POGLEDAŠ GRKA U OBUĆU I VIDIŠ (SAMO) OVE CIPELE – ZAŠTO GRCI TOLIKO VOLE MOKASINE

by Ivana
0 Komentar

 

Ako je suditi po onoj “pogledaj ga u obuću”, za Grke ce biti dovoljno da napišemo jednu reč – mokasine.

Mokasine su u Grčkoj zakon. Nema pripadnika jačeg pola koji nema bar jedan par, pa su one jedne od najviđenijih cipela na ulicama grčke prestonice. Ako ste kao ja i osobu prvo pogledate u cipele, neće vam trebati mnogo da i sami donesete ovaj zaključak.Mokasine su ovde prosto zaštitni znak i obuća koja ide uz sve. Nama pomalo čudno, jer se i naši muškarci trude da obuću prilagode svakoj sezoni, pa imaju ponešto i za leto i za zimu i za posao i za izlazak. Kod Grka je kupovina obuće laka – mokasine se nose uvek i svuda.

KAKO NA PLAŽI PREPOZNATI GRKA?

 Znam, reći ćete, toplo je tu kod vas, pa i ne treba mnogo različitih cipela da ima jedan muškarac. Iako to donekle jeste istina, pada i ovde kiša i bude oko nule. No Grci za to ne haju puno. Obuju čarape, pa svoje mokasine i problem rešen. Kada dođe lepše vreme – mokasine bez čarapa. Na posao – mokasine uz odelo. Za izlazak – mokasine sa čarapama koje se ne vide. Do plaže – mokasine na bosu nogu. Na svadbu? Pa naravno mokasine u boji odela. Dakle, mokasine su kod njih nešto što ide uz sve.

Zašto Grci toliko vole mokasine? Na prvi pogled te cipele i ne deluju nešto privlačno. Ipak, obično izrađene od kože, ne stežu nogu zbog malo šireg stila, te su udobne za nošenje. Zbog svega toga trgovci se utrkuju ko ce izložiti bolji model ili neobičniju boju. Sada ima i modela koji se među sobom razlikuju – sa pertlicom, trakicom, od antilopa ili kože. Sve to daje posebnu notu na onaj obični, dobro znani bazični izgled mokasina.

BELI PUDER, CRVENI KARMIN, NATAPIRANA KOSA? GRKINJA!

Mokasine nose i žene. Verovatno iz istog razloga udobnosti, tek dosta Grkinja ćete naročito po lepšem vremenu videti u njima.

Iako smo na početku navijale za neku drugu obuću, jer nam se mokasine nisu baš svidele, naši muzevi ipak su pobedili. Ono što, dakle, nama snajkama svakako olakšava posao je saznanje da bar oko odabira obuće neće biti mnogo razmišljanja. Odeš sa mužem u prodavnicu, znaš da će izbor pasti na mokasine. Zimi neka malo tamnija boja, leti ako ima potrebe, malo svetlija. Ukupno jedna prodavnica i 10 minuta posla.

Nama snajkama ostaje da samo ostavimo muževe sa novim mokasinama da čekaju da i mi završimo našu kupovinu. Što im se sigurno neće baš svideti, ali kao i svi muškarci na ovom svetu, žele da žena bude srećna. Pa čak i ako to traje satima…


You may also like

Ostavi komentar

fifteen + 15 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići