dagnje na hilandarski način

Dagnje nisu bile sastavni deo naše trpeze dok smo bile u Srbiji. Bar ne one česte trpeze u kojoj se ponavljaju tradicionalna srpska jela. Kako smo se preselile u najjužniju balkansku zemlju, neke od nas iz Grčkog kutka smo ih uvrstile u redovnu ishranu. Jednostavno, ne možemo da odolimo tim sočnim morskim plodovima. Zato smo rešile da vam otkrijemo (ako ga još ne znate) jedan recept sa njima.

Odmah da napomenemo da nije komplikovan i da svako može da ga spremi.

Kao i da odbrok odlično ispadne kako sa svežim tako i sa zamrznutim dagnjama, pa prema tome – svako može da ih napravi (bilo da živi u blizini mora ili ne).

RIBLJA ČORBA – KADA STE DALEKO OD OTADŽBINE

Za sve one koji poste, dagnje na hilandarski način su odličan recept. Post je i glavni „krivac“ kako smo došli do njega. Pošto nam je jedan od omiljenih, rešili smo da ga podelimo sa vama.

Dagnje na hilandarski način prave se od sledećih sastojaka:

  • 400g dagnji, ako su sveže onda odvojte mesni deo
  • Oko 500 ml seckanog paradajza iz konzerve ili 3-4 veća sveža, rendana
  • 2-3 glavice crnog luka
  • 1 ili 2 šolje (za čaj) pirinča
  • Pola šolje belog vina
  • Malo svežeg origana ili sušenog
  • Malo ulja, so i biber

Priprema:

U jednoj posudi izdinstajte dagnje u vodi, tako da se maltene raspadnu skroz, a u drugoj propržite (isečen na listove) crni luk. Posle 2-3 minuta luku dodajte paradajaz i ostavite da se krčka. Nakon 20 minuta dagnje dodati u drugu posudu (sa lukom) i preliti sa malo vode. Posle desetak minuta dodati pirinač i vino. Kad se pirinač skuva mešati do željne gustine (ako vam je previše gusto, dodajte vode). Na kraju dodati so, biber i origano.

Prijatno!

PS Ako želite da se posle dagnji zasladite, a postite, onda vam predlažemo fantastičnu grčku (h)alvu, koja se brzo pravi, a još brže pojede.