ZAGORI SELA – SRCE EPIRA

by Tijana
0 Komentar

zagoriZagori sela (na grčkom Zagorohorja) se nalaze u najlepšem delu brdovitog Epira na Pindskim planinama. Ima ih 46 i smeštena su među šumama. Uglavnom su sva izgrađena od kamena i upravo zbog toga očaravaju turiste iz celog sveta.

Pilion – I leti i zimi

Skoro svaka građavina u ovih 46 sela odiše prošlim vremenima. Prirodne lepote koje ih okružuju su raj za vaše oči i dušu. Tu se nalazi i Vikos kanjon, čija  je dubina u rasponu je od 450 do 1650 m, pa samim tim ovo je najdublji kanjon na svetu po Ginisovoj knjizi rekorda. Ovde se nalazi i manastir posvećen svetoj Petki.

zagori

Vikos kanjon (Foto: Joerg)

Veoma popularna su sela Monodendri, Mali i Veliki Papigo, Aristi, Kipi, Dilofo ali i mnoga druga. Sva ona odišu istom arhitekturom i uglavnom su povezana starim kamenim mostovima. U svakom od njih ćete čuti bar jednu legendu koja se prenosi sa kolena na koleno i upoznaćete meštane koji neguju svoju tradiciju.Ova planinska lokacija zemlje masline je poznata po dobrim pitama i slatkom vinu. Prema tome, nemojte ni slučajno vašim nepcima uskratiti jedno od pomenutih čari Zagori sela.

Tri razloga da odete na grčka ostrva zimi

Zagori sela su idelana za ljubitelje planinarenja. Postoji više tura sa različitim trajanjem (uglavnom traju od tri do pet sati). Najlepše su one koje obuhvataju šetnju pored samog Vikos kanjona zbog netaknute prirode koja ga okružije, ali i zbog prelepe panorame.

Pogledajte galerijiu fotografija jednog od pomenutih sela koje su pretočenu u video klip:

Tokom  boravka u nekom od  Zagori sela možda nećete uživati u peščanim plažama, ali zato hoćete u svim čarima kupanja u jezerima. Sve lepote etno turizma ćete pronaći na ovoj turističkoj lokaciji.

Postoje mnoge turističke atrakcije ovog dragulja Grčke, a mi vam preporučujemo dve. Prva je da prošetate bar jednom planinarskom turom, a druga je povezana sa mitovima i legendama. Naime, posetite bar jedno od tri jezera zmajeva na Pindskim planinama, jer po legendi oni su stanište ovih mitskih životinja.

A posle skijanja – kupanje na otvorenom

U slučaju da ste od onih koji u najjužniju balkansku zemlju idu samo leti, onda je ovaj biser planinske Grčke najlakše posetiti ako putujete na Krf, Lefkadu, Pargu ili neku drugu letnju destinaciju na Jonskom moru. Predlažemo vam da tada posetite i grad Janjinu o kojem ćemo vam uskoro pisati.

Pogledajte ovaj devetominutni video koji  dočarava i vizuelno ovaj raj Grčke.

 Naslovna fotografiija: Pixabay

 

You may also like

Ostavi komentar

5 × five =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići