AGISTRI- OSTRVO ZA UŽIVANJE

by Ivana
0 Komentar

 

kampovanje grčka ostrvo agistri

Sve popularnije ostrvo pored Atine, Agistiri, odlična je vikend destinacija, a Grci ga rado biraju i kao mesto za godišnji odmor.
Grci vole Saronska ostrva jer su blizu, pa se poslednjih godina, zbog povoljnih cena, sve više odlučuju da odmor provedu baš na jednom od njih – na ostrvu Agistri. Agistri, Angistri ili Agkistri je ostrvo udaljeno oko 1 sat i 45 minuta od luke Pirej, i površine je svega 14km2. Cena karte trajekta iznosi od 11.50 do 14.50 eura po osobi u jednom pravcu, a za kola oko 30 eura.

Druga stvar koja ih privlači kod ovih ostrva je sama priroda. Za razliku od Kiklada, koji su mahom goli i nemaju puno rastinja, veći deo ostrva Agistri je priroda i šuma, a manji deo je naseljen. Na istočnom delu ostrva se nalaze glavna naseljena mesta, a to su Megalohori i Skala.

Ostrvo Agistri ima i autobuski prevoz koji može da vas odveze do plaža koje su udaljene od naseljenih mesta. Takođe, možete da iznajmite skuter koji je najbolje prevozno sredstvo na ostrvu, s obzirom na male i uske uličice.

agistri grčka

Pogled na susedna ostrva

Ostrvo Agistri smeštaj

Kao što smo već napomenule, ostrvo nema mnogo mesta gde možete da pronađete smeštaj, pa su apartmani i hoteli uglavnom skoncentrisani na dva glavna: Megalohori i Skala

Megalohori

Megalohori (što znači “veliko selo”, ali poznato je pod imenom Milos) je zvanični glavni grad Agistrija u kome se nalazi i kancelarija gradonačelnika. Međutim, ovo je skromno selo sa očaravajućim šetnjama kroz male, krive ulice, u kojima ćete videti neke od najstarijih kuća na ostrvu, koje su u vlasništvu istih porodica već mnogo generacija. Zbog lepote mesta, veliki broj turista smeštaj traži upravo u ovom mestu.

Megalohori ima dobar izbor supermarketa i prodavnica suvenira koje nude odličan izbor tradicionalnih poklona. Takođe, ovo selo ima i svoju luku koja je dolazna tačka brzih brodova Aegean Flying Dolphin koji iz atinske luke Pirej na Agistri stiže za samo 45 minuta, ili preko ostrva Egina za 60 minuta putovanja, a takođe se koristi kao luka i za  brodove Agistri Express koji imaju termine nekoliko puta dnevno sa ostrva Egina do ostrva Agistri.

Zelenilo i prelepa boja mora

OSTRVO EGINA – ZAŠTO GA TREBA POSETITI

Skala

Skala ima većinu hotela, apartmana i soba za turiste na ostrvu Agistri. Njen centar ima veliki izbor restorana, barova, kao i plaža.  Takođe, luka u Skali je dolazna tačka za sve trajekte od atinske luke Pirej do Agistrija, kao i za brodove sa ostrva Egina koji na ostrvo Agistri dolaze nekoliko puta dnevno.

Peščana obala se proteže celom dužinom Skale, od njene luke do daleko izvan centra ovog živog grada. Ovo mesto je idelano za decu, jer je voda plitka.Metohi

Visoko u brdima nalazi se selo Metohi, sa pogledom na Megalohori i Skalu, koje (pored Megalohorija) ima neke od najstarijih kuća na Agistriju. Metohi je potpuno rezidencijalno područje sa lepim, tradicionalnim kućama smeštenim u brdima i domovima domaćih i stranih posetilaca koje na ostrvu Agistri imaju kuće za odmor.

Metohi je savršeno mesto za šetnju – ovde ćete otkriti prelepe delove idealne za nezaboravne šetnje i istraživanja. Čak i ako planinarenje nije vaš stil odmora, poseta Metohi je vredna truda, i daje vam mogućnost da doživite mir u tradicionalnom grčkom selu I da uživate u fantastičnom pogledu na sela ispod Saronskog zaliva. Odatle se vidi  Egina, Peloponez, kao i na naseljena i nenaseljena ostrva koja se nalaze u blizini.

ostrvo agitri grčka

Videli smo i banane 🙂

Limenaria

Oko deset minuta vožnje ka južnom delu ostrva nalazi se selo Limenaria, bogato prelepim mestima za panoramske poglede na ostrva u okolini Agistrija. Ovo staro selo nema barova, nema hotela i na svoj šarmantni način pokazuje primer pravog grčkog života, onako kako je to nekada bilo.

Jedina taverna u selu, “Tasos”,  ponosna je na svoju reputaciju – i turisti i meštani slažu se da baš tamo služe najbolju hranu na ostrvu.

taverna thasos agistri grcka

Taverna Tasos – najbolja hrana na ostrvu

Kampovanje – ostrvo Agistri je idealna destinacija

Ukoliko volite prirodu i niste ljubitelj smeštaja u apartmanima ili hotelima, onda je ovo ostrvo baš za vas. Naime, Agistri je ostrvo poznato po kampovanju. Najbolja mesta za kamping su plaža Dragonera, Skliri i plaža Halikiada.

ostrvo agistri grcka dragonera

Sami na plaži….

Kamp Halikiada

Halikiada je kemenita osamljena uvala koja gosti različite posetioce. Naći ćete mlade i stare, ljude sa i bez kupaćih kostima, hipike koji kampuju u letnjim mesecima i posetioce koji dolaze samo na dan, kako bi uživali, a onda svoj šator sele u druge kampove dostupne na ostrvu.Kamp Skliri

Otkrićemo vam jednu tajnu – kamp koji je nas oduševio, ali i malkice uplašio malo je teže pronaći, ali zaista se vredi pomučiti. Od sela Skala, idite u smeru Skliri prema brdu prema istočnoj strani ostrva. Nastavite da hodate, prođite ispred hotela i samo pratite betonski put. Ovaj put postaje zemljana staza nakon hotela Agistri Club i vodi vas kroz šumu do ivice uvale. Samo nekoliko metara nakon početka zemljanog puta počinje kamp. Videćete šatore sa desne strane u brdu, kao i sa leve strane na samoj ivici, koja ima pogleda na more. Ljudi ovde prosto obožavaju da borave, iako smo se mi na momente pitali kako ih nije strah. Iako izgleda strašno, verovatno je impresivan pogled na more koji se pruža svako jutro kada otvore šator, nešto što ih vuče da kampuju baš na tom mestu.

Nakon 15 minuta hoda naći ćete se na vrhu litice, odakle imate direktan pogled prema plaži. Idite stazom prema dole koja vas vodi do plaže. Ovo nije jednostavan put, niti se preporučuje da idete sa vrlo malom decom. Ali ako ste avanturističkog duha, bićete zaista oduševljeni.

Do plaže se može stići samo peške!

jahanje agistri grčka

Ako imate vremena, obavezno idite na jahanje

Kamp Dragonera

Za nepropravljive romatike, ovo je pravi kamp, gde smo i mi boravili.

Plaža Dragonera nalazi se između Megalohori i Limenaria, na dnu krivog puta koji prolazi kroz poznate borove Agistrija.

More je fantastično i može se plivati duž stenovite obale. Iako je popularna tačka za i za domaće i turiste, plivanje u ovoj velikoj uvali sa razgledanjem malih nenaseljenih ostrva i maglovitih dalekih obala je pravo uživanje i ne sme se nikako propustiti tokom posete Agistriju.

Dragonera je takođe poznata kao jedno od najboljih mesta za kampovanje. Tokom leta, videćete iste šatore po par meseci. Ali to ne znači da posetioci kampuju celo leto, nego ukoliko nađu prvo mesto da postave šator, ostaviće ga i vratiti se ponovo nakon nekoliko nedelja. Pored mira koji imate tokom kampovanja, na Dragonera plaži možete da se osećate sigurno. Možete da ostavite vaš šator i stvari, i da odete da posetite druge delove ostrva, i pri tom da budete sigurni da će sve biti na svom mestu kada se vratite.

Agistri ume da iznenadi i nećete se pokajati ukoliko za odmor odaberete baš ovo ostrvo.


PS. Hvala Mileni za predivne fotografije :).

You may also like

Ostavi komentar

seventeen + 11 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići