KAKO SU GRČKA OSTRVA DOBILA IMENA

grčka ostrva

Svako ostrvo u Grčkoj ima svoju priču vezanu za to kako je dobilo ime. Iako se za jedno ostrvo vezuju mnoge legende i mitovi, izdvojili smo one najzanimljivije.


Skriveni raj Krita – Magareće ostrvo

Kefalonija (Κεφαλονιά) – Ovo slikovito ostrvo ime je dobilo po heroju Kefalosu, Atinskom vođi i sinu Dionisiosa. Prognan iz Atine zbog ubistva, naselio se na ovo ostrvo koje je kasnije dobilo ime po njemu.

Hios (Χίος) – Na ovom ostrvu je rođena Posejdonova ćerka Hioni (Χιόνη), a njeno ime u prevodu znači „sneg“. Na dan njenog rođenja na ostrvu je pao sneg po kome je dobila ime, a kasnije i ostrvo po njoj. Postoji legenda koja kaže da kada je Posejdon došao na ovo ostrvo svuda je bila pustoš, da bi posle snega koji je pao, a istovremeno i rođenja njegove ćerke, ostrvo postalo plodno.

Samos (Σάμος) – Ime potiče od mikenskog „sami“ (σάμη) ili „samos“ (σάμος) što znači „uzvišenje pored obale“. Geomorfološki oblik Samosa potvrđuje ovu legendu jer je ostrvo puno brda i uzvišenja.

Tri ostrva koje treba da posetite u Grčkoj ako ste SINGLE
Amorgos (Αμοργός) – Zahvaljujući biljki Amorgi (Αμόργη) od koje su srevni narodi pravili lanene tkanine, ovo ostrvo danas nosi ovo ime. U Antičkoj Grčkoj je bio jako popularan ovaj materijal, a od njega su se pravile najbolje tunike.

Skiatos (Σκιάθος) – Naziv potiče od grčke reči „skia“ (σκιά) što u prevodu znači senka, vezujući se za puno zelenila na ovom ostrvu koje neprekidno stvara senku.

Ikaria (Ικαρία) – Ime je dobilo po čuvelom Ikaru koji je, pokušavajući da leti krilima napravljenim od voska, pao u more. Talasi su ga izbacili na ovo ostrvo koje nosi ime po njemu.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *