BOGOJAVLJENJE – VELIKI PRAZNIK U GRČKOJ

by Tijana
0 Komentar

Da, da i u Grčkoj slavi Bogojavljenje. Dodoše, dve nedelje ranije, jer Grci praznike slave po novom kalendaru. U suštini je veoma sličan našoj proslavi istog, ali ipak ima malih razlika. 

Plivanje za časni krst

Braća Grci, baš kao i mi, plivaće za časni krst u čast sećanja na krštenje Isusovo. Isto kao i kod nas, i ovde sveštenik posebno blagoslovi onoga ko krst izvadi iz mora, reke, jezera.  Isto će se kao u selima Vojvodine, u nekim delovima Grčke ljudi maskirati, kao naši korinđani. Sa osvećenom vodicom će se isprskati kuća, imanje, svaki član porodice, itd.

Prva razlika će vam se veoma svideti i poželećete da je uvedu i kod nas. Na ovaj verski praznik se ne radi. Uglavnom se porodica okupi i domaćica pripremi svečanu trpezu za svoje najmilije.

Dan kada su Grci rekli – NE

U nekim grčkim selima bi još na Badnje veče (24.12.) domaćin naložio krupnu kladu koja bi u ognjištu tinjala do Bogojavljenja. Sada se sigurno pitate zašto održavaju vatru tako dugo.

Naime, vatra treba da gori toliko dugo kako bi se zaštitili od zlih demona kalikandzara (καλλικάντζαροι) iliti goblina. Veruje se da ovi demoni izlaze iz svojih jazbina u periodu od Badnje noći do Bogojavljenja. Tada vole da napadaju ljude i da im nanose štetu. Vatra i dim ih u ovom slučaju sprečavaju da uđu u kuću kroz odžak.

Zašto Grci razbijaju tanjire tokom slavlja?

Pored ovoga, stariji Grci kažu da je dobro na današnji dan da se očiste sve ikone u kući. Deca će ići od vrata do vrata (baš kao i za Božić i Novu godinu) i pevati. Pesme koje deca pevaju dan pred Bogojavljenje, zovu se – Kalanda foton ( Κάλαντα Φώτον).

„Bogojavljenje“ u Antičkoj Grčkoj

Poznato je da je sličan običaj postojao i u drevnim vremenima u Atini. Stari Grci su imali ceremoniju poznatu kao Pranje.  Naime, stanovnici bi uzeli statuu boginje Atine sa Akropolja i nosili je do obale, u danas poznatom delu grada, Paleo Falirio. Tamo bi je oprali u morskoj vodi i tim činom bi pojačali njene moći. Ovaj običaj se upražnjavao jednom godišnje.

Ovi vojnici su ponos i simbol Grčke

Pogledajte kako je izgledala proslava ovog velikog hrišćanskog praznika na Sirosu pre par godina:

You may also like

Ostavi komentar

eighteen + 10 =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići