EDESA GRČKA – GRAD VODOPADA I MOSTOVA

by Sanja
0 Komentar
edesa
Foto:Screenshoot/YouTube/AndreasKoutsothanasis

Edesa Grčka

Edesa, glavni grad okruga Pella u Centralnoj Makedoniji, iako ne izlazi ni na jedno od tri grčka mora, svojim prirodnim lepotama privlači mnogobrojne turiste.

Osnovana 813 godine pre nove ere od strane makedonskog kralja Iraklidisa Karanosa, bila je prva prestonica makedonskog kraljevstva. Drevna Edesa bila je podeljena na dva nivoa, Gornji grad ili Akropolj na steni i donji grad, Longos, gde se nalazilo glavno antičko naselje.

edesa
Foto; Screenshoot/YouTube/NickPsarik

Uprkos velikoj visinskoj razlici ova dva mesta su utvrđena kao jedno velikim snažnim zidom ojačanim uzastopnim kulama, a utvrđenje datira još iz IV veka pre nove ere. Sve do kraja VI veka nove ere život se odvijao u donjem delu grada ali zbog varvarskih napada stanovnici se sele u gornji deo, Akropoli, gde se život i danas odvija.

U X veku grad menja ime. Dovoljno je da vam kažemo da se zvao Voden, ime izvedeno iz reči voda. Tako je današnja Edesa , ili Voden, upravo grad na vodi.

Edesa je 1351. godine bila pod vlašću Dušana Silnog, a njom je upravljao Despot Toma Preljubović (grč. Θωμάς Κομνήνος Παλαιολόγος) sa svojom suprugom Marijom Angelinom (Nemanjić), ćerkom Dušanovog polubrata Simeona Siniše.

KASTORIJA – JEDAN OD NAJŠARMANTNIJIH GRADOVA GRČKE

Srpska škola u Edesi

Edesa je bila pod Otomanskom vlašću sve do 18. oktobra 1921 godine. Za vreme vladavine Turaka u Edesi, Sultan je odobrio otvaranje srpske škole. Prvi vlasnik bio je Hristo Sakalerović i te jeseni 1897. godine u srpskoj školi bilo je 107 đaka.

Edesa Grčka vodopadi

edesa

Ono po čemu je ovo mesto poznato jesu čuveni vodopadi. Nastali kao posledica zemljotresa 1395 godine, učinili su Edesu jednim od najimpresivnijih gradova Grčke. Žila kucavica grada je park sa vodopadima, vrlo posećena atrakcija sa malim vodopadima i jezerima.

Kroz grad protiču četiri reke praveći dvanaest vodopada. Najveći i najimpesivniji je svakako vodopad Karanos. U veličanstvenoj prirodi, okružen stoletnim platanima i vodom koja pada sa visine od 70 metara, stvara “magične” oblake vodene pare. U večernjim satima vodopad je osvetljen što mu daje posebnu draž.

Edesa Grčka šta videti

Pored već pomenutih vodopada u čijoj lepoti ćete sigurno uživati, nemojte propustiti Gradski muzej vode na otvorenom gde ćete videti staru industrijsku zonu Edese sa vodenicama. Ulaz u muzej je 2 evra, a radno vreme je od 10 do 16 h svakog dana sem ponedeljka. U okviru muzeja postoji i akvarijum sa slatkovodnim ribama i reptilima, ali i rečnim kornjačama, jeguljama i rakovima.

Varosi, tradicionalno naselje sa starim kućama i kaldrmama osnovano 1389 godine, je još jedna karakteristika Edese. Šetnja uskim kaldrmama odvešće vas u neku drugu epohu i ostaviti snažan utisak. Stara vizantijska crkva, posvećena Uspenju Bogorodice datira iz IV veka i sa impresivnim ikonostasom i freskama iz 1380 godine, prava je atrakcija.

edesa

U nepreglednoj šumi starih platana nalazi se stara železnička stanica grada, izgrađena davne 1893. godine. Etnografski muzej je mesto gde ćete videti sliku grada iz IX i XX veka, doba ekonomskog procvata Edese.

Muzej ekumenskog patrijarha Bartolomeja poseduje gravure iz vremena Gutenberga, pa ako ste ljubitelj ovakvih stvari obavezno ga posetite. Edesa Grčka ima itekako šta da ponudi, na vama je da izaberete.

Jenska Džamija sagrašena 1904. godine i stari gradski sat iz 1900. godine takođe su ono što ne treba da propustite.

Na 3 kilometra od Edese nalazi se Longos, gde su ostaci drevne Edese. Do nje možete kolima, a ako volite pešačenje onda je kameni put preko starog vizantijskog mosta, koji počinje od muzeja vode, pravi izbor.

Foto: Screenshoot/Youtube/ Ελληνικός Ήλιος

U parku vodopada se nalazi i Turistički informativni centar gde možete dobiti kulturne i turističke informacije, brošure i sveobuhvatni gastonomski vodič. Radnim danima je otvoren od 10 do 16 h, dok vikendom radi dva sata duže. Otvoren je preko cele godine bez obtira na praznike.

Meštani kažu da u Edesi postoji čak 71 most, što mali što veliki. Pa eto još jedne zanimacije ako ste raspoloženi za brojanje.

I za kraj, rećićemo da je Edesa Grčka grad pobratim sa Gornjim Milanovcem, a na vrhu Kaimakčalana koji je vrlo blizu, nalazi se i srpska crkva proroka Ilije koju su izgradili rođaci poginulih u Prvom svetskom ratu. Pa eto još jednog razloga da posetite Edesu i uživate u svemu onome što ima da ponudi. A ima…

You may also like

Ostavi komentar

thirteen + nine =

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete da odustanete ako želite Prihvati

Politika privatnosti i kolačići