, naročito u periodu od 2000. do 2010. godine, gde je ovaj profesor fizičkog vaspitanja nekada radio i pružao odmor iz snova svakom ko je posetio ovaj planinski biser Srbije.

Olimp

Litohoro- mesto odakle kreće avantura

Kako se rodila ideja da ovog leta osvojiš Olimp? Da li je to bio dugoročni plan ili je ideja odmah realizovana?

Ideja o usponu na Olimp javila se istog momenata kada je pao porodični dogovor da se letuje u Grčkoj. Pošto nisam ljubitelj mora, kompromis je bio da idemo u Olimpsku regiju, kako bi svako zadovoljio svoje potrebe i želje. Ideja o Olimpu  rodila se još 1998. godine kada sam kao student Fakulteta za fizičko vaspitanje u Nišu, osvojio Olimp u zimskim uslovima. Kolege sa fakulteta, Grci, neumorno su pričali o lepatama svoje zemlje, a centar sveta za njih je bio Olimp i tako je krenula priča… U februaru 2018. godine očekuje me zimski uspon na Olimp, vrh Stefani, pa eto prilike da obnovim zimsko iskustvo.

Olimp

Pogled na Olimp iz Litohora

Po tvom stručnom mišlljenju, šta je od opreme neophodno za planinarenje do krova Grčke? Jel preko bitna fizička spremnost?

U zavisnosti od godišnjeg doba i vremnskih uslova na planini određuje se koju opremu poneti sa sobom. Najbitnija ,,oprema” je društvo (ekipa), ostalo se nabavi i ponese. Zimi je oprema dosta zahtevnija i obimnija, leti je dosta radikalnija i prihvatljivija za sve ljubitelje planinarenja, i jeftinija. Svakako, bez obzira na godišnje doba, neophodno je sa sobom poneti ranac, vodu, jaknu, patike, planinarske cipele, naočare, kapu, kacigu, štapove i naravno jaknu (šuškavac). U planinarskom domu na 2000m, može se prespavati i ostaviti višak stvari do povratka sa uspona. Obavezno je poneti i odelo za presvlaku.

olimp

Na putu ka Olimpu

Uspon na Mitikas nije baš naivan, ima tu dosta pešačenja i uspona, a onda sledi silazak, koji je za mišiće i organizam koji je umoran, dosta zahtevniji i teži.

GRČKA NIJE SAMO MORE – IDEMO U PLANINE

Kada se dobro isplanira uspon, tj. kada se napon pravilno rasporedi, na krov Grčke mogu se popeti sve uzrasne kategorije, pod uslovom da su zdrastveno sposobni. Preporuka za uspon na Olimp je da se on penje dva dana. Prvi dan, po podne se penje do planinarskog doma, spavanje i rano ujutru, dok još sunce nije svanulo iliti po mraku, se penje na Mitikas sa proračunom da se već u podne vratite u dom, zbog visoke temperature. Naravno treba se dobro raspitati o vremenskoj prognozi, Grci imaju zaista dobre i prezicne sajtove, omaške nema. A ukoliko boravite u Olimpskoj regiji, posle par dana letovanja i posmatranja Olimpa iz mora možete i sami videti kako se vreme na Olimpu menja  iz sata u sat.

Fizička spremnost je bitna i presudna uz motivacioni faktor. Onaj koje fizički spremniji, psihički je stabilniji i lakše savlada napore. Ipak je Olimp preko 2000 metara nadmorske visine.

olimp

Zevsove kade

Da li je ruta do vrha Mitikas teška za one koji se ne bave planinarenjem ili je preporučuješ samo proofesionalcima?

Do vrha Mitikas u zavisnosti od vremenskih uslova i godišnjeg doba mogu stići i rekreativci i planinari, odrasli i deca. Nikako, ali nikako ne ići sam preko 2000 metara nadmorske visine i uopšte u planinu sam. Na primorju i u podnožju Olimpa postoji dosta agencija i planinarskih vodiča koji to profesionalno organizuju i treba se njima obratiti. Naravno, ako namenski idete na Olimp onda se organizovati preko klubova i udruženja iz Srbije.

olimp

Uspon

Kako si se ti osećao kada si se popeo na planinu Olimp znanu širom sveta još od drevnih vremena? Na putu ka vrhu šta je bilo najteže, a šta najlakše?

Kada dođes na vrh, dalje nema, samo je nebo granica. Ispod tebe, zemaljski život, a iznad???

AGIOS PETROS – MESTO IZ BAJKE ZA LJUBITELJE PRIRODE

Osećaj je prekrasan i čovek se oseća moćno. Što lakše izađeš na vrh, lakše ti se vidici otvore, jer ne razmišljaš o problemioma u usponu, a naročito pri silasku. Gore si sam moćan i stojiš na najvišem kamenu u Grčkoj. Najlakši deo puta ka vrhu mi je bio uspon, a teži silazak. Vremenski uslovi bili su dobri, ali je temperatura bila visoka i zračenje velikog inteziteta.

olimp

Vesela ekipa

Da li je tim bio čisto srpski ili je s vama ka vrhu išao i neki Grk? Kakvi su Grci kao domaćini?

Tim za uspon je isključivo bio srpski, ali na samoj maršruti ka vrhu i nazad cirkuliše dosta drugih turista iz različitih zemalja, sudeći po njihovoj međusobnoj komunikaciji i komunikaciji sa nama.

Grka nije bilo u našem okruženju. Generalno, oni su dobri domaćini, ali su dosta lenji, posle 09.00 časova teško ih je naći, sakriju se i ne izlaze do 17.00-18.00 časova. Rade onoliko koliko oni smatraju da treba i ništa više. Verovatno uživaju u životu za razliku od nas koji smo dosta aktivniji i temperamentniji. Možda na njih veliki uticaj ima more koje ih okružuje sa svih strana.

olimp

Šta bi preporučio onima koji se spremaju da krenu u osvajanje Mitikasa? Da li su im potrebne neke pripreme u vidu osvajanja domaćih vrhova?

Za osvajanje Mitikasa potrebna je određena doza fizičke spremnosti, vrh nije ni malo naivan ukoliko nespremni krenete ka njemu. Na sam uspon delije dosta faktora kako spoljašnjih tako i unutrašnjih. Preporučuje svekome ko se odluči da krene ka Mitikasu da se fizički dobro spremi, izabere kvalitetnu obuću i garderobu i naravno da izabere dobro društvo sa iskusnim planinskim vodičima.

PILION – I LETI I ZIMI

Udruženje Skitanje se uglavnom bavi kretanjem po prirodnim lepotama Srbije. Druženjem sa nama možete svakako ući u fizičku kondiciju za osvajanje Olimpa i njemu sličnih po visini planina. Druženje sa nama ne iziskuje posebne uslove. Organizovani smo tako da pružamo usluge i zadovoljstvo gotovo za sve starosne kategorije.

olimp

Vrh

Znamo da je s vama zagarantovan super provod po prirodi. Međutim, šta mogu da očekuju u narednom periodu obožavaoci prirode koji krenu u avanturu sa Skitanjem?

Naš slogan glasi: ”Nekada je najlepše izgubiti se u pravom smeru” i toga se i pridržavamo. Za narednu godinu, 2018. naše ”skitače” očekuje dosta novih pešačkih tura, avantura, vožnje splavovima, kajacima i rafting čamcima, spavanja na različitim mestima i raznolikim objektima. Dosta vedrog duha, pozitivne energije, a biće i mesta za adrenalin ukoliko neko izrazi želju da učestvuje u adrenalinskim aktivnostima.

Većini nas je asocijacija na Grčku sunce i more, ali predpostavljamo da je kod tebe situacija drugačija jer si ljubitelj planina i šuma. Da li smo pogrešile?

Ne, apsolutno ste u pravu, more, i uopšte voda je lepa, ali voda nije prijatna ni u cipelama, pa prednost dajem svakako planinama i šumama. Na tim mestima instikti rade prefinjeno i čovek je u prirodnom okruženju, pa se genetski materijal budi i reauguje…

olimp

Na kraju, da li misliš da srpski turisti koji rado posećuju grčka letovališta bar jednom u životu trebaju da posete planinske predele najjužnije balkanske zemlje?

Svakako preporučujem odlazak u bilo koje planinsko mesto u Grčkoj, naročito ako boravite u Olimpijskoj regiji. Makar to bilo i zbog beg od vrućine. Kultura Grčke nalazi se na planinama, a novac na moru. Mitikas i sva mesta preko 200 metara nadmorske visine predstavljaju izazov i avanturu, a sve ispod toga je uživanje za celu porodicu. Planinska klima je od morske klime udaljena nepunih 20 km dobrog asfaltnog puta, pa zašto je i ne udisati i konzumirati.

ARAHOVA JE RAZLOG ZAŠTO I ZIMI VOLIMO GRČKU

Sa nestrpljenjem čekam zimski uspon na Olimp, a naročito povratak u Olimpjsku regiju u potrazi za novim avanturama i ispitivanjem novih smerova za uspon na Mitikas.

Vidimo se uskoro!

Olimp

Silazak s vrha

Napomena: Sve fotografije su vlasništvo Udruženja Skitanje i kao takve zabranjeno je njihovo korišćenje bez dozvole

You may also like

Ostavi komentar

four × 5 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići