ŽELITE DA PREBOLITE NEKOGA? IDITE NA OSTRVO ANDROS

by Sanja
0 Komentar

Koliko ste puta posle neke neuzvraćene ljubavi patili nedeljama, mesecima, pa i godinama? Kažu da je odmor lek za bolne ljubavi, a mi vam predlažemo da bolnu dušu izlečite na ostrvu Andros. 


Andros Grčka

Andros je najsevernije ostrvo Kiklada. Glavna luka je mesto Gavrio i odlično je povezano sa lukom Rafina nadomak Atine. Polasci su dva puta dnevno preko zime, dok letnji red vožnje ima i do 6 polazaka dnevno. Andros je odlično povezan i sa Mikonosom i Tinosom.

Lokalno stanovništvo ga zove jednostavno Stena (Βράχος/Vrahos) zbog obale i stenovitih ostrva koja ga okružuju, a sastav samog tla je ostrvo “blagoslovio” izvorima, potocima i rekama.

Najpoznatiji izvori su Sariza i Lezina, koja imaju i lekovita svojstva. Ništa manje poznat je i izvor Zenio u mestu Kuvara, Kumulos u Menitesu, Avisos u mestu Livadia…

NE VOLITE IZVIKANA MESTA? ONDA POSETITE OSTRVO ANDROS

Voda iz Arnisa

Na visini od 500 metara iznad mora nalazi se mesto Arnis koje broji jedva stotinak duša. Selo koje je nadaleko postalo poznato pre par godina zahvaljujući pobedničkoj pesmi na solunskom festivalu.

Naime, radi se o pesmi “Της Άρνης το νέρο” (Tis Arnis to nero) koja je 2006 godine odnela prvu nagradu žirija na festivalu. I ne samo zbog muzike i stihova, već i zbog skoro nestvarnog glasa mladog Stavrosa Siolasa, koji je i napisao stihove i muziku za pobedničku pesmu.

Šta kaže legenda

Kažu da izvori u Arnisu imaju “čudnu moć”. Ako popijete vodu sa istih atomatski ćete zaboraviti onog koga volite (a ne uzvraća vam ljubav) i zbog koga patite.

Prema antičkoj grčkoj mitologiji Arni  je bio izvor u donjem svetu, u mestu Lete ( koje je dobilo ime po ćerki Eride ili majke Apolona) odakle su pili mrtvi da zaborave šta su ostavili u gornjem svetu.Inspiraciju za pesmu koja je postala veliki hit, Stavros je našao u jednom pozorišnom komadu napisanom davne 1958. godine, posvećenom devojkama koje su iz unutrašnjosti dovođene u Atinu da rade u bogatim porodicama, da bi preživele.

OSTRVA KIKLADA KOJA SU MANJE POZNATA TURISTIMA

U jednoj sceni predstave, Ana se seća svog verenika koji je pomorac i koji je obećao da će, čim se vrati sa plovidbe, da je oženi. nesrećna devojka je u tome videla spas i beg iz “ropstva” u kome se trenutno nalazila. Međutim, pisma dragog joj verenika su počela da se proređuju, dok jednog dana nije prestao da piše… Fraza iz predstave “Της Άρνης το νερό Αγγέλα μου, της αρνισιάς η βρύση” (Slobodan prevod – Voda iz Arnisa, izvor odbijanja) bila je dovoljna mladom Stavrosu da napiše jedan od najvećih hitova.

Poslušajte pobedničku pesmu i anđeoski glas Stavrosa Siolasa. Uživaćete, sigurne smo!!!!

You may also like

Ostavi komentar

nineteen − nine =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići