BALKANSKA PRAVILA – ČEGA MORA DA SE PRIDRŽAVA MAMA U GRČKOJ

by Tijana
2 Komentari

Postoje neka “pravila” koja su identična ili slična Srbima i Grcima, pa i drugim narodima koji žive na brdovitom Balkanu… U gradovima su iščezla, mislimo u gradovima Srbije, ali u gradovima Grčke… e to se skoro desiti neće. Grci su ipak veliki tradicionalisti, tako da od nekih pravila nikada ne odustaju, pa makar im najbolji naučnici sveta objasnili da to nema nikakve veze sa nečim.Kada kažemo balkanska pravila ne mislimo na dobri stari film jugoslovenske, odnosno srpske, kinomatografije,  niti na jedan od hitova koji izvodi Lexington bend, već na pravila koja se prenosa s kolena na kolena na ovom području. Tema ovog teksta će biti takva pravila koja su vezana za novopečene majke i njhove tek stigle bebe.

UROKLJIVE OČI KOD BRAĆE GRKA

Naime, pre nekoliko dana na svet sam donela jednog prelepog dečačića. Kako sam poslednja u nizu koja je psotala mama među autorima Grčkog kutka, skoro svakodnevno sam ispitivala svaku sitnicu vezanu za tu temu Sanju i Ivanu. Njihove dobronamerne savete kako odgajati dete u mešovitom braku sada primenjujem, ali ono što sam mislila da mi pričaju kroz šalu sam shvatila da je i te kako braći Helenima bitno i da se oni retko kada šale na tu temu…

Devet meseci – verovanja koja buduća mama u Grčkoj “treba” da poštuje

Kao i svuda tako i u Grčkoj postoje neke stvari koje trudnice ne bi trebalo da rade… Mi, grčke snajke, uglavnom im prkosimo, ne znamo da li je to zbog dobro poznatog srpskog inata ili nećeg drugog , ali sve radimo po svom.

Npr. u najjužnijoj balkanskoj zemlji:

  • većina trudnica ne farba kosu dok u stomaku nosi svoje čedo
  • Većina njih ni ne lakira nokte.

Bez obzira što danas postoji brdo farbi za kosu, pa čak i lakova za nokte, na biljnoj bazi, ova pravila se uglavnom poštuju.

Možda vam se dopadne

Postoji i još jedno dobro znano pravilo da žena dok je trudna ne treba da prekrsti noge, jer će se zbog toga bebi omotati pučana vrpca oko vrata. Ili da slučajno ne preskačete kablove u kući… opet iz istog razloga.

Ili, da trudnica ne treba da pije gazirana pića, jer mehurici mogu da naude plodu.

POROĐAJ U GRČKOJ – KAKO SE U NOĆI BANKROTA RODILA MOJA DUNJA

Ne treba da spominjemo da je dobro da uz sebe uvek imate tzv. nazar, jer ste vi ipak trudni i ranjivi, pa će lako na vas neko zlo oko da baci urok. A ako se to desi, kako da skinete taj urok smo vam već pisali, a više o tome pročitajte OVDE.

Čedo, mama, veštice i vile – balkanska pravila po izlasku iz porodilišta

Taman kada ste drage moje novopečene mame pomislili da je vašim trudničkim mukama došao kraj i da napokon možete da uživate u svoj lepoti ovog sveta sa vašim voljenim čedom, vi saznate za nova grčka ili bolje rečeno balkanska pravila ( jer postoje slična ili ista i u našoj majčici Srbiji).Prvo famozno pravilo je da svoj veš i bebin nikako, ali nikako, ne ostavite da prenoći vani, već ga pre sumraka unesite u svoje domove. Pitate se zašto, pa odgovor je jednostavan. Uveče dolaze veštice da bacaju urok na bebu i vas preko vaših stvari koje se suše, pa je zato veoma bitno da sav veš pre sumraka unesete u kuću.

Takođe, nemojte uveče otvarati vrata svog doma, jer pomenuto mitsko stvorenje može tako ući unutra i opet baciti zle čini na vaše dete i vas.

40 dana “zatvora”

Famoznih 40 dana zatvaranja u kuću ne postoji samo u Srbiji, već i u Grčkoj. Mislimo da ne postoji neko ko nije čuo za ovo balkansko pravilo, pa ga tako nećemo posebno razjašnjavati. Takođe, verujemo i jedni i drugi u tri vile koje dolaze da posete novorođenće i daruju mu blagoslov kroz svoje moći… U Grčkoj se veruje da je ovaj običaj nastao još u antičkom vremenu.

Nego da se vratimo na 40 dana. Nije samo da vi ne treba da izlazite iz kuće zato što vas neko može ureći i tako vam se desiti nešto strašno, već i vi sami kao novopečena mama možete doneti nekom drugom nesreću… Tako da ako ste se tek porodili i razmišljate da odete na neku proslavu kod vaših prijatelja Grka, proverite pre nego što krenete da li veruju u navedena balkanska pravila ili ne, jer glupo bi bilo da zbog istih pokvarite svoj dobar odnos sa bratom ili sestrom Helenom.

Ko posle kaže da samo mi Srbi verujemo u čudne stvari… Iapk je sve ovo Balkan.

PS Ako želite da saznate nešto više o srpskim verovanjima na ovu temu, onda pritisnite OVDE.


You may also like

2 Komentari

Ljiljana Dzunic 04/06/2018 - 14:06

Opet moram da kazem da sam odusevljena i rafo citam vase tekstove!!!
Toliko interesantnih stvari receno na lep i razumljiv nacin.
I ovo, gore napisano je divno!!! Nasi srpski i grcki obicaji su slicni!!! Moja mladja cerka se pre mesec dana porodila, mlada je majka kao i.vi, cestitam vam!!! To je nesto najlepse sto se u zivotu moze dogoditi: pokloniti zivot i odnegovati to malo, preslatko bice!!! Mi imamo malog Aleksandra!!!
Sve oovo obicajno o cemu ste gore.pisali, ja sam kao mala slusala od svojih baka i mame!!! Toliko slicnosti!!!
Pozdravljam vas i bratski grcki narod, a vasoj bebici jedan mali.poljubac!!!😙
Zelim vam svako dobro, a nama jos puno.lepih tekstova iz vaseg pera!!!

Odgovor
Tijana 05/06/2018 - 00:30

Hvala Vam mnogo Ljiljana na divnim rečima. Trudićemo se da Vas još više oduševimo. Mnogo pozdrava iz Atine od celog tima Grčkog kutka

Odgovor

Ostavi komentar

five × three =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići