ANTIA – MESTO U GRČKOJ GDE SE KOMUNICIRA ZVIŽDUCIMA

Dopada vam se? Podelite sa prijateljima

Evija je poslednjih godina pravi magnet za naše turiste. Ovo najveće ostrvo Egejskog mora ima jako puno zanimljivih letovališta. Najpoznatija dva, Pefki i Edipsos, iz godine u godinu postaju omiljena destinacija Srba. Ali…u ovom tekstu se nećemo baviti letovalištima. Za promenu vodimo vas u planine i to na jug Evije.U krivudavom kanjonu koji se spušta prema Egejskom moru, na obroncima strme planine, nalazi se selo Antia. Na prvi pogled ovo selo se ne razlikuje od ostalih grčkih sela koja doslovno “vise” na planinama… Sve dok ne progovore. Tačnije zazvižde.

Ovaj jedinstveni način sporazumevanja razumeju samo meštani Antie i zovu ga Sfirja, što bi u prevodu sa grčkog jezika značilo zvižduk, i jedan je od najugroženijih i najređih na svetu. Veruje se da ovaj jezik živi već 2500 godina, a postoje razne priče kako je počeo da se koristi u Grčkoj.

Nesrećni dan nije petak 13-ti, već…

Jedni kažu da je poteklo od persijskih vojnika koji su pre oko 2500 godina tražili utočište na ovim planinama, dok drugi tvrde da je nastao tokom vizantijskog vremena. Postoji i verovanje da su u drevnoj Atini, na vrhove brda postavljani vesnici iz Antie kako bi zvižducima signalizirali moguću opasnost. Koja god da je priča istinita, ne umanjuje zanimljivost ovog fenomena.

Kažu da je ovo verzija govornog grčkog jezika i da svaki zvižduk predstavlja određeno slovo grčkog alfabeta, dok isti odgovaraju različitim zvukovima i frekvencijama. Zbog toga “poruka” preneta zviždanjem čuje se 10 puta dalje nego vikanje, što meštanima ovog sela itekako odgovara.U okolini od 40 km ne postoji ama baš ništa sem predivne prirode. Nema hotela, restorana, odmarališta, a mesto ne postoji ni na Google mapi. Tako ne treba da čudi da je ovaj način komunikacije među meštanima u javnost dospeo tek posle avionske nesreće koja se dogodila 1969 godine u okolini Antie.

Zagori sela, srce Epira…

U selu je ostalo još samo šest osoba koje i dalje komuniciraju zviždanjem. To su mahom stariji meštani koji zbog gubljenja zuba više i ne mogu jasno “odzviždati” tačnu reč. Još kada se uzme u obzir da celo selo broji svega tridesetak duša, jasno je da će i ovaj neobični način sporazumevanja na žalost iščeznuti.

Pogledajte ovaj zanimljivi video o ljudima koji komuniciraju zviždući

Dopada vam se? Podelite sa prijateljima

1 Comment

  1. Nensi Mitic –  Ja sam Nensi Mitić, kentaur u horoskopu, rodjena u godini zmije a u danu majmuna. Ekvilibrista!Iako sam umetnica po profesiji,da nisam studirala klavir bila bih reli vozač! Taj spoj je od mene napravio velikog istraživača i putnika. Toliko sam zaljubljena u kreiranja putovanja da kako jedno završim odmah krećem na sledeće. Prijatelji me pitaju:" Aman …dokle…pretera!" Znači postala sam expert u nalaženju jeftinih avio karata-često po 1 evro, nekad mi i propadnu jer nasumično kupujem kad su te akcije. Pošto su nas svi redom gnjavili pitanjem kako ja to nadjem, moj muž im je dao odgovor:“ Ona ima voodoo lutku u koju ubada igle da neko odustane i onda ona uleti i kupi!“ Naravno zezanje, ali odatle ostade ovo voodoo travel. Svoje putopise ću početi sa Maldivima i Serifosom a slediće Meksiko, Zanzibar, Kuba, Tajland, Izrael, Madeira, Fuerteventura , bar 20-ak grčkih ostrva, skoro sva sredozemna i još štošta. Kako izbeći vize, kako loviti isti hotel za duplo manje para, finte kod rentiranja auta, neću pisati o običnim stvarima i čestim turističkim destinacijama. Kad je planirao turu po Sardiniji moj prijatelj koji ima famoznu agenciju me konsultovao i pao u nesvest od mojih otkrića. Pošto rado delim svoja iskustva i strast prema putovanjima konačno sam napravila ovu stranicu.Da sam išla preko agencija, finansijski mi ne bi uspelo ni četvrtinu od svega proputovanog obići. Trebate se naučiti da putujete sa minimalnim prtljagom i budete neustrašivi, pokretni, željni. Dosta vremena potrošim u istraživanjima i planiranju ali meni je neopisivo uživanje dok to radim. Kao da već putujem!

    Fenomenalno! Šta sve od vas nećemo saznati.Divne ste!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.