ŽIVOT U ZAJEDNICI NA GRČKI NAČIN

by Ivana
2 Komentari

zivot-u-grckoj

Grčke porodice su jako povezane. Svako sve zna o onom drugom. Ponekad to može da bude simpatično i od pomoći, ali često ume i da iritira.


Život u zajednici

Verovali ili ne, veliki broj Grka i dalje živi u porodičnoj kući. One su većinom na tri sprata, pa je na svakom po jedna porodica. Dakle, na jednom recimo žive mame i tate, a na druga dva njihova deca sa porodicama. Koliko god da ovo bilo korisno jer mama može da skuva ili pričuva decu, toliko se ponekad čini da u ovakvoj zajednici ne možete da imate svoju intimu. Od toga da će se svi znati kada ste izašli, da li ste bili kod frizera, ko je kada i šta jeo, i da li ste se možda posvađali sa partnerom, do toga da li vam je kuća sređena ili ko vam je došao.

Sve tajne se otkrivaju za stolom

Muž vam je Grk? Dobrodošli na grčki porodični ručak – mesto gde nema tajni.

Dakle, ukoliko ste došli na ovo okupljanje, podrazumeva se da već tada svi znaju šta ste radili prošle nedelje. Gde ste bili, kako ste se proveli, da li ste doneli neke važne odluke. Osim tih nekih bazičnih tema koje biste verovatno i sami ispričali, ulazi se i u sitne detalje. Da li vam treba novi krevet, zašto dete nosi stare cipele i kada planirate da kupite nove, zašto niste kupili Cif pa je kuhinja obrisana samo vodom ili gde ste kupili luk jer su čuli da je bio odličan.Ovo itekako ponekad zna da iritira jer neke stvari ipak treba da ostanu u krugu porodice. Kupovina kreveta recimo nije tema o kojoj cela porodica treba da razmišlja. Kada, kako i za koliko para ćete da ga kupite je nešto čime treba da se pozabavite partner i vi, a savete na tu temu ne treba da vam daju babe, dede i snajke.

Ona ima a ja nemam

Ukoliko porodica ima dva sina, njihove žene su često ljubomorne jedna na drugu. Pošto ljubomora Grcima nije strana osobina, takmičenja su nešto što se često može videti u ovoj situaciji. Kome se više pomaže, koja od snajki ima ženu koja sređuje kuću a koja mora sve sama, kojoj je muž kupio bolju garderobu ili auto, koja je porodica išla na bolji ili skuplji godišnji odmor.

zivot-u-grckoj

Foto: Pixabay

Važne odluke

Roditelji često umeju da se mešaju u važne odluke svoje dece. Tako recimo tema ko će šta i gde da studira ili da li je strankinja dobro rešenje za sina jedinca ne mogu da se reše bez uplitanja uže i šire familije. Ukoliko familija na neku od ovih tema da svoje mišljenje suprotno od mišljenja onoga na koga se odluka donosi, po svemu sudeći biće kako mama kaže. Naravno, ne uvek i za sve, ali često i za većinu.
 

You may also like

2 Komentari

Miroslava Puharic 05/02/2018 - 12:38

Ima ovih slucajeva ,ali ima i ona druga strana ,gde su roditelji ok,gde se ne uplicu puno.Sve je isto kao u Srbiji,gde zivite u porodicnoj kuci.Nema neke razlike.Zavisi od ljudi.Sve je to Balkan.

Odgovor
Ivana 11/05/2018 - 22:29

Miroslava tako je, ni jedan slučaj nije isti, ali oni ipak malkice više to rade od nas :).

Odgovor

Ostavi komentar

two × five =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići